Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

CHIAROSCURO  
ΜΕ ...ΜΟΛΥΒΙ FABER-CASTELL 2Β
[Πρόβα Σχολής Ιππικού Θεάτρου]


     Κάποτε κάποιος ήθελε διακαώς να παρακολουθήσει μία παράσταση μπαλέτου αλλά λόγοι ανωτέρας βίας τον εμπόδιζαν... Τότε αυτός πήρε ένα μολύβι Castell 2B κι ένα μικρόκομμάτι χαρτιού και ζωγράφισε με την αγαπημένη του τεχνική του "chiaroscuro" εκείνο που προσδοκούσε να παρακολουθήσει και δεν μπορούσε...την χορεύτρια, τα σκηνικά αλλά και τον εαυτό του να παρακολουθεί το σκηνικό δρώμενο από μακριά και...απροσδιόριστα... Ως φαίνεται, κατά την πρόοδο της διδασκαλίας της Σχολής Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων", συμβαίνει κάτι ανάλογο με τους συμμετέχοντες όπου καθένας, πριν φτάσει στην αγαπημένη μας Επαγγελματική Σχολή "Αλέξανδρος Χατζιάρας" έχει πάρει ένα ...Castell 2B ή ένα κάρβουνο Caran d' Ache κι έχει προσχεδιάσει την ...προσδοκία προόδου της πρόβας. Κι όταν έπειτα, διστακτικά έως συνωμοτικά, αποκαλύπτουμε μεταξύ μας τα μικρά μας σχεδιάσματα, αποκαλύπτεται ότι όλοι, ξεχωριστά και χωρίς καμία προσυνεννόηση είχαμε κατά νου την ίδιαν εικόνα που τώρα ξετυλίγεται στα μάτια μας! 


     Κι αυτή η πρόβα ήταν ακόμη ένα βήμα πριν δείξουμε στον Αλέξανδρο Χατζιάρα, το σημείο "αφίξεως" των προσπαθειών μας για το "φινίρισμα" της παραστάσεως "ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΟΥΛΛΟΣ ΤΑΡΧΑΝΙΩΤΗΣ: Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΟΣ ΚΑΙ ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ" την οποία ετοιμάζει η Σχολή Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Και για σήμερα προγραμματισμένη ήταν η μελέτη και επεξεργασία του κυρίως διαλόγου των δύο συμπρωταγωνιστών Μιχαήλ Μαρούλλου Ταρχανιώτη (Errik Nour) και Alessandra Scala (Δέσποινας Μπόνου).


     Το ζευγάρι των επαγγελματιών (μιας ηθοποιού κι ενός πρωτοχορευτή του κλασικού χορού) έχει , πια, τόσο ...ομογενοποιηθεί ώστε, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της σκηνικής επαφής του δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως της πειστικότητος των ρόλων τους.


     Σ'  ετούτη την πρόβα είχαμε κοντά μας κι έναν αγαπημένο φίλο της Ομάδος μας και ...παθιασμένο δημιουργό προηγμένων βίντεο που τον χαιρόμαστε συχνά ανάμεσά μας να μας βοηθά με την δημιουργική "εικαστική" έμπνευσή του.


     Πνευματώδης αλλά και λίαν ...εικονοπλαστικός ο αγαπημένος μας φίλος Μπάμπης και σήμερα μας στήριξε με ευφυείς παρεμβάσεις αλλά και αξιοπρόσεκτες προτάσεις που μας βρήκαν σύμφωνους!


     Μαζύ μας, όμως, σήμερα ήταν κι ένας εμβληματικός τεχνάνθρωπος ο οποίος κυριάρχησε στη Λυρική Σκηνή ως πρώτος χορευτής, αλλά και ως συνεργάτης κορυφαίων καλλιτεχνικών δημιουργών, ο Άγγελος Χατζής. 


     Ζωντανή "κιβωτός" γνώσεως Τέχνης, ο Άγγελος Χατζής με το πολυσχιδές περιεχόμενο των των γνώσεών του μας προσέφερε ένα συνοπτικό σεμινάριο τεχνικών ζητημάτων, καθηλώνοντάς μας με τον χειμαρρώδη λόγο του!


     Κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιους τεχνανθρώπους αναρωτιόμαστε τι ρόλο παίζουν οι διάφοροι ...δικηγόροι και ...γιατροί που διορίζονται ως "διευθυντές" καλλιτεχνικών οργανισμών από ένα κράτος απαιδεύτων "διαχειριστών" εξουσίας! Εμείς δε και πάλι ευγνώμονες προς τον Άγγελο Χατζή και πολλαπλώς ωφελημένοι από τον πολύτιμο χρόνο που και πάλι μας αφιέρωσε, "υποψιάζοντάς" μας τόσο γλαφυρά για θέματα πολύ ειδικού ενδιαφέροντος!


     Με ήθος, επαγγελματισμό, χαλαρότητα και, κυρίως, ομαδικότητα, η Σχολή Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων" χαράζει το δικό της πολιτισμικό "άνυσμα" συνεισφέροντας στην Τέχνη και αναδεικνύοντας στο προσκήνιο του χρόνου την σημαντικότατη όσο και άγνωστη προσωπικότητα του πολεμιστή αλλά και λογίου Μιχαήλ Μαρούλλου Ταρχανιώτη .


     Κι ενώ στις ιδανικές αίθουσες της Επαγγελματικής Σχολής Χορού "Αλέξανδρος Χατζιάρας" λαβαίνει χώρα η σκηνική διδασκαλία, "πίσω" από αυτές λειτουργεί πυρετωδώς ο αθέατος υποστηρικτικός "βραχίονας"  της Σχολής Ιππικού Θεάτρου ο οποίος, ολοκληρώνει την ενδυμασία της συμπρωταγωνίστριας επί τη βάσει ενδυματολογικής μελέτης.


     Σ'  αυτή την καλλιτεχνική ανέλιξη των "Ελλήνων Κενταύρων" η οποία επιχειρείται με ιδιαίτερη προσοχή, μελέτη και, κυρίως, σοβαρότητα δεν επιδιώκουμε, απλώς, μιαν ακόμη πρωτοπορία στον τομέα του Ιππικού Θεάτρου το οποίο εισάγουμε, μετά την Έφιππη και Παραδοσιακή Τοξοβολία στην Ελλάδα, αλλά την υπογράμμιση του ποιοτικού επιπέδου των Ελλήνων που, παρά την περιρρέουσα παρακμή, εξακολουθεί να "ξεχειλίζει" στα νέα παιδιά μας! 
     

     Κι όσο εντείνεται ο "στοχασμός" στη Σχολή Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων", ακεραιώνεται ο πολεμικός χαρακτήρας της Ομάδος μας, επαληθεύοντας το όραμα του μεγάλου Maurice Béjart ο οποίος ήθελε την σχολή του, την "Σχολή της Λωζάννης", ως σχολή Πολέμου! Διότι, η Έφιππη Τοξοβολία ορίζει την πλέον αρχέγονη πολεμική τέχνη με τον "πατέρα πάντων " ...Πόλεμο, στον πυρήνα της. Έναν πόλεμο κατά του ατελούς εαυτού μας...!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.