ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΤΩΝ
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ"
Όταν το υγιές "ερευνάτε τας γραφάς" και όχι το νοσηρό "πίστευε και μη ερεύνα" διέπει μια Σχολή, τότε είναι φυσικό ο επικεφαλής της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας" Χριστόφορος Κασφίκης να σχεδιάζει και να εκτελεί μια προπονητικήν ημερίδα μέσα σε ένα πολύ ...μακρινό "πλαίσιο" ...απω-ανατολίτικης καταγωγής, όπως αυτό που υλοποίησαν χθες και που μας το περιγράφει ο ίδιος ο Συνασκούμενός μας:
«Άλλη μια προπόνηση τελείωσε στο πεδίο των Κερκυραίων Κενταύρων. Σήμερα το πρόγραμμα χωρίστηκε σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη δοκιμάσαμε βολές με τον ιαπωνικό παραδοσιακό τρόπο του Shihan mato. Για το οποίο θα κάνω παρακάτω εκτενέστατη αναφορά και στη δεύτερη φάση εκτελέσαμε βολές με όλους τους τύπους τόξου που διαθέτουμε .
Shihan mato
Τα τόξα είναι κοντά ασύμμετρα (yumi) που ονομάζονται hankyu (半弓) τα βέλη είναι εξαιρετικά μακριά (1,36 m) και ο στόχος είναι 8,2 m μακριά, η στάση είναι seiza για να τοξευσουμε, χρησιμοποιούμε γυμνά χέρια χωρίς γάντι, η άγκυρα είναι κάτω από το πηγούνι μας και η χορδή στο μέτωπό μας. Οι στόχοι είναι 13,7 cm και πλάτος 3,5 cm!
Το Shihan mato είναι ένα παραδοσιακό είδος τοξοβολίας (kyujutsu) από τον νομό Miyazaki που ξεκίνησε πριν από περίπου 450 χρόνια. Αυτή η μορφή τοξοβολίας έχει χαρακτηριστεί ως Άυλη Πολιτιστική Περιουσία από την πόλη Obi.
Ο Shihan Mato λέγεται ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 1568, όταν η φυλή Ito επιτέθηκε στη φυλή Shimazu στο Κάστρο Obi στη Hyuga (τώρα νομός Miyazaki στο νότιο νησί Kyushu).
Η πολιορκία κράτησε σχεδόν πέντε μήνες. Οι αγρότες πιστοί στη φυλή Ito οπλίστηκαν με τόξα από μπαμπού και αποσπούσαν την προσοχή των ενισχύσεων του Shimazu για αρκετό καιρό ώστε το κάστρο να καταληφθεί.
Λέγεται ότι ο Ίτο Σαν έδειξε την εκτίμησή του στους πιστούς αγρότες επιτρέποντάς τους να εξασκηθούν στην τοξοβολία με το χάνκιου ως άτυπο άθλημα. Η καθιστή θέση βολής στη σέιζα είχε σκοπό να μειώσει την πολεμική εφαρμογή της πρακτικής για τις τάξεις των αγροτών. Το μήκος των βελών σήμαινε ότι δεν θα ήταν πρακτικό ως όπλο ή στη μάχη. Κατά την περίοδο των εμπόλεμων κρατών, οι στρατιωτικοί διοικητές λέγεται ότι ασκούσαν το shihan mato για διασκέδαση απολαμβάνοντας τοξοβολία μαζί με αλκοόλ στα συμπόσια.
Η πρακτική του Shihan Mato συνεχίστηκε στο Κάστρο Obi και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το όνομα Shihan Mato 四半的 (στόχος 4,5) προέρχεται από όλα όσα αποτελούνται από 4,5. Στην Παλαιά Ιαπωνική μέθοδο μέτρησης ken, shaku, sun, η απόσταση από το στόχο είναι 4,5 ken (8,2 m), το τόξο και τα βέλη hankyu είναι περίπου 4,5 shaku (1,36 m) ο στόχος 4,5 sun (13,6 cm).
Ήταν μια δυνατή εμπειρία μια που δεν είχαμε δοκιμάσει βολές αυτού του τύπου . Βέβαια ούτε τόσο μακρυά βέλη είχαμε αλλά θα αγοράσουμε γιατί έχουμε την υποψία ότι το παράδοξο τους παίζει μεγάλο ρόλο στην ευστοχία.
Όμορφα και νοικοκυρεμένα στο πεδίο μας γίνεται μια σοβαρή δουλειά η οποία θα αποδώσει και πάλι καρπούς.
Με εκτίμηση,
Κασφίκης Χριστόφορος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.