Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

ΠΕΡΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ


     Συχνά από το παρόν Ιστολόγιο έχει υπογραμμισθεί ότι η ευφυία και η γενναιότητα αποτελούν βασικές συνιστώσες της Ιππικής, λόγος άλλωστε και για τον οποίο η Ιππική δικαίως θεωρείται ως "Σχολείο Ηγητόρων".      Και αυτό εγκολπούται απολύτως από την διδασκαλία της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" η οποία προσβλέπει στην καλλιέργεια της Πολεμικής Αρετής ως ακρογωνιαίου στοιχείου του, αληθώς, "ευ ζειν".


     Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Έφιππης Τοξοβολίας και Δάσκαλός μας Kassai Lajos, στο βιβλίο του "Έφιππη Τοξοβολία" [σ. 17, 2002] παραδέχεται ότι η μεγάλη συγκομιδή των ιππικών δεξιοτήτων του γίνονται στα διαστήματα μεταξύ των ...πτώσεών του από τον Ίππο και αυτό υπογραμμίζει την διδακτική αξία των πτώσεων ως "μονόδρομο" κάθε προόδου ιππικών ικανοτήτων.


     Πάμπολλα παραδείγματα ευφυίας και γενναιότητος έχει να επιδείξει η Ιππική κατά την διάρκεια των χιλιετιών της ιστορίας της. Παραδείγματα τα οποία δεν αποτελούν "προνομία" ενός συγκεκριμένου λαού ή ενός συγκεκριμένου ιππικού δόγματος, αλλά παραδείγματα που διαχέονται πληθωρικά όπου και όποτε ο Άνθρωπος διεκόνησε την Ιππική. Ένα από αυτά και ίσως το λαμπρότερο, η περίπτωση του Γερμανού Ολυμπιονίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, Konrad Freiherr von Wangenheim.     Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ιππική Ομάδα της Ναζιστικής Γερμανίας σάρωσε τα χρυσά μετάλλια σε όλα τα αγωνίσματα, κάτι μοναδικό στα παγκόσμια αθλητικά χρονικά και ο Αξιωματικός του Γερμανικού Ιππικού, Βαρώνος, Konrad Freiherr von Wangenheim, έχοντας το ένα χέρι στο νάρθηκα με σπάσιμο κλείδας, κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο παρά τους αφόρητους πόνους του και παρά το ότι η αγωνιστική διαδρομή ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη     Η Ιππική, πράγματι, αναδεικνύει την ηρωικότητα αυτών που την υπηρετούν και η περίπτωση του Αξιωματικού του Ναζιστικού Ιππικού, Βαρώνου Konrad Freiherr von Wangenheim ο οποίος, εν τέλει, δολοφονήθηκε από τους σοβιετικούς εγκληματίες, υπήρξε ένα παράδειγμα γενναιότητος ψυχής.     Στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων", παρόμοια λαμπρά παραδείγματα γενναιότητος όπως αυτό του Εθνικοσοσιαλιστή Βαρώνου Konrad Freiherr von Wangenheim μας εμπνέουν στη καθημερινότητά μας και μπορεί να μην έχουμε ανάλογες ευκαιρίες να αναμετρηθούμε με τα διδάγματα των παραδειγμάτων μας, αλλά παραμένουμε στην τροχιά των όσων διδασκόμαστε από αυτά. Έτσι...


     Προσφάτως, ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων" ολοκληρώνοντας μιαν εξαίσια Προπόνησή του κι ενώ ήταν έτοιμος να αφιππεύσει ...κατάφερε να πέσει και να υποστεί μία ήσσονος σημασίας οστική κάκωση σε ένα οστάριο του αριστερού καρπού του. Αμέσως του έγινε η προβλεπόμενη προληπτική περίδεση και ο Κωνσταντίνος μας τέθηκε προσκαίρως εκτός ιππικής δράσεως προς πλήρη αποκατάσταση της κακώσεώς του. Παρά ταύτα, ο Κωνσταντίνος, ...τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος, κάθε άλλο παρά απεμακρύνθη των σταυλικών εργασιών και, μονόχειρ έστω..., δεν παρέλειψε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του όπου και εάν αυτά τον "κάλεσαν".


     Ο Κωνσταντίνος μας, δεν παρέλειψε, εξ άλλου, να χαλινώσει  με το ένα χέρι αλλά και να πλύνει τον χαλινό, παρά την παρεμπόδιση από την πρόσκαιρη "μονοχειρία" του.


     Στον Αρχηγό μας ευχόμαστε γρήγορη επάνοδο στη σέλλα, υπερήφανοι για τις ιππικές του δεξιότητες αλλά, κυρίως, για το Ήθος του το οποίο αναδεικνύει την Ομάδα μας και τον ίδιο σε "ιδιαίτερες" στιγμές. Ωστόσο, τα μαθήματα στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" συνεχίζονται κανονικότατα.ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ"

     Και μιας ο λόγος περί ατυχημάτων, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων", συνεχώς, από την ημέρα της λειτουργίας της τηρείται λεπτομερές αρχείο δραστηριοτήτων [μαθημάτων, Προπονήσεων, εκδηλώσεων κλπ] και καταγράφεται ο,τιδήποτε σχετικό με τις δραστηριότητές μας, συμπεριλαμβανομένων και των ατυχημάτων είτε Ίππων, είτε Ανθρώπων, ως "ατύχημα" λογίζεται δε κάθε περιστατικό για την αντιμετώπιση του οποίου κρίνεται απαραίτητο να επιληφθεί ιατρός και να παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.       Σύμφωνα λοιπόν με το τηρούμενο αρχείο ατυχημάτων, από τον Φεβρουάριο του 2005 μέχρι σήμερα η ποσοστιαία αναλογία είναι η ακόλουθη:

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΙΠΠΩΝ
Ουδέν

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Θάνατος: Ουδέν.
Μόνιμη Αναπηρία: Ουδέν
Περιστατικά ήσσονος σημασίας: 0.018 %

     Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά το επικίνδυνο του αντικειμένου μας, η υψηλή τεχνογνωσία και διδακτική εμπειρία της Σχολής μας, θα διατηρήσουν, εσαεί, το ποσοστό των ατυχημάτων μας σε μηδενικό επίπεδο
ΩΣΤΟΣΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ


«25χρονη έχασε τη ζωή της σε εστιατόριο στον Στρόβολο.

     Η 25χρονη Οδύσσεια Ιακώβου, εργαζόμενη του εστιατορίου, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι πήγε στην αποθήκη και εκεί, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται,  καταπλακώθηκε από μεταλλικό ράφι, όπου υπήρχαν ποτά και νερά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος και επιβεβαιώθηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διακομίσθηκε με ασθενοφόρο.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.