Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 13ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 

ΣΤΗ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"


     Η σημερινή προπονητική ημερίδα, κατά το ιππικό της "σκέλος", ήταν αφιερωμένη στη βέλτιστη εξωτερική περιίππευση και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των αρχαρίων μας να διασχίζουν με ασφάλεια, έφιπποι, ανοικτές εκτάσεις.


     Αν και με ελάχιστην εμπειρία μαθημάτων Ιππασίας, οι σημερινοί μαθητές μας, τέθηκαν σε μίαν απαιτητική "δοκιμασία" ώστε μέσα στη διάρκεια ενός μαθήματος να προχωρήσουν ως μέλλοντες Ιππείς και Εφιπποτοξότες κατά πολύ περισσότερο κάθε προσδοκίας.  


     Με τις δοκιμασμένες εκπαιδευτικές "προσεγγίσεις" της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", σήμερα, ο Αρπάλυκος ασχολήθηκε πολύ τολμηρά με τους μαθητές του ώστε να τους απαλλάξει από κάθε επισφαλή "ταλάντωση" στους αιφνιδιασμούς μιας εξωτερικής περιιππεύσεως και, απ΄ ό,τι έδειξε το οπτικοακουστικό υλικό αυτής της προπονητικής διημερίδος, τα αποτελέσματα ήσαν και πάλι λαμπρά!


     Ασφαλείς Ιππείς με πολύ χαλαρό "κάθισμα" που ο Federico Caprilli θα θεωρούσε ως ιδανικό, χάρηκαν εξαιρετικές εμπειρίες "ανοικτού εδάφους" μακράν του Ιππευτηρίου, όπως ταιριάζει σε πραγματικούς καβαλάρηδες! 


     Οι ρηξικέλευθες ασκήσεις της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" τις οποίες καμιά άλλη ιππική σχολή παγκοσμίως δεν αποτολμά να εφαρμόσει, για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι η ασφάλεια στην Ιππασία δεν είναι υπόθεση ενός "καπέλλου" ή ενός "θώρακος" αλλά μιας συστηματικής εκπαιδεύσεως για την οποία απαιτείται ο άριστος σχεδιασμός αλλά, κυρίως, ο προσωπικός μόχθος του Εκπαιδευτή ο οποίος, πραγματικά, δε "πληρώνεται"!


     Και ο Αρπάλυκος, διασχίζοντας πεζή πλάι στους μαθητές του διαδρομές που μόνον οι Ίπποι μπορούν να εκτελέσουν, σκαρφαλώνοντας και διευθύνοντας με το προσωπικό του ιδρώτα τη πρόοδο των μαθητών του, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ποτέ δε θα 'πληρωθεί" για όσα προσφέρει. Όμως, αυτό είναι το προνόμιο του Δασκάλου, αλλά και μιας Σχολής που σέβεται τον τίτλο της!


     Στο πρόγραμμα αυτής της ημερίδος πολλές ασκήσεις βοήθησαν τους μαθητές μας να "συμπληρώσουν" παραμέτρους απαραίτητες για την ευστάθεια και την ασφάλειά τους και, όπως πάντοτε, κανένα δυσάρεστο απρόοπτο δε υπήρξε ούτε για μια στιγμή!


     Και, βεβαίως, δε παραμελήθηκε καθόλου και η Τοξοβολία για όσους ίππευσαν στη καταπράσινη προ-εαρινή Κοιλάδα μας κατευθύνοντάς τους στο τελικό εφιπποτοξοτικό "αποτέλεσμα"!


     Όταν, λοιπόν, έφυγαν οι ..."πρωινοί" από την "αίθουσα", πήραν μαζύ τους όχι μόνον ακόμη περισσότερες ιππικές δεξιότητες αλλά και χαρά, όπως συμβαίνει σε κάθε εκπαιδευτική ημερίδα της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Στη συνέχεια της ημερίδος αυτής η Σπαθασκία, με τη ροή και τη τάξη που καταφέρνει να διατηρεί ο Πρωτεσίλαος διεξήχθη και με τη συμμετοχή του επτάχρονου Μιχάλη ο οποίος, σήμερα, για πρώτη φορά έλαβε μέρος σε ένα τέτοιο μάθημα. 


     Παρακολουθώντας με άνεση το ασκησιολόγιο της Σπαθασκίας, ο Μιχάλης επέδειξε μία συντεταγμένη αντιληπτικότητα εκτελώντας άψογα τα παραγγέλματα του Πρωτεσίλαου και χωρίς να τον αναγκάσει σε καμία ιδιαίτερη διόρθωση.


     Είναι σημαντικό να μνημονευθούν οι γεωμετρημένες ζεύξεις του επτάχρονου Μιχάλη κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος, κάτι που επιβεβαιώνει τη βασική Αρχή της Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ότι κατά την πολεμική επάρκεια δεν υπάρχουν "ανδρες" και "γυναίκες", "μεγάλοι" ή ..."παιδιά" όταν τα άτομα είναι ισορροπημένα!


     Η τακτική εβδομαδιαία Προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας διεξήχθη με Αρχηγό Βολής τον Μάριο και με εμφανή αυτοσυγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων, ήδη, από την πρώτη τόξευση.


     Ποικιλία ασκήσεων και αυτή τη φορά, πέραν της φόρμας του "Σχολείου Σιωπής" αλλά πάντοτε υπό την σιωπή και την αυτοσυγκέντρωση των συμμετεχόντων με άριστα αποτελέσματα "αποτυπωμένα" στο στόχο.


     Ξεχωριστά ασκήθηκαν Μέλη της Αποστολής στους Διεθνείς Αγώνες της "Gyula" της Ουγγαρίας και με επικέντρωση στις μεγάλες αποστάσεις.


     Μπορεί να απομένουν μήνες μέχρι τους Αγώνες της "Gyula" όμως οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" έμαθαν να προετοιμάζονται συστηματικά για την επίτευξη των στόχων τους, χωρίς να φείδονται θυσιών.


     Και τούτη τη φορά, οι επιδόσεις των Μελών της Αποστολής ήσαν ικανοποιητικές αλλά και οι "έξυπνες" επιλογές των στόχων που εισήγαγε ο Πρωτεσίλαος πολύ κατάλληλες για την προετοιμασία των Μελών μας. 


     Και σε αυτή την Αποστολή, μια ιδιαίτερη "χημεία" αναπτύσσεται και είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθεί από το αποτέλεσμα της συμμετοχής μας, όπως συμβαίνει πάντοτε!



     Όμως, ο επτάχρονος Μιχάλης σήμερα κράτησε για πρώτη φορά στα χέρια του και Τόξο, υπό την διδασκαλία του Ιωάννη μας.


     Τα όσα διαπιστώσαμε και προαναφέραμε για τη συμμετοχή του Μιχάλη στη Σπαθασκία μπορούμε να τα επαναλάβουμε κι εδώ. Αυτοσυγκέντρωση και αποτελεσματικότητα χειρισμών και στη Τοξοβολία από τον Μιχάλη ο οποίος μας υπενθυμίζει ότι ο όρος "παιδί" είναι μάλλον ...λογοτεχνικός και πέραν ηλικιακού προσδιορισμού.


     Στιγμές όμορφες, με μόνη διακοπή της αυτοσυγκεντρώσεως το πανέμορφο κοπάδι που περνά πλάι μας, μας άφησαν κι αυτή τη μέρα την αίσθηση του φυσικού οξυγόνου μέσα σε ένα ανοξυγόνωτο αστικό τοπίο.


     Αυτές είναι οι στιγμές μας παρέα με τους Ίππους και τη ...Φύση που μας περιστοιχίζουν σ΄ αυτή την ωραία "περιπέτεια" της Έφιππης Τοξοβολίας που μας εξισώνει στη ψυχοπνευματικήν ισορροπία, είτε στα ...64 είτε στα ...7 μας! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.