Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

H ΠΡΩΤΗ, ΜΕΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΝ,
ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

6η  & 7η  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1997


     Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μία σειρά αθλητικών αγώνων μεταξύ εκπροσώπων των ελληνικών πόλεων-κρατών και ένας από τους πανελλήνιους αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Oι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν η πιο σημαντική διοργάνωση της ελληνικής αρχαιότητος και διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια, από το 776 π.χ.χ.

     Στα Ολύμπια έπαιρναν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα (και αργότερα από άλλα μέρη) και σταδιακά απέκτησαν ιδιαίτερη αίγλη. Είχαν θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στην διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς. Η διοργάνωσή τους γινόταν μέχρι το 393 μ.χ.χ., όταν ο χριστιανός αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. 


     Μετά τη σκοταδιστική απαγόρευση των Ολυμπιακών Αγώνων από τον χριστιανό δυνάστη Θεοδόσιο, η πρώτη και μοναδική αυθεντική αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έλαβε χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας την 6η και 7η Σεπτεμβρίου 1997 από τον καθηγητή της Ιστορίας της Αθλήσεως Θωμά Γιαννάκη και τους μαθητές της Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής οι οποίοι παρουσίασαν τα παρακάτω αρχαία και παραδεδεγμένα αθλήματα:
ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ
ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑΥΛΟΣ
ΔΡΟΜΟΣ ΔΟΛΙΧΟΣ
ΑΛΜΑ
ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ
ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΛΗ
ΠΥΓΜΑΧΙΑ
ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ
ΟΠΛΙΤΟΔΡΟΜΙΑ
ΗΡΑΙΑ [ΔΡΟΜΟΣ ΘΗΛΕΩΝ 5/6 ΣΤΑΔΙΟΥ]


     Σε εκείνη τη μοναδική αυθεντική αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας είχε την τύχη να προσκληθεί ο ιδρυτής των «Ελλήνων Κενταύρων» υπό την ιδιότητά του ως πολιτιστικού Συντάκτη του Γερμανικού Τύπου και να απαθανατίσει με το φωτογραφικό φακό του όλη την ιστορικήν εκδήλωση, διαμένων ως επισήμως φιλοξενούμενος επί τριήμερο, στη παρακείμενη Ολυμπιακή Ακαδημία η οποία οικοδομήθηκε με δαπάνες του Ναζιστικού 3ου Ράιχ και με την ευκαιρία των αγώνων του Βερολίνου (1936).  Μέρος της φωτογραφικής «συγκομιδής» εκείνης της εντυπωσιακής όσον και ακριβούς, πρώτης μετά Θεοδόσιον, αναβιώσεως των Ολυμπιακών Αγώνων ο Ιδρυτής των «Ελλήνων Κενταύρων» συγκέντρωσε σε ένα λεύκωμα το οποίο, σήμερα, 18 χρόνια μετά από εκείνη τη λαμπρή αναβίωση παρουσιάζει εδώ ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον διδάξαντα καθηγητή Θωμά Γιαννάκη και τους διοργανωτές!


     Αξίζει να προσεχθούν δύο ανέκδοτες φωτογραφίες: η φωτογραφία του πρώτου δοκιμαστικού δαυλού (από κλάδο ελιάς και κυάθιο ορειχάλκινο)  ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη περισυλλογή της φλόγας από το ειδικώς σχεδιασμένο κάτοπτρο στον χώρο του αρχαίου Σταδίου και της φωτογραφίας της Πανεπιστημιακής Ταυτότητος του αειμνήστου καθηγητή της Φυσικής Σαλτερή Περιστεράκη ο οποίος υπήρξε και ο σχεδιαστής του κατόπτρου-ηλιοσυλλέκτη που προσέφερε τη φλόγα της πρώτης λαμπαδηδρομίας την οποία εζήτησε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ για τους αγώνες του Βερολίνου του 1936, θεωρώντας ότι μόνον η φλόγα η οποία προέρχεται από την Αρχαία Ολυμπία θα μπορούσε να «νομιμοποιήσει», ηθικώς, παρόμοιους αγώνες! Και τα δύο αντικείμενα μου επέτρεψε να φωτογραφίσω και να σκαριφήσω κατ’  αποκλειστικότητα, η Οικογένεια του αειμνήστου Σαλτερή Περιστεράκη, λόγος για την οποία της είμαι ευγνώμων. 
     Oι σύγχρονοι ψευδεπίγραφοι «Ολυμπιακοί Αγώνες» οι οποίοι εμφανίζονται να αναβιώνουν από το 1896 δεν έχουν ουδεμία σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη φιλοσοφία εκείνων και, κυρίως, το όμαιμο των συμμετεχόντων αθλητών και το θρησκευτικό και ηθικό «περιεχόμενο» των αυθεντικών αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά είναι διεθνείς συναντήσεις αθλητών με καθαρά εμπορικό χαρακτήρα και, μοιραία, προώθηση  της φαρμακοδιεγέρσεως λόγω του εμπορικοποιημένου «κυνηγιού» των επιδόσεων! Κυρίως, οι νεώτεροι, δήθεν, «Ολυμπιακοί» αγώνες δεν νοούνται ως «Ολυμπιακοί» λόγω του ότι δε λαμβάνουν χώραν στο έδαφος της Αρχαίας Ολυμπίας!

     Και η θέση των «Ελλήνων Κενταύρων», ειδικώς, περί των Ολυμπιακών Αγώνων είναι γνωστή από προηγούμενο άρθρο στο παρόν Ιστολόγιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.