Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ



     Έφιππη Τοξοβολία και ...βόλτα, αυτοσυγκέντρωση και, ταυτοχρόνως, ...χαλάρωση, εργασία και ...χαρά, έτσι όπως πάντοτε πρέπει να λειτουργεί ο Άνθρωπος! Η ευρηματικότητα του ανθρώπινου νου μπορεί να μετατρέψει ακόμη και τον Πόλεμο σε ένα απλό σενάριο καθημερινής ...απολαύσεως!
 
 
     Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητικό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποβαίνει και ψυχικά καταπιεστικό για τους μαθητές του. Αντιθέτως, πάντοτε καταφέρνουμε να συνδυάζουμε την εκπαίδευση με την αναψυχή, κυρίως, με την ρεαλιστική εκμάθηση της Ιππικής Τέχνης σε φυσικό πεδίο για το οποίο, άλλωστε, προορίζεται.
 
 
     Οι Πολεμικές Τέχνες δεν επιτρέπεται να διδάσκονται σε κλειστούς χώρους, σε αίθουσες, διότι ο ίδιος ο Πόλεμος δεν διεξάγεται σε αυτούς, ασχέτως εάν σε τέτοιους κλειστούς χώρους συχνά μεταφέρεται αφού, προηγουμένως, κριθεί στα πεδία.
 
 
     Κατά τη γνώμη μας και μετά από μία τεράστια εμπειρία εκπαιδεύσεως εκατοντάδων μαθητών από την οποία μπορέσαμε να εξαγάγουμε σημαντικά συμπεράσματα, η καλύτερη και ταχύτερη ιππική και εφιπποτοξοτική εκπαίδευση μπορεί να επιτευχθεί μόνον σε φυσικό πεδίο, πάντοτε υπό όρους, βασικότερος των οποίων είναι ένας σωστά προ-εκπαιδευμένος Ίππος-Δάσκαλος.
 
 
     Έτσι, προσεκτική επιλογή προγράμματος, φυσικού περιβάλλοντος και Ίππου-Δασκάλου αποτελούν τα απαραίτητα βοηθήματα του Εκπαιδευτή ώστε να επιτύχει αποτελέσματα όπως αυτά που κατέγραψε ο φακός μας στο τελευταίο μάθημα του αρχάριου μαθητή μας Λάμπρου ο οποίος, τροχάζοντας, κατάφερε υψηλή συγκέντρωση βελών από απόσταση 25 μέτρων!
 
 
 
     Μια σειρά ασκήσεων οξύνσεως της προσοχής και της αυτοσυγκεντρώσεως εξέλιξε σημαντικά στη διάρκεια ενός μαθήματος τον μαθητή μας φέρνοντάς τον ακόμη πιο ψηλά ως προς την ικανότητά του να στέκεται με ασφάλεια στη ράχη του ανεπίσακτου και ανενστόμιστου Ίππου του, ανεξαρτήτως εδαφικών διαμορφώσεων και να τοξεύει εύστοχα! Με λίγα λόγια, στη διάρκεια ενός και μόνον μαθήματος ο μαθητής μας προόδευσε τόσο πολύ όσο δεν θα προόδευε σε πολύ περισσότερα υπό άλλες συνθήκες.
 
 
     Βεβαίως και η εκπαίδευση στο Ιππευτήριο είναι σημαντική και όχι μόνον για τον αρχάριο, αλλά ουδεμία εκπαίδευση μπορεί να θεωρηθεί ως ισορροπημένη εάν δεν συνδυάζεται με "δραστικές" εξωτερικές περιϊππεύσεις οι οποίες ενισχύουν την ιππευτική ικανότητα αλλά και την χρήση των όπλων επί του πεδίου για το οποίο προορίζονται.
 

     
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
 
  Στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" περιποιεί ιδιαίτερη Τιμή η "αντιγραφή" του έργου μας από διαφόρους μιμητές άλλοι εκ των οποίων διαθέτουν την τεχνογνωσία αντιγραφής, αλλά και άλλοι όχι! Αναφερόμεθα σε εκείνους τους εντελώς ασχέτους με την Ιππική και την Παραδοσιακή Τοξοβολία οι οποίοι, έχοντας αποτύχει στο κυρίως αντικείμενό τους, νομίζουν ότι μπορούν να θεραπεύσουν την κενότητά τους αρκούμενοι σε φωτογραφικές "πόζες" και στομφώδεις...μελέτες των πολεμικών διαδρομών του Μακεδονικού Ιππικού με ...σέλλες και αναβολείς western, γελοιοποιώντας εαυτούς και την πειραματική αρχαιολογία την οποία εκλαμβάνουν ως διέξοδο της αστικής ανίας τους!  Προς αυτούς τους τελευταίους, με πολλή αγάπη, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή να μη προσπαθούν, πλέον, να "ξεπατικώσουν"  (για τους γνωστούς φωτογραφικούς τους ...λόγους) ιππικές ασκήσεις επί φυσικού πεδίου, πριν αποκτήσουν στοιχειώδη ιππική εκπαίδευση και γνώση χειρισμού του Τόξου σε ασφαλή κλειστό χώρο με ασφαλείς Δασκάλους (Ίππο και Άνθρωπο)! Η Ιππική και οι εν γένει Έφιππες Πολεμικές Τέχνες είναι δραστηριότητες πολύ επικίνδυνες για ασχέτους "ποζεράδες" που ενδιαφέρονται, απλώς, για το "θεαθήναι" και όχι για την ουσία!  
 

 
 
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.