Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΣΠΑΘΑΣΚΙΑ

ΕΦΙΠΠΗ και ΜΗ 

...μετά λόγου γνώσεως!


     Με επίκεντρο τον Ίππο και τον Ιππέα, η Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" σχεδιάζει τα εκπαιδευτικά της προγράμματα επί τη βάσει των εγκυροτέρων ιστορικών και τεχνικών "πηγών" ώστε η διδασκαλία της να παραμένει κορυφαία στα διδασκόμενα αντικείμενα, είτε της Έφιππης Τοξοβολίας, είτε της Παραδοσιακής Τοξοβολίας, είτε των Εφίππων Πολεμικών Τεχνών μεταξύ των οποίων και η Έφιππη Σπαθασκία


     Αντλώντας βοηθήματα από την πληρέστατη Βιβλιοθήκη της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" της οποίας το έντυπο και χειρόγραφο υλικό υπερκαλύπτει τις ανάγκες και της πλέον απαιτητικής Ομάδος Εφίππων Πολεμικών Τεχνών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής μας χαρακτηρίζονται από μια βαθειά θεμελίωση η οποία εγγυάται την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή. 


     Παρά την πληρότητα "πηγών" της δικής μας Βιβλιοθήκης, συχνά καταφεύγουμε και στο περιεχόμενο μεγάλων Βιβλιοθηκών όπου και από εκεί αντλούμε ό,τι χρήσιμο, κυρίως, για μία τέχνη τόσο ευρεία και παμπάλαιη, όπως η Σπαθασκία και δη η έφιππη η οποία αποτελεί και το αντικείμενο της διδασκαλίας και εφαρμογής μας.


     Όσο κι αν η αιματώδης φύση ενός μαχητικού Εφιπποτοξότη θέλγεται περισσότερο από την έφιππη δράση, εν τούτοις, όλοι αυτοπειθαρχούμε  ώστε να αφιερώνουμε ώρες μελέτης και στο αναγνωστήριο προκειμένου να σχεδιάζουμε μία από τις, διεθνώς, σοβαρότερες σπαθασκητικές διδασκαλίες αλλά και να καταλήγουμε στην αποτελεσματικότερη πρακτική εφαρμογή των όσων μελετούμε.


     Όπως μας θυμίζει ο αείμνηστος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Αντώνιος Θ. Ηπίτης, ο συγγραφέας ενός πολύ σημαντικού στρατιωτικού λεξικού του ιθ' αιώνος, ο Πίνδαρος ονομάζει "ίππαιχμον" κάθε Ιππέα μαχόμενο δι αιχμηρών αγχεμάχων όπλων, μεταξύ των οποίων, βεβαίως και η σπάθη, ενώ η Ιππομαχία ονομάζεται και Ιππαιχμία.


     Και στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" οι Ιππαιχμίες διακονούνται με ακρίβεια όπως ακριβώς περιγράφονται στα αναγεννησιακά εγχειρίδια από τις σελίδες των οποίων τις μεταφέρουμε στο Ιππευτήριο ή και στο ανοικτό πεδίο.


     Οι ασκήσεις Σπαθασκίας εδάφους στις οποίες αρκούνται όλες οι ανάλογες σχολές στην Ελλάδα και οι περισσότερες διεθνώς, για τη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αποτελούν μόλις την αφετηρία διδασκαλίας πριν οι μαθητές μας εφιππεύσουν και χρησιμοποιήσουν από τη ράχη του Ίππου τους τη σπάθη και τα λοιπά αγχέμαχα όπλα τους.


     Ο Σπυρίδων Νικόλης (Πρωτεσίλαος) με σωστή διδασκαλία ασκήσεων και προσεκτική επιλογή χώρων διδασκαλίας, άλλοτε επάνω σε ένα αυθεντικό ρωμαϊκό ψηφιδωτό κι άλλοτε πάνω σε ένα πεντακάθαρο φυσικό έδαφος, μυεί τους μαθητές μας στο πνεύμα, στη τεχνική αλλά και στην αισθητική της χρήσεως της σπάθης.

                         

     Έτσι, η εφαρμογή της Έφιππης Σπαθασκίας την οποία, μόνη στην Ελλάδα διδάσκει η Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αναδεικνύεται σε μία πραγματική τέχνη με βαθύ θεωρητικό θεμέλιο αλλά και ουσιαστική πρακτικότητα, χωρίς "αυτοσχεδιασμούς" οι οποίοι αποτελούν κανόνα, εντός και εκτός εισαγωγικών, δασκάλων και σχολών ψευδεπίγραφης σπαθασκίας.


     Με βασικό όπλο την σπάθη των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", ένα αγχέμαχο υψηλών χειριστικών απαιτήσεων λόγω αυξημένου βάρους και -επίτηδες- άβολης λαβής, οι σπαθισμοί (ζεύξεις, καταφορές και νύξεις) κατά στόχου ή ανδρεικέλου και κατά την διάρκεια και των τριών βαδισμών του Ίππου, αναδεικνύουν κάθε μαθητή της Σχολής μας σε πραγματικό σπαθιστή.


     Σκοπός μας δεν είναι, απλώς, να αρκεσθούμε σε στείρες "ακαδημαϊκές ...δηθενιές", αλλά να εξελίξουμε τον μαθητή μας σε έναν πραγματικό έφιππο μαχητή-οπλομάχο πολύ πιο πέραν από τις συμβατικώς εννοούμενες ως "συνθήκες μάχης". 


     Και, βεβαίως, στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" δεν υφίσταται διάκριση φύλου ή ηλικίας αφού όλοι οι μαθητές μας, ανεξαρτήτως αυτών, λογίζονται ως ισάξιοι μαχητές!


     Και όταν οι μαθητές μας επιχειρούν μιαν αποκεφαλιστική καταφορά επί εναντίας πλευράς, υπεράνω του αυχένος του ανενστόμιστου Ίππου σε καλπασμό και χωρίς σέλλα και χωρίς αναβολείς, ενώ, ταυτοχρόνως υπερπηδούν εμπόδιο(!), δηλαδή, το δυσκολότερο είδος σπαθισμού, τότε η ύλη των αναγεννησιακών (και ...παλαιοτέρων) εγχειριδίων της Βιβλιοθήκης μας κατευθύνει τη σπάθη των μαθητών μας και όχι, απλώς, το χέρι τους...


     Και η εγκυρότητα των μαθημάτων μας δεν τεκμηριώνεται μόνον με την αποδεικτικότητα των φωτογραφιών που τηρούνται αλλά και με τον μηδενικό δείκτη ατυχημάτων ο οποίος διατηρείται σταθερός κατά τα δέκα, σχεδόν, χρόνια της λειτουργίας της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"!


     Από 1ης Σεπτεμβρίου 2016, με την έναρξη της, νέας, Θ' Προπονητικής Περιόδου η Σχολή Έφιππης Σπαθασκίας επαναλαμβάνει τα μαθήματά της και καλωσορίζει τους νέους μαθητές της για την από κοινού απόλαυση ενός δυναμικού μαχητικού προγράμματος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.