Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΛΕΥΚΩΝ ΟΠΛΩΝ"
ΤΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


     Μετά από την ομαδική επιθυμία των Μελών μας, οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το ιδιωτικό Μουσείο "λευκών όπλων" του Δημήτρη Νικολακόπουλου, στο Λαγονήσι, έναν "μοναδικό" όσο και φιλόξενο χώρο που μας είναι οικείος από αρκετές προηγούμενες επισκέψεις, χωρίς αυτό να μειώνει την συναρπαστικότητά του κάθε φορά που ξαναβρισκόμαστε μέσα σ΄ αυτόν.


     Ο αρχιτέκτων στο επάγγελμα αλλά και μελετητής "λευκών όπλων", Δημήτρης Νικολακόπουλος, αφιέρωσε πολλές δεκαετίες, όχι απλώς στην επακριβή ανακατασκευή αυτών των όπλων που αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο της ανθρώπινης Ιστορίας, αλλά, κυρίως, στην έρευνα και κατανόηση του μαχητικού ενστίκτου πολλών Λαών, καταλήγοντας να ...αποενοχοποιήσει το όπλο και να ενοχοποιήσει, απολύτως ρεαλιστικά, την ανθρώπινη βούληση για κάθε "κακό".  


     Ο ίδιος ο Δημήτρης Νικολακόπουλος επαναλαμβάνει : "Δεν σκοτώνει το όπλο αλλά ο ανθρώπινος νους!" 


     Καθηλώνοντάς μας για μιαν ακόμη φορά με την γλαφυρή του ξενάγηση στο ιδιωτικό του Μουσείο και σκιαγραφώντας με τον δικό του "διαβήτη και κανόνα" την ιστορία του κάθε όπλου που μελέτησε και κατεσκεύασε, ο ιδιότυπος αυτός φιλόσοφος του παγκόσμιου "λευκού" οπλισμού, μας ξαναθύμισε την καθοριστική συμβολή του όπλου στην οικοδόμηση του ανθρώπινου πολιτισμού, με ό,τι αυτό κι αν σημαίνει.


     Για να καταφέρει να ανακατασκευάσει πιστά, τα όσα κοσμούν τον χώρο που επισκεφθήκαμε, ο Δημήτρης Νικολακόπουλος ανασυνέθεσε την ιστορία και την "ταυτότητα" Λαών που δεν υπάρχουν πια, υπεισερχόμενος όχι απλώς στην εθνογραφία τους αλλά στον ίδιο τον χαρακτήρα τους, περισώζοντάς τους, ουσιαστικά, μέσα στον χρόνο. Όμως, ακολουθώντας αυτό το ερευνητικό μονοπάτι, ανασυνέθεσε, ουσιαστικά, τον μαχητικό χαρακτήρα ολόκληρης της Ανθρωπότητος "αναρτώντας" τον εντυπωσιακά στους τοίχους και στις προθήκες αυτού του χώρου.


     Σήμερα, τα Μέλη της Ομάδος μας δεν επανέλαβαν τις διαδικασίες μιας τυπικής Προπονήσεως αλλά προχώρησαν ακόμη περισσότερο στο νόημα του μάχεσθαι, ξεναγούμενα από τον Δημήτρη Νικολακόπουλο ο οποίος κατάφερε να "αιχμαλωτίσει" ακόμη και το ενδιαφέρον του νεαρού μας Κάτσπερ κάνοντάς τον να εννοήσει το πόσο υπεύθυνο είναι το μυαλό του και όχι το όπλο που θα κρατά το χέρι του, για ό,τι δυσάρεστο θα μπορούσε να "προκύψει"!


     Ο χώρος αυτός, πλην των άλλων, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ακι η χαρά του ...Τοξότη! Τόξα διαφόρων Λαών κι εποχών, φαρέτρες και βέλη αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των περιεχομένων αυτού του Μουσείου.


     Για κάθε Τόξο, για κάθε φαρέτρα, για κάθε βέλος, ο Δημήτρης Νικολακόπουλος γνωρίζει το "δια ταύτα" και το μεταφέρει με σαφήνεια κατά την ξενάγησή του.


     Οι ανακατασκευές του Δημήτρη Νικολακόπουλου χαρακτηρίζονται όχι μόνον από ιστορική αλλά και από αισθητική ακρίβεια. Το αποτέλεσμα των ανακατασκευών του σου κόβει την ανάσα με την αισθητική πειστικότητα για το Λαό και την εποχή που εκφράζουν και απορείς για την απέραντη υπομονή του στη "λεπτομέρεια" με την οποία "υπογράφει" την κάθε του δημιουργία.



     Στο ιδιωτικό του Μουσείο ο Δημήτρης Νικολακόπουλος διατηρεί αρκετές εκατοντάδες "λευκών όπλων" που ανακατασκεύασε, ενώ ακόμη 87 από αυτά τα έχει δωρήσει στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών όπου εκτίθενται μονίμως. Παράλληλα, ο ίδιος καταθέτει μία εκτενή μαρτυρία του έργου του στο βιβλίο του "ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ 6000 π.Χ. ΕΩΣ 1500 μ.Χ." το οποίο, ήδη, παρουσιάσαμε στο Ιστολόγιό μας. Έτσι, μέσα από μία ολοκληρωμένη προσφορά θεωρίας και πρακτικής, ο Δημήτρης Νικολακόπουλος ευεργετεί την περί όπλων ιστορική έρευνα, τεκμηριώνοντας την ακρίβεια των δημιουργημάτων του.


     Για μια ακόμη φορά απολαύσαμε όχι μόνον την ξενάγηση στο ιδιωτικό Μουσείο του Δημήτρη Νικολακόπουλου αλλά και την ζεστή φιλοξενία του πανέμορφου σπιτιού του.


     Όμως, δεν τελειώσαμε με την ανεξάντλητη ερευνητικότητα του σημαντικού αυτού Ανθρώπου και τον παρακαλέσαμε να μας ξεναγήσει και στις αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου όπου εκτίθενται τα δωρηθέντα έργα του, κάτι που ο, πάντοτε, ευγενέστατος Δημήτρης Νικολακόπουλος δέχθηκε. Έτσι, την μεθεπόμενη Κυριακή 4η Νοεμβρίου θα έχουμε και πάλι την χαρά να τον ακούσουμε να μας μιλά για το "έργο ζωής" του, ξεναγώντας μας στα 87 εκθέματα-δημιουργήματά του που στεγάζονται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Εντός των ημερών θα ενημερώσουμε, επακριβώς, για την σημαντική αυτή ξενάγηση, ώστε να μπορέσουν και όσοι εκτός Ομάδος μας ενδιαφερόμενοι να την παρακολουθήσουν.



     Ευγνώμονες προς τον Δημήτρη Νικολακόπουλο και την ερίτιμη Σύζυγό του για την εμπειρία αυτής της Κυριακής, δεν παραλείπουμε να ευχαριστήσουμε και τον Εφιπποτοξότη Σταμάτη Διαμαντόπουλο για τον συντονισμό της επισκέψεως αλλά και της επικείμενης ξεναγήσεως στο Πολεμικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.