Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΜΙΚΡΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΙΠΠΕΙΣ
4


Ο κόμβος ασφαλείας του σταύλου

     Είναι ξεκάθαρο το πόσο υπεύθυνη είναι η εργασία του σταυλίτη! Στα χέρια του επαφίεται πρωτίστως η ασφάλεια και η ακεραιότητα των πολύτιμων πλασμάτων που σταυλίζονται σ' αυτό τον χώρο και που χωρίς αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για Ιππική Τέχνη και Ιππασία! Και μία βασική παράμετρος ασφαλείας είναι ο τρόπος που συχνά πρέπει να δεθεί ένας Ίππος ή να ασφαλισθεί η πόρτα της φάτνης του.


     Και στις δύο περιπτώσεις, είτε πρόκειται για πρόσδεση του ίδιου του Ίππου σε ένα σημείο, είτε πρόκειται για ασφάλιση της πόρτας της φάτνης του, ο κόμβος που θα χρησιμοποιηθεί δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι "γαϊδουρόκομπος", δηλαδή, ένας κόμβος σύνθετος που θα απαιτήσει πολύ χρόνο για να λυθεί, όπως δείχνει η παραπάνω φωτογραφία! Ένας τέτοιος κόμβος είναι επικίνδυνος για την ασφάλεια των Ίππων διότι σε μία περίπτωση πανικού του ίδιου του ζώου, σεισμού ή πυρκαϊάς θα αποβεί μοιραίος για τη ζωή του ζώου! Και ο σταυλίτης που χρησιμοποιεί τέτοιους επικίνδυνους κόμβους φέρει βαρύτατη ποινική ευθύνη και όχι μόνο στην όποια δυσάρεστη περίπτωση...!


     Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε τον κόμβο ασφαλείας του σταύλου αλλά και τον μηχανικό γάντζο ασφαλείας που πρέπει να χρησιμοποιείται. Ο κόμβος λύνεται αμέσως με την απλή έλξη της άκρης του και ο γάντζος απελευθερώνεται επίσης με την έλξη του ολισθαίνοντος κολλάρου του. Έτσι σε περίπτωση κρίσεως ο Ίππος απελευθερώνεται αμέσως. Προκειμένου δε, περί προσδέσεως του ιδίου του Ίππου τότε χρησιμοποιούμε λεπτό εύθραυστο σχοινάκι ώστε αν πανικοβληθεί ο Ίππος και αντιταχθεί στη πρόσδεση το σχοινάκι να σπάει και να μη προκαλέσει τραυματισμό του Ίππου.

     Για κάθε σταυλιζόμενο ζώο, ιδιαιτέρως για τον Ίππο, πρώτη μέριμνα του εχέφρονος, ισορροπημένου, Ανθρώπου είναι η άμεση απελευθέρωση του ζώου του οποίου την ευθύνη έχει, σε περίπτωση ανάγκης! Πριν βάλουμε ένα ζώο σε έναν κλειστό χώρο, έχουμε ήδη προβλέψει τον τρόπο της αμέσου εξόδου του από τον χώρο αυτό σε περίπτωση κινδύνου! Αν δε το κάνουμε είμαστε επιεικώς ανεύθυνοι ή και εγκληματίες, όπως η διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. (ο θεός να τη κάνει και ΕΛ. και ΑΣ...!) η οποία κατά τρόπο κακουργηματικό εγκατέλειψε, προ χρόνων, τους αστυνομικούς σκύλους να γίνουν κάρβουνο μετά από ξέσπασμα πυρκαϊάς στα κλουβιά της Αστυνομικής Σχολής Αθηνών, ενώ οι συνοδοί τους έπιναν φραπέ στο κυλικείο!! Τέτοια εγκλήματα ας τα αποφεύγουμε υποληπτόμενοι, τουλάχιστον, την ανθρωπιά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.