Κυριακή 21 Μαΐου 2023

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ

ΗΜΕΡΙΔΑ:

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"



     Με αφορμή την πρώτην ανακατασκευή του αρχαίου Ελληνικού Τόξου από τον Συνασκούμενο Περικλή Τελιορίδη, η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" διοργάνωσε μιαν ημερίδα επαφής με το νέο δημιούργημα ώστε, όχι μόνον αυτό να γίνει γνωστό στα Μέλη και τους φιλοξενουμένους μας, αλλά και για σταθμίσουμε τις εντυπώσεις τους από την άμεση επαφή τους με αυτό και την αίσθηση της χρήσεώς του.

     Παραλλήλως, μετά την πρόσφατην ολοκλήρωση της παραστατικής αναλύσεως του βιβλίου του Eugen Herrigel "Ζεν στην Τέχνη της Τοξοβολίας" την οποία επεχείρησε η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" και την απόφαση της εισαγωγής στοιχείων της διδασκαλίας της στην εσωτερική διδασκαλία μας, τα όσα επεχειρήθησαν στην παρούσα ημερίδα εμπεριείχαν και την εισαγωγική ρύθμιση της αναπνοής όσων έλαβαν μέρος κι αυτό ως προϋπόθεση διανοητικής "οξύνσεως" με ό,τι αυτό εγγυάται για την καλύτερη περιγραφή των εμπειριών ως εκ της συγκριτικής χρήσεως διαφορετικών, όπως θα δούμε, Τόξων. 

      Και τα Τόξα αυτά, στην ημερίδα μας, προερχόμενα από το οπλοστάσιο της Ομάδος μας ήσαν, ένα Μογγολικό, ένα Ουγγρικό, ένα Κορεατικό κι ένα ανακατασκευασμένο πρότυπο αρχαίου Ελληνικού Τόξου, όλα ειδικώς επιλεγμένα εκ των μεσαίας ισχύος, κατάλληλα για τα παρόντα Μέλη των "Ελλήνων Κενταύρων". 






     Σ΄ αυτή την προγραμματισμένη εκδήλωση είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε κι έναν επί τα βελτίω αλλαγμένο Συνασκούμενο Δημήτρη ο οποίος ήρθε από την Πάτρα για να έχει και την πρώτη του επαφή, γενικώς, με την Τοξοβολία. Κι όπως η Σχολή μας δεν διακρίνει τα Μέλη της σε "παλαιά" και "νέα", ο Δημήτρης αντιμετωπίσθηκε ισότιμα με τους υπόλοιπους κι ανέλαβε τις ίδιες υποχρεώσεις διεκπεραιώνοντάς τες στο ακέραιο κι επιβεβαιώνοντας ότι πολύ ορθώς λειτουργούμε "ωσεί ένας και εξ αρχής ο ίδιος"!


     Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς αντιρρήσεις ως προς αυτό το "ωσεί ένας και εξ αρχής ο ίδιος" επικαλούμενος την υψηλή δυσκολία για έναν πρωτοεισαγόμενο στην Τοξοβολία να κληθεί αμέσως να τοξεύσει με τέσσερα διαφορετικά, απαιτητικότατα Τόξα, όμως η υψηλή  τεχνογνωσία απέδειξε την ορθότητά της με το τοξευτικό αποτέλεσμα του Δημήτρη ο οποίος σήμερα έπιασε Τόξο στο χέρι του και το οπτικοακουστικό υλικό της ημερίδος, όπως πάντοτε, είναι επιβεβαιωτικό! 


     Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της ημερίδος, οι Συνασκούμενοι ζήτησαν να κρατήσουν στο χέρι ένα αρθτωτό μεταλλικό Περσικό Τόξο του ιθ' αι. από την μουσειακή συλλογή της Ομάδος, ρίχνοντας την ιδέα να το ...δοκιμάσουμε, μελλοντικώς, κι αυτό! Γιατί όχι...; 

     Βεβαίως, ο Δημήτρης ήταν τυχερός διότι ο έμπειρος Τοξότης, Συνασκούμενος Δοξάριος ανέλαβε να τον καθοδηγήσει στην αρχική μυητική διαδικασία της Τοξοβολίας η οποία είναι και το βασικότερο βήμα για έναν ικανό, μέλλοντα, Τοξότη.

     Και ο Δοξάριος, προσέφερε τον καλύτερον "εαυτό" του ώστε ο Δημήτρης να εισαχθεί στην Τοξοβολία και να αποδώσει ισάξια με τους υπόλοιπους παρόντες, κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο για τις συνθήκες αυτής της ημερίδος, τοξεύοντας με τέσσερα διαφορετικά Τόξα!

     Όμως, ο Δοξάριος, κατά ...κόσμον Σταμάτης Διαμαντόπουλος, δεν προσέφερε τις γνώσεις του μόνον προς τον Συνασκούμενό μας Δημήτρη, αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο στην Βιβλιοθήκη των "Ελλήνων Κενταύρων" για το οποίο και τον ευχαριστούμε! 




     Τηρουμένων των δύο κανόνων, της ποιότητος περιεχομένου και της πειθαρχίας, τούτη η ημερίδα παρέμεινα μέσα στο καθιερωμένο πλαίσιο της βαθειάς εκπαιδευτικής αξίας που χαρακτηρίζει τις εκδηλώσεις της Σχολής μας. Οι μετασχόντες, διδάχθηκαν κι εδίδαξαν, ωφελήθηκαν και ωφέλησαν τοξεύοντας ο καθένας με ένα Μογγολικό, ένα Ουγγρικό, ένα Κορεατικό κι ένα αρχαίο Ελληνικό τόξο. Κι αυτό σε μια καλοσχεδιασμένη και γρήγορη διαδικασία που κράτησε σε εγρήγορση το ενδιαφέρον όλων μέχρι το τέλος, αφού διδακτική υπήρξε και μόνη η παρατήρηση της δράσεως ενός εκάστου. 


Ωστόσο, όλοι οι παρόντες, μετά την εναρκτήρια αναπνευστικήν άσκηση, ζήτησαν από τον Συνασκούμενο - ανακατασκευαστή του αρχαίου Ελληνικού Τόξου, να τους περιγράψει την έμπνευσή του και το ανακατασκευαστικό πλαίσιο της δημιουργίας του κι ο φίλτατος Περικλής Τελιορίδης έλαβε τον λόγο ώστε συνοπτικά αλλά και γλαφυρά να αναφερθεί στο "κίνητρο" και στο αποτέλεσμα το οποίο, ήδη δείχνει να χαράζει "δρόμους" στην παγκόσμια Τοξοβολία! Γνήσιος Έλληνας, όσο και αυθεντικός "μάστορας" ο Περικλής, κάλυψε αρκετές απορίες πριν ακουστούν στον στόχο οι κρότοι από τις προσκρούσεις των πρώτων τοξεύσεων της Γραμμής Βολής.

     Όμως, ο Περικλής είναι ...αδίστακτος και σήμερα μας επεφύλαξε μια δυνατήν έκπληξη που δεν ήταν άλλη από το τρίτο (!), κατά σειρά, ανακατασκευασμένο αρχαίο Ελληνικό Τόξο,  ένα πραγματικό Έργο Τέχνης το οποίο, σήμερα, δεν δοκιμάσθηκε, αναμένοντας τις τελειοποιήσεις που θεωρεί απαραίτητες ο ανακατασκευαστής του! 

     Και, εκ πρώτης όψεως, αυτό το τρίτο, κατά σειράν ανακατασκευής, πρότυπο, πέραν της αρχαϊκής Αισθητικής του η οποία το αναδεικνύει ως πραγματικό τεχνούργημα, με αυθεντικά φυσικά υλικά (οστέινες ενθέσεις κλπ), το "προοιωνίζει" και ως ιδιαιτέρως κατάλληλο ακόμη και για Έφιππη Τοξοβολία.

     Εκείνο που διαπιστώσαμε και πάλι, αναφορικώς με τις ανακατασκευές αρχαίου Ελληνικού Τόξου του Περικλή Τελιορίδη, είναι η απρόσκοπτη λειτουργικότητά τους και η ευστοχία τους. 

     Και αυτά τα είδαμε στο ελαφρύτερης ισχύος πρότυπο (των 35#) το οποίο, σήμερα, είχε την ...τιμητική του, λόγω του μέσου των δυνατοτήτων των παρόντων Συνασκουμένων, στα χέρια όλων των παρόντων Συνασκουμένων. 

     Επ΄ ευκαιρία δε, σήμερα, δεν ήρθαν μόνο σε επαφή οι παρόντες με το αρχαίο Ελληνικό Τόξο, αλλά δόθηκε η ευκαιρία της προεκτάσεως της συνεχιζόμενης δοκιμασίας του με την περαιτέρω χρήση επί πεδίου διότι, ως γνωστόν, οι δοκιμές του συνεχίζονται.  

     Η μεγάλη αγκαλιά της ατμοσφαιρικής υγρασίας, στην οποία αιωρούνται αμέτρητες σταγόνες, παίζει …κρυφτό με την θερμοκρασία, ενώ οι σταγόνες τραμπαλίζονται στο στερέωμα έτοιμες να υποκύψουν στο νόμο της βαρύτητος φλερτάροντας με την επιφάνεια της γης. Κι όταν η στιγμή φτάσει, οι σταγόνες γίνονται βροχή που πέφτει στο χώμα για να διευρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα του πλανήτη που ξεδιψά τους κατοίκους του.

     Έτσι κι η Τοξοβολία, όπως κι όλες οι πολεμικές τέχνες, είναι σαν την βροχή της οποίας οι σταγόνες, τελικώς, θα ξεδιψάσουν στόματα φρυγμένα από την στέρηση μιας γνώσεως τόσο σημαντικής για την αληθινή ευημερία του ατόμου και των κοινωνιών… Και σαν βροχή, η Τοξοβολία, συντίθεται από αμέτρητες σταγόνες μία από τις οποίες είναι και η παρούσα εκδήλωση.

     Στα 18 χρόνια της συνεχούς λειτουργίας της Σχολής των «Ελλήνων Κενταύρων» δώσαμε μεγάλην έμφαση στο ιππικό σκέλος και, πράγματι, σ΄ αυτό τον τομέα αποδώσαμε ένα τεράστιο έργο για το οποίο είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι! Και στο ίδιο χρονικό διάστημα κάποιοι νόμισαν ότι η Ιππική μας απασχολεί ετεροβαρώς, καταλήγοντας να αδικούμε την Τοξοβολία. Κάθε άλλο! Ενώ η εξωτερική ατραπός της Ιππικής είναι πάντοτε εμφανής, η εσωτερική ατραπός της Τοξοβολίας παραμένει αθέατη στην όποια παρατήρηση και, σιγά-σιγά, επιπροσθέτει τα οφέλη της με την αργή αλλά σταθερή επαύξηση ολοένα και ουσιαστικότερων συμπερασμάτων που δεν υποβοηθούν, απλώς, την εγκαθίδρυση ενός βέλους στο κέντρο του στόχου, αλλά την εδραίωση της υπάρξεως στο επίκεντρο της ζωής!  

     Κι έτσι, αν μας ρωτήσουν «Τι καταφέρατε σήμερα, με τούτη την εκδήλωσή σας;»  μπορούμε άνετα να απαντήσουμε «Να προσθέσουμε μια σταγόνα βροχής στον απέραντο υδροφόρο ορίζοντα της "ξεδιψαστικής" Τοξοβολίας!»


Πλήρες Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.