Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΛΠΑΣΤΙΚΟ ΣΟΛΦΕΖ ΜΕ ΑΡΠΙΣΜΑΤΑ PUJOL


     Αφού καθαρίστηκαν προσεκτικά τα πόδια ένα τετράποδο έργο φυσικής Τέχνης δείχνει ανυπόμονο να συνεργασθεί μαζύ σου, χωρίς, όμως να γνωρίζει τι είδους εκπλήξεις μπορεί να νοιώσει και τούτη τη μέρα με τους Εφιπποτοξότες της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων". Ειλικρινά, δε το ενδιαφέρει το τι μπορεί να συμβεί διότι ήδη εμπιστεύεται απολύτως κάθε πρόγραμμα αυτής της ιδιότυπης αλλά και δυναμικής πολεμικής Ομάδος. Αλλά, σήμερα του έλαχε κάτι πολύ πιο ευχάριστο απ΄ ό,τι φαντάζονταν βγαίνοντας από τη φάτνη του, κάτι που αγνοούσε όλα αυτά τα χρόνια της ζωής του και σήμερα έδειξε ότι ήταν κάτι που θα ήθελε να μάθει πολλά χρόνια πριν... Τη μουσική!


     Ωστόσο ο Αρχηγός της Ομάδος δε παρέλειψε να παρατηρήσει προληπτικώς για το "έχειν καλώς" τα κόπρανα του Ίππου που αποτελούν και τον "καθρέφτη" της υγείας του, κάτι που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που ανακουφίζονται τα τετράποδά μας...


     Κατόπιν, ο Αρχηγός φορτώθηκε το στόχο και μαζύ με τους μαθητές του ξεκινήσαμε για ένα πανέμορφο και κατάφυτο ξέφωτο του Υμηττού με πρόγραμμα εξωτερικής Έφιππης Τοξοβολίας επί φυσικού πεδίου. Καταραμένη ...προσφυγιά!


     Φτάνοντας, ο Αρχηγός έδωσε τις οδηγίες του προς τους μαθητές του, πάντοτε με τη πάγια συνήθειά του ..."καβάλα πάει στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάει" (ασχέτως αν αυτός δε προσκύνησε ποτέ κανέναν!).


     Και, βεβαίως, ως Αρχηγός ξεκίνησε πρώτος την εκπαίδευσή του, προπονούμενος σε θεαματικούς τοξευτικούς καλπασμούς.


     Μετά τον Αρχηγό, οι μαθητές του άρχισαν να προετοιμάζονται για τα μαθήματα με πρώτο τον, νεαρότερο, Δημήτρη μας ο οποίος κάθε φορά αναδεικνύεται και καλύτερος.


     Σήμερα ο Δημήτρης τόξευσε για πρώτη φορά έφιππος κατά ιπταμένων στόχων τηρώντας τον κανόνα της συνεχούς βελτιώσεώς του.


     Πασιχαρής ο Δημήτρης πανηγύρισε τη πρώτη του κατάρριψη μετά από εύστοχη τόξευση, εφίππως!


     Η εορταστική, σημερινή, ημέρα "έδοξε" στο Μάριο και στο Κωστή να φέρουν και τη κιθάρα τους και τα σολαρίσματα κάτω από τα δένδρα δεν είχαν ολοκληρωθεί όταν ο Αρχηγός κάλεσε το Μάριο για το μάθημά του. Κι επειδή η ανοχή είναι κανόνας στην "Οικογένεια" των "Ελλήνων Κενταύρων" ο Μάριος αφέθηκε να συνεχίσει τα αρπίσματα του εγχόρδου του. 


     Κάπου, πλησιάζοντας για να εφιππεύσει, ο Μάριος, αντελήφθη ότι το αλογάκι μας έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ήχους της ...καλλικέλαδης κιθάρας και...


     Εκεί άρχισαν οι ...καντάδες στη πανέμορφη Άρια η οποία ήταν έτοιμη, από στιγμή σε στιγμή, να ξεκινήσει ένα ...secondo!


     Έτσι, ο Μάριος, βλέποντας την Άρια να θέλγεται από τα συγχορδίες του ...Emilio Pujol, δε δίστασε να εφιππεύσει με τη ...κιθάρα και να γεμίσει αρμονία αυτή τη καταπράσινη "γωνιά" του Υμηττού.


     Και να ο Pujol και να ο Tárrega, η Σχολή Έφιππης Τοξοβολίας των "Ελλήνων Κενταύρων" άρχισε να θυμίζει το "Ελληνικόν Ωδείον" στο ιστορικό κτήριο "κάποιας εποχής" επί της οδού Φειδίου, με τον Γεράσιμο Μηλιαρέση να διδάσκει μιλώντας χαμηλόφωνα... 


     Κάτι με το Μάριο που βρήκε και τετράποδο "ακροατήριο", κάτι με το τετράποδο που βρήκε "διασκεδαστή", η ώρα πέρναγε εφίππως "αινούντες εν χορδαίς και οργάνοις"... Δεν πέρναγε, όμως, μόνον διασκεδαστικά αλλά και παιδευτικά, διότι η μουσική στην Ιππασία είναι ένα εκπαιδευτικό βοήθημα που συνεργεί στην εμπέδωση του ρυθμού ο οποίος είναι απαραίτητος σε κάθε βηματισμό και κίνηση του Ίππου. Αυτό επισημαίνει και η ειδική Εκπαιδεύτρια Janet W. Macdonald στο βιβλίο της "Riding to Music" (J. A. Allen, London, 1987, σ.11) συμπληρώνοντας ότι η μουσική στην Ιππασία προλαμβάνει και την ανία Ιππέως. Και στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" τα πάντα προβλέπονται...


     Κάπου, όμως, η ανοχή έχει και τα όριά της κι απ΄ ό,τι φάνηκε ο Αρχηγός δε συμφωνεί διόλου να μεταλλαχθούμε σε ...Ωδείον ή ...καφωδείον, όπως οι πλείστοι "ιππικοί" Όμιλοι σερβίροντες μακαρονάδες σε λινά τραπεζομάνδηλα και ο Μάριος υπεχρεώθη να παραδώσει την κιθάρα και να αναλάβει το Τόξο και τα βέλη του!


     Ενιαίο το πρόγραμμα σήμερα με Έφιππη Τοξοβολία εναντίον ιπταμένων στόχων και για το Μάριο και ενιαία και η ...πρόοδος για όλους!


     Και ο Μάριος κατάφερε να πανηγυρίσει για τη "συγκομιδή" των καταρριφθέντων στόχων του, επιχειρώντας παρόμοια εφιπποτοξοτική άσκηση για πρώτη φορά!


     Τέλος, ο Κωστής μας ανέλαβε να κλείσει τη σημερινή ημερίδα με την ίδια άσκηση της καλπαστικής εξόδου και τοξεύσεως κατά ιπταμένων στόχων, επιχειρώντας την και αυτός για πρώτη φορά.


     Η γενική πρόοδος όλων των μαθητών της Σχολής μας τελικό εξαγόμενο και ο Κωστής πανηγύρισε κι αυτός τις πρωτόλειες αλλά σημαντικές επιτυχίες του



     Ύστερα όλα ηρέμησαν στον Υμηττό, με τις κιθάρες, τα τόξα και τα βέλη να αποσύρονται ...διακριτικά, ενώ ο Αρχηγός φορτώθηκε το κυρίως στόχο για μια ήσυχη επιστροφή στο Σταύλο! καταραμένη προσφυγιά, με Emilio Pujol, Francisco Tárrega ίσως και Fernando Sor, ποιος ξέρει..., στις πλαγιές του Υμηττού, για πολύ λίγους! Σήμερα των φώτων...!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.