Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ  (ΗΛΙΑΣΗ)


     Διανύοντας τα πρώτα εικοσιτετράωρα του καλοκαιριού και με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται ξαφνικά, ο νους κάθε Ιππαγωγού στρέφεται στους κινδύνους της θερμοπληξίας (ηλιάσεως) που ανά πάσα στιγμή μπορεί να διακυβεύσουν την υγεία και τη ζωή του 'Ιππου. Και μη θέλοντας επ΄ ουδενί λόγω να υποκαταστήσουμε τον Ιππιατρό, δίκην ακαδημεικής αναφοράς παρουσιάζουμε το σχετικό περιεχόμενο ενός ειδικευμένου αλλά και εκλαϊκευμένου συγγράμματος της "Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας" το οποίο συνέγραψε και εξέδωσε το 1938 ένας έγκριτος επιστήμονας, ο τότε Νομοκτηνίατρος Ιωάννης Στυλ. Μανιατάκης. Βεβαίως, πάντοτε η πρόληψη είναι προτιμητέα της όποιας θεραπείας και εφιστάται η προσοχή όλων μας κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνας για την αποφυγή της εκθέσεως των Ίππων σε κινδύνους θερμοπληξίας (ηλιάσεως) με πρώτιστη μέριμνα την μη έκθεσή τους επί πολλές ώρες στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία ή τον εγκλεισμό τους σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία και, δη, με πλημμελείς συνθήκες ποτίσματος. 'Κλικάροντας' στις εικόνες τις μεγεθύνετε και μπορείτε να διαβάσετε ευκολότερα το περιεχόμενό τους.





     Επειδή, όμως, στο παραπάνω κείμενο γίνεται μνεία περί αφαιμάξεως, παραθέτουμε από το ίδιο σύγγραμμα κάτι σχετικό με τις αφαιμάξεις στον Ίππο πάντοτε για ακαδημεική μελέτη.






     Και προσοχή: Eάν, για τον οιονδήποτε λόγο, χρειασθεί να καταβρέξετε την κεφαλή του Ίππου σας, σε καμία περίπτωση μην επιτρέψετε να εισέλθει νερό στα αφτιά του!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.