Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΤΟΞΟΘΥΡΙΔΕΣ 
ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΟΙΝΟΗΣ


     Λίγα χιλιόμετρα μακρυά από την Αθήνα, εντοπίζονται κάποιες από τις καλύτερα σχεδιασμένες και διατηρημένες τοξοθυρίδες, σε απομένουσα λιθοδομή του αρχαίου Πύργου Οινόης, στη Βοιωτία.


     Το σωζόμενο κατάλοιπο το οποίο πρόκειται περί μέρους μιας γωνίας του τετράγωνου κτίσματος εντυπωσιάζει με την άψογη γεωμετρία του αλλά και την συναρμογή των απαρτιζόντων λίθων της τοιχοδομής του.


     Εντελώς απρόσμενα, μας έφτασαν τα βήματά μας ως το κατάλοιπο του αρχαίου Πύργου για να ανακαλύψουμε επάνω του μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές τοξοθυρίδες προς μελέτη μιας και αυτές αποτελούν τον ένα από τους δύο αντιπροσωπευτικούς στόχους της Ελληνικής Παραδοσιακής Τοξοβολίας (βλέπε εδώ).


     O αρχαίος Πύργος της Οινόης (Βοιωτίας) αν και με ελάχιστα σωζόμενα ιστορικά στοιχεία, παρέχει στον μελετητή πολλή πληροφόρηση σχετική με την τοξοθυρίδα στην αρχαιότητα και την εξ αυτής εξέλιξη στην οχυρωτική των μεσαιωνικών και νεώτερων χρόνων.


     Ο Πύργος υπέστη βάρβαρη αναστηλωτική παρέμβαση με την ένθεση "σώματος" ...τούβλων σε κενό λιθοδομίας, με προχειρότητα αξιολάτρευτη για ιθαγενείς, γνώριμη στις "υπηρεσίες" αυτής της χώρας.


     Και να σκεφθεί κανείς ότι ο Πύργος θα μπορούσε να αναστηλωθεί στο ακέραιο με τους αυθεντικούς του λίθους εκ των οποίων όλοι βρίσκονται ριγμένοι κατά γης γύρω του και σε ελάχιστη απόσταση από αυτόν.


     Η αναστατική κατασκευή υποδείγματος 1:1 αντιπροσωπευτικής θυρίδος από τον συγκεκριμένο αρχαίο Πύργο της Οινόης αποτελεί βραχυπρόθεσμο σκοπό της Ομάδος μας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως στόχος στις Προπονήσεις της Παραδοσιακής Τοξοβολίας μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.