Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 
ΕΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ


     Συχνά ανακύπτει το ερώτημα τι χαρακτηρίζει ένα επιτυχές μάθημα Ιππιασίας, εντός ή εκτός Ιππευτηρίου; Στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί με το θετικό πρόσημα της δεκαετούς λειτουργίας της:

α. Τα κόπρανα του Ίππου.
β. Η θερμοκρασία των οπλών του Ίππου.
γ. Το παντελόνι του μαθητή.
δ. Τα δάχτυλα των χεριών του μαθητή.

     Στη δική μας Σχολή, τόσο κατά την παραλαβή του Ίππου από τη φάτνη όσο και κατά τη διάρκεια του μαθήματος κάθε αφόδευση ελέγχεται προσεκτικά και δεν είναι λίγες οι φορές που ο Εκπαιδευτής σκύβει και εξετάζει την υφή και τη σύσταση των κοπράνων του Ίππου. Αυτό προλαμβάνει δυσάρεστες συνέπειες υγείας του Ίππου και όταν αυτός επιστρέψει στη φάτνη θα παρέχει ελπίδες επιστροφής στο επόμενο μάθημα.


     Η λήψη της θερμοκρασίας των οπλών του Ίππου με αφή του περιοπλίου, επίσης προλαμβάνει σοβαρές συνέπειες υγείας του Ίππου και οι μαθητές μας ενθαρρύνονται να μην αμελούν αυτή τη σωτήρια συνήθεια.


     Το παντελόνι του μαθητή με τη "στάμπα" της επιφανείας του "καθίσματός" του πάνω στη ράχη του Ίππου είναι μία ισχυρή ένδειξη της αποτελεσματικότητος του μαθήματος αλλά και της ασφαλείας του "καθίσματός" του, κατά την διάρκειά του. Εάν αυτή η "στάμπα" ακολουθεί την έκταση της κίτρινης περιοχής της παρακάτω εικόνος, τότε το μάθημα υπήρξε επιτυχές, το "κάθισμα" του μαθητή πλήρες και ασφαλές και η προσληφθείσα γνώση ικανοποιητική, σε αντίθεση με τη περιοχή που ορίζεται από την κόκκινη γραμμή. 


     Το ίδιο παντελόνι αποκαλύπτει την αποτελεσματικότητα του μαθήματος του φορέως του ακόμη κι αν προσεχθεί υπό γωνία 45 μοιρών από εμπρός (πράσινη γραμμή επιτυχές και ασφαλές, κόκκινη γραμμή ανεπιτυχές και ανασφαλές).


     Τέλος, τα δάχτυλα των χεριών του μαθητή, ακριβώς εκεί που "γλιστρούν" οι ηνίες οι οποίες θα πρέπει να κρατηθούν σταθερά ώστε να διευθύνουν επιτυχώς τον Ίππο, τουλάχιστον στη περίπτωση αρχαρίων μαθητών, θα πρέπει να φέρουν ορατά "δείγματα", επιεικώς ..."καταπονήσεως", όπως φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία, ειδικώς όταν ο Ίππος ιππεύεται ανενστόμιστος, όπως ισχύει στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"!


     Μόνον όπου τηρούνται αυτά τα τέσσερα κριτήρια μπορεί να θεωρηθεί ότι ένα μάθημα Ιππασίας υπήρξε επιτυχές και στη δική μας Σχολή αυτά τα τέσσερα κριτήρια φαίνονται να ισχύουν απαρεγκλίτως!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.