Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ AΘΛΗΤΙΣΜΟΣ «ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΡΟΛΑ»

     Οι περικοπές ύψους 52.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του κράτους προς τις Ομοσπονδίες, τα στάδια και τα σωματεία γνωστοποιήθηκε και επίσημα την Δευτέρα (05/09), με τον ΣΕΓΑΣ να μην κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.
     Η Ομοσπονδία του στίβου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμη, ακατανόητη, αντικοινωνική και αντεθνική» την σχετική απόφαση. Τονίζει, επίσης, ότι θα αγωνιστεί με κάθε νόμιμο μέσο για την ανατροπή της, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει θα δηλώσει παραίτηση. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
     « Η Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ πληροφορήθηκε επίσημα από τους αρμόδιους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα περικόψει από τον Προϋπολογισμό της ποσό πενήντα δύο εκατομμυρίων ευρώ (52.000.000,00€), ποσό που αφορά ειδικότερα τις χρηματοδοτήσεις των Ομοσπονδιών, των Σταδίων και των Σωματείων.
     Το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει τις δαπάνες «μεταβιβαστικές» και αγνοεί το γεγονός ότι Ομοσπονδίες και Στάδια έχουν εγκεκριμένους  Προϋπολογισμούς στη βάση των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες, έχουν υπογραφεί συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών, συμβόλαια προπονητών και συνεργατών και τα χρήματα αυτά οφείλονται σε Σωματεία, Αθλητές, Προπονητές, Προμηθευτές, Εργαζόμενους κ.λπ.
     Εάν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση ο Ελληνικός Ερασιτεχνικός   Αθλητισμός κατεβάζει ρολά. Για να καλυφθεί το ένα εκατοστό της φετινής μόνο απόκλισης του κρατικού προϋπολογισμού, θα κλείσουν τα Εθνικά Στάδια, οι δεκάδες Ομοσπονδίες, τα χιλιάδες Αθλητικά Σωματεία και θα αναγκασθούν εκατοντάδες χιλιάδες Αθλητές του Σωματειακού Αθλητισμού και χιλιάδες Αθλητές – Αθλήτριες των Εθνικών Ομάδων να εγκαταλείψουν την Αθλητική τους ενασχόληση.
     Είναι φανερό ότι η αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που υπογράφουν αυτή την απόφαση και είναι υπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό των στόχων του Προϋπολογισμού, για αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων, έχουν χάσει την ψυχραιμία και το πολιτικό τους αισθητήριο. Δεν υπάρχει πιο κοντόφθαλμη, ακατανόητη, αντικοινωνική και αντεθνική πολιτική απόφαση, που ακυρώνει και μάλιστα αναδρομικά, την λειτουργία του πιο μαζικού, του πιο ζωντανού και του πιο παραγωγικού κοινωνικού χώρου, που είναι ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός.
     Ακατανόητη και κοντόφθαλμη γιατί το οικονομικό όφελος για το Υπουργείο οικονομικών θα είναι ελάχιστο αφού το σύνολο των δραστηριοτήτων του Αθλητισμού εμπεριέχει ανταποδοτικές προς το Κράτος δαπάνες, όπως Φόροι Μισθωτών Υπηρεσιών, ΦΠΑ, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τζίρους στην πραγματική οικονομία που επιστρέφουν με την μορφή  της φορολογίας των  αντίστοιχων επιχειρήσεων  από το Κράτος.
     Παράλληλα οι Αθλητικές δραστηριότητες ενισχύουν σε σταθερή βάση δώδεκα μήνες το χρόνο τον εσωτερικό τουρισμό, αφού κάθε εβδομάδα μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες αθλητές, προπονητές, συνοδοί, γονείς κ.λπ. συμμετέχοντας στους δεκάδες Αγώνες και Πρωταθλήματα των διαφόρων Αθλημάτων, ενισχύοντας ουσιαστικά τις τοπικές οικονομίες και αποφέροντας σημαντικά έσοδα στο Κράτος.
     Χαρακτηριστικό παράδειγμα συμβολής στην Εθνική Οικονομία και στα έσοδα του Κράτους από τον Αθλητισμό, είναι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ, όπου η παραμονή στην Αθήνα των 20.000 δρομέων και των συνοδών τους  από την Ελλάδα και κυρίως από το Εξωτερικό, αποφέρουν έσοδα ύψους 20-25 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά της Αθήνας, και στο Κράτος εισπράξεις αντίστοιχες με το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης του ΣΕΓΑΣ για το 2010.
     Η απόφαση αυτή είναι αντικοινωνική γιατί αποκλείει  την Ελληνική Νεολαία από την μοναδική ίσως ενασχόληση που δίνει διέξοδο στα έντονα κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Λαός και ιδιαίτερα οι νέοι στις μέρες  μας.
     Είναι αντεθνική, γιατί είναι βλαπτική για την διεθνή εικόνα της Χώρας μας, επειδή οδηγεί στην ματαίωση διεθνών συναντήσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο στη Χώρα μας  και το κυριότερο θα οδηγήσει στην απόσυρση των Εθνικών Ομάδων ομαδικών και ατομικών Αθλημάτων από τις διεθνείς συναντήσεις στο Εξωτερικό, με τεράστιο διεθνή αντίκτυπο για την εικόνα της Χώρας.
     Τέλος η απόφαση αυτή ακυρώνει με τον πιο ανάλγητο και βίαιο τρόπο τα όνειρα και τις προσπάθειες των Πρωταθλητών αρκετών Αθλημάτων που τον τελευταίο καιρό χαρίζουν στον Ελληνικό Λαό στιγμές χαράς και ικανοποίησης από τις μεγάλες διεθνείς Αθλητικές επιτυχίες τους.
     Κάνουμε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης τον Πρόεδρο της Βουλής, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι μόνο να ανατρέψουν αυτή την απόφαση, αλλά να ενισχύσουν, στο μέτρο του δυνατού τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που δραστηριοποιεί ευρύτατα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας, προσφέροντας υγιή διέξοδο στους νέους και διαλλείματα ευφορίας στην δοκιμαζόμενη Ελληνική κοινωνία.
     Εμείς θα αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα  μέσα για την ανατροπή αυτών των αποφάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μας μένει άλλος δρόμος από το να παραιτηθούμε και να πάμε σπίτια μας. »

Και η απάντηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ»:
     Όταν οι δημοκρατικές Κοινωνίες παραγνωρίζουν τις ηθικές, μόνες, Αξίες και αυτοεγκλωβίζονται στην παγίδα της οικονομικής παρακμής, τότε είναι φυσικό να κατεβάζει ρολά και ο Αθλητισμός τους. Άλλωστε, στην σημερινή δημοκρατικότατη Ελλάδα όπου τα στάδια και τα γυμναστήρια κλείνουν ελλείψει ...χρημάτων, νομιμοποιήθηκαν τα ναρκωτικά!

     Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, λειτουργούσα επί τρία χρόνια χωρίς να επιβαρύνει το Δημόσιο, με ίδια μέσα και ετήσιους απολογισμούς Έργου τους οποίους κανένας άλλος αθλητικός φορέας δεν έχει να επιδείξει (συν μία πρώτη παγκόσμια διάκριση σε αγωνιστικό επίπεδο!), λυπάται για το κατάντημα του Ελληνικού Αθλητισμού το οποίο αποτελεί φυσική κατάληξη της εμπορικοποιήσεώς του από τους κρατικούς (και μη...!) παράγοντές του! Θεωρεί ότι το όψιμο «σκεπτικό» του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. είναι σαθρό διότι συνεχίζει να επικεντρώνεται στο λάθος σημείο (=οικονομικό) ενώ το πρόβλημα του Ελληνικού Αθλητισμού είναι καθαρά ηθικό : η απομάκρυνσή του από την εμπορικοποίηση!

     Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ως επί πολλές δεκαετίες ένοχος, …ένοχον ου ποιεί εκτός εάν εγκαίρως οι ιθύνοντές του αποφασίσουν τις γενναίες κινήσεις : (α) αναγόρευση του Αθλητισμού σε επίπεδο αρετής και απεμπλοκή του από την εμπορικοποίηση και (β) αναθεώρηση άρδην των πρωταθλητικών εμμονών οι οποίες, μονοδρομικώς, άγουν στο χρήμα δια της ντόπας! Δυό απλές κινήσεις είναι, φίλτατοι παράγοντες του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και είναι "απορίας" άξιο ...γιατί δεν τις τολμάτε! Τι σας "φρενάρει" να ...καταλάβετε επί τέλους ότι άλλο το "αθλούμαι" κι άλλο το "κονομάω"...

     Από την Ανθρωπότητα δεν λείπει ο υλικός πλούτος αλλά το ηθικό έρμα και αυτό αποδεικνύεται συνεχώς, κυρίως, σε δημοκρατικές εποχές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.