Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΕΥΓΕΝΗΣ ΔΩΡΕΑ 263 ΣΠΑΝΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ


     Mία ακόμη ένδειξη αναγνωρίσεως του έργου της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" υπήρξε η πρόσφατη ευγενής δωρεά 263 σπανίων βιβλίων εκ μέρους της ερίτιμης Κυρίας Κλ. Παπαδήμα προς εμπλουτισμό της κεντρικής Βιβλιοθήκης μας. 



     Τα δωρηθέντα βιβλία αποτελούν το περιεχόμενο μιας σημαντικής εξειδικευμένης Βιβλιοθήκης φυσιογνωστικού, ανθρωπολογικού, φυλολογικού, ζωοολογικού, φυτολογικού και, εν γένει, φυσικού, περιεχομένου.



     Με περίσσεια τίτλων ανθρωπολογικής φυλογνωσίας, η δωρηθείσα Βιβλιοθήκη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί υπέρ-πλήρης και πολύ βοηθητική για τις μελλοντικές μελέτες μας προς ερμηνεία των  ανθρωποκεντρικών συνιστωσών της Έφιππης Τοξοβολίας από καταβολής του Τόξου έως τις ημέρες μας.



     Ιδιαιτέρως χρήσιμοι και αρκετοί τόμοι που θεωρούνται, διεθνώς, από τα θεμέλια της επιστήμης της Νευρολογίας η οποία είναι (και πρέπει να είναι...) και το επίκεντρο όλων των Πολεμικών Τεχνών με εκτενείς αναφορές στην φυσιολογία του ανθρωπίνου εγκεφάλου.




     Και οι 263 τόμοι είναι σε αρίστη κατάσταση, οι περισσότεροι αποτελούν εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνος ενώ ένας μόνον είναι του 20ού αιώνος (1935).



     Η ευγενής δωρήτρια με την ανεκτίμητη συνεισφορά της στη βελτίωση των γνώσεων των Μελών της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" και των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" στέκει αρωγός ενός πνευματικού αγώνος τον οποίο δίδουμε προς εμβάθυνση στις πολλές επιστημονικές συνιστώσες του εφιπποτοξοτικού αντικειμένου μας και προς βελτίωση της θεωρητικής καταρτίσεώς μας.



     Με το "σώμα" των νεο-εισαγομένων βιβλίων, τα Μέλη μας θα μπορούν να εισχωρήσουν ακόμη βαθύτερα στον τομέα της Ιππικής, της Παραδοσιακής Τοξοβολίας, του αρχαίου Οπλισμού, της Βιο-μηχανικής (Ανθρώπου και Ίππου) αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.


     Και, ασφαλώς, στα δωρηθέντα βιβλία περιλαμβάνονται και αρκετά αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, με πλούσια εικονογραφημένες σελίδες οι οποίες αποδίδουν παραστατικά την ελληνική αρχαιότητα.



      Περιττό να σημειώσουμε πόσα στοιχεία σχετικά με την αρχαία ελληνική Τοξοβολία αλλά και την αρχαία ελληνική Ιππική ανακαλύπτουμε στις σελίδες αυτών των εντύπων-θησαυρών γνώσεως!



     Ελληνικά Τόξα και άλλα όπλα, ενδυμασίες, παρελκόμενα, με ενδεικτικά σχεδιάσματα (χαλκογραφίες και λιθογραφίες εποχής, επιχρωματισμένες ή όχι) ξαναζωντανεύουν για να μας διδάξουν τη πορεία του αντικειμένου το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του ενδιαφέροντός μας.



     Ένα ευάριθμο "πακέτο" εκδόσεων σχετικών με την Ιστορία και την πρακτική του Ελληνικού Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού αποτελεί μιαν εντυπωσιακή ενότητα, μέσα στην όλα δωρεά! Βιβλία του τέλους του 18ου αιώνος μέχρι τις αρχές του 20ού, με αναφορές στη ναυτική τέχνη και στη ναυτική παράδοση της χώρας μας, με επεξηγηματικές χαλκόγραφες και λιθόγραφες εικόνες και αναδιπλούμενες σελίδες, διαμορφώνουν ένα σημαντικό βοήθημα κατανοήσεως του Ελληνικού Πολεμικού κι Εμπορικού Ναυτικού. 


     Και, μια πλήρης σειρά κρατικών εκδόσεων (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κλπ) από το 1822 έως το 1922 συμπληρώνει την Ελληνική Ιστορία στη πιο κρίσιμη φάση της θεμελιώσεως του νέου Ελληνικού κράτους.



     Πολλές και ενδιαφέρουσες και οι ξένες εκδόσεις των μέσων του 19ου αιώνες με εξαιρετικές χαλκογραφίες ιππικών σωμάτων της Ευρώπης.


     Ειδικώς σε αυτές τις ξένες εκδόσεις με τις πολύ παραστατικές απεικονίσεις Ίππων και Ιππέων στρατιωτικών σωμάτων, σε μιαν εποχή που δεν πρωταγωνιστούσε η φωτογραφική κάμερα, η "εικόνα" εκείνης της εποχής φθάνει ακέραιη στις μέρες μας. 


     Ανάμεσα στα νέα προσκτήματά μας και κάποια πολύ σημαντικά από πλευράς Ελληνικής Ιστορίας, όπως η "ΔΙΗΓΗΣΗ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ" του Θεοδώρου Κ. Κολοκοτρώνη, μάλιστα σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.


     Και, από τα παράξενα που κοσμούσαν τις παλιές Βιβλιοθήκες και κάποια που αναφέρονται στον μυστικισμό διαφόρων λαών, μάλιστα, με ενδιαφέρουσες χειρόγραφες σημειώσεις.


    Εκείνο, όμως, που υπήρξε αρκετά συγκινητικό ήταν το ταξιδιωτικό βιβλίο του P.M.Coronelli (Άμστερνταμ,1686) του οποίου κάποια σελίδα, από την αναφορά στη Νήσο της Ζακύνθου, μνημονεύει και το οικογενειακό κάστρο του Ιδρυτού της Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"!




Το συγκεκριμένο βιβλίο παρά το ότι ήδη υπάρχει στην οικογενειακή Βιβλιοθήκη του Ιδρυτού της Ομάδος μας, η οποία, βεβαίως, είναι στη διάθεση των Μελών μας, απετέλεσε μιαν ιδιαίτερην έκπληξη για τον ίδιο ο επανεντοπισμός του στο σώμα των δωρηθέντων, υπό της εριτίμου Κυρίας Κλ. Παπαδήμα, παλαιοτύπων δεδομένης της σπανιότητός του αλλά και της αξίας του ως ταξιδιωτικού τεκμηρίου μιας εποχής κατά την οποία η Ελλάδα ήταν γνωστή στο παγκόσμιο Κοινό μόνον ως "ιστορικό σπάραγμα" και τίποτε περισσότερο...



     Αλλά, οι «συγκινητικές συμπτώσεις» δεν σταματούν εδώ. Στη έκδοση του Leon Heuzey Les Operations Militaires de Jules Cesar” (Paris, Hachette, 1886) ένας χάρτης τμήματος της Θεσσαλίας μνημονεύει τον ποταμό «Καλέντζη» εις ανάμνηση της «κατούνας» της στρατιωτικής Οικογενείας των Καλέντζη που πολεμούσε τους Οθωμανούς εκεί, κοντά, στη σημερινή Καρδίτσα.


     Ακόμη ένα τοπωνύμιο στη θύμηση μιας Οικογενείας Ελλήνων Στρατιωτών που άφησε το χνάρι της σε ένα «μονοπάτι» που ξεκίνησε απ΄τη Μάνη, πέρασε στη Κορσική, μεταπήδησε στη Νάπολη και στη Βενετιά, πέρασε από τη μητροπολιτική Ελλάδα, διάβηκε (και άφησε νεκρό στη Πύλη του Ρωμανού) τη Κωνσταντινούπολη, αποβιβάστηκε στη Κύπρο για να καταλήξει στη Ζάκυνθο πάντοτε με το σπαθί, το τόξο στο χέρι και πάνω στο άτι.


     Με την ίδια δωρεά παραλάβαμε και μία σπάνια έκδοση για την ευεωπαϊκή αποικιοκρατία στην Αφρική.




     Σ' αυτό το βιβλίο περιγράφεται η σύγκρουση των αποικιοκρατών Γερμανών Ιππέων με την νοτιοαφρικανική φυλή των Herero και παρέχεται σημαντική πληροφόρηση για τα ιππικά «πράγματα» εκείνης της αποικιοκρατικής εποχής (1905) στη Νότιο Αφρική.




     Τέλος, πολλοί χάρτες γεωγραφικοί και λοιποί (ουρανίου θόλου, αστερισμών κλπ) ανάμεσα στην ευγενή δωρεά, για να μας "ταξιδεύουν" στις πολυσχιδείς μελετητικές "περιδιαβάσεις" μας.



      Οι 263 νέοι τίτλοι θα συμπληρώσουν ζωτικά μία Βιβλιοθήκη η οποία θα μπορούσε, ήδη, να χαρακτηρισθεί μία από τις πλέον σημαντικές του είδους της στην Ευρώπη και τα νέα αποκτήματά μας θα "συνοικήσουν" με τα υπόλοιπα, πάμπολλα παλαιότυπα και αρχέτυπα βιβλία της εφιπποτοξοτικής Βιβλιοθήκης μας, τους δύο τόμους του François Robichon de La Guérinière αλλά και το πραγματικό κειμήλιο που αποτελούν οι Σημειώσεις που χρησιμοποιούσε ως φοιτητής ο Καθηγητής Θεόδωρος Γ. Αντίκας με τίτλο "ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ", τόμο τον οποίο ο ευγενής Δάσκαλος εδώρησε στον Ιδρυτή της Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Πάντοτε ευγνώμονες προς όσους μας ετίμησαν με προσφορά γνώσεων και, βεβαίως, προς την ερίτιμη Κυρία Κλ. Παπαδήμα της οποίας η ευγενής δωρεά είναι ανεκτίμητη για όλους εμάς τους σπουδαστές μιας πολεμικής πολυεπιστήμης, όπως η Έφιππη Τοξοβολία.


1 σχόλιο:

  1. Μιλάμε για θησαυρό και φαντάζομαι τον Αριστοτέλη να διαβάζει και πάνω στο άλογο. Περιμένουμε να τα αξιοποιήσετε να μάθουμε και εμείς κάτι παραπάνω. Ας είναι καλά η κυρία Παπαδήμα βρήκαν τη καλύτερη θέση για να αξιοποιηθούν και να κάνον ακόμα καλύτερη την ομάδα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.