Κυριακή 8 Ιουλίου 2012


ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ
ΑΜΑΣΕΙΑΣ
22-25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012


     H «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» προσεκλήθη για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες να εκπροσωπήσει  την Χώρα μας στην Τουρκία, αυτή την φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Τοξοβολίας που πραγματοποιήθηκε στο Gümüşhacıkoy, του νομού της Αμασείας, στην περιοχή του Πόντου.





     Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Τουρκίας, στο πλαίσιο πολλών παρομοίων διοργανώσεων με τις οποίες η γείτων Χώρα προβάλλει τον Πολιτισμό της μέσω και της Παραδοσιακής Τοξοβολίας.


     Ήταν κοινό το μυστικό ότι ήταν μιά πρόσκληση με έντονη συναισθηματική φόρτιση, καθώς πάντοτε μία επίσκεψη στην Ποντιακή γη εγείρει μνήμες ατελεύτητες από στιγμές ακμής αλλά και παρακμής του Ελληνισμού.


     Πώς να μην αντηχήσει μέσα στις ψυχές μας ο Ελληνισμός του Πόντου όταν φερ' ειπείν από την επαρχία που θα επισκεπτόμασταν έφυγαν οι κάτοικοί της ιδρύοντας την περιοχή της  Αργυρουπόλεως στην Αθήνα, μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα του 1912-1923.


     Το ταξίδι μας σε αυτό το τόσο μακρυνό και άγνωστο μέρος, αλλά συνάμα τόσο κοντά στις ψυχές μας και γνώριμο από τις περιδιαβάσεις των ιστορικών μας βιβλίων, ξεκίνησε από την Αθήνα οδικώς την Τετάρτη το απόγευμα και διασχίζοντας ολόκληρη της οδική γραμμή μέχρι και την Κωνσταντινούπολη, διαρκείας κάπου 16 ωρών, μας βρίσκει στην Βασιλεύουσα. 


     Η πενταμελής αποστολή μας ανέμενε την αλλαγή των λεωφορείων για την μετάβασή μας στα σπλάχνα της Ποντιακής γης, τον νομό της Αμασείας. Το δέος, η λαχτάρα και το σάστισμά μας υπερεκάλυψε ατάραχα τις 12 ώρες της διαδρομής από την Κωνσταντινούπολη στην πόλη της Μerzıfon -Μερζιφούντα όπου ήταν και το τέλος της διαδρομής μας.


     Η πάλαι ποτέ Μερζιφούντα, ήταν η πόλη-ορμητήριο των απανταχού τοξοτών του Φεστιβάλ διότι όλες οι Αποστολές που συμμετείχαν κατέλυαν στο φιλόξενο Δημοτικό ξενοδοχείο της πόλεως. Η παρουσία ομάδων Παραδοσιακής Τοξοβολίας από 13 χώρες «εσφράγιζε» την σοβαρότητα και το κλέος τούτης της παγκόσμιας  τοξοτικής  συναντήσεως. 


     Εκεί ήταν εθνικές αντιπροσωπείες από την Κίνα, Ταιβάν, Ιαπωνία, Μαλαισία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κορέα, Σλοβακία καθώς και Τουρκικοί σύλλογοι από τις πόλεις της Καισαρείας, Αγκύρας, Ικονίου, Τόκατ, Σαμψούντας και Κωνσταντινουπόλεως.


     Η πόλη της Μerzıfon απέχει 37 χλμ. δυτικά της Αμασείας, περιτριγυρισμένη από πλούσιους ελαιώνες, κερασόκηπους και πυκνούς αμπελώνες.


     Με την άφιξή  μας, Παρασκευή πρωί, δεχθήκαμε την εγκάρδια υποδοχή των διοργανωτών και άμεσα μεταβήκαμε στον χώρο του Φεστιβάλ για λόγους προετοιμασίας, στην κωμόπολη του Gümüshacıkoy. 



     Εξεπλάγημεν όταν φτάσαμε εκεί, βλέποντας ότι το …καλαθοφόρο όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής είχε διατεθεί στην διάθεση των εθνικών αποστολών, προκειμένου να «επιβιβασθούν» στο καλάθι του και να ξεναγηθούν «αφ’ υψηλού» , πανοραμικώς , οι προσκεκλημένοι Τοξότες!


     Εξαιρετική εντύπωση έκανε επίσης η διάθεση στην εξυπηρέτηση των εθνικών αποστολών ενός  ασθενοφόρου για κάθε ενδεχόμενο,  το οποίο ήταν η διακριτική σκιά μας από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα. 



     Ας σημειωθεί ότι , παρά την πιθανότητα ελάχιστου κινδύνου σε Αγώνες Τοξοβολίας , οι Τούρκοι διοργανωτές διέθεσαν ασθενοφόρο εν αντιθέσει με την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΠΠΑΣΙΑΣ» η οποία παρά τους πολλαπλασίους κινδύνους που διατρέχουν οι Αθλητές της σε αγώνες υπερπηδήσεως εμποδίων, τους αφήνει ακάλυπτους.


     H πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη για τα μέλη των αποστολών ήταν στο τζαμί του χωριού, το οποίο πριν το 1923 ήταν η εκκλησία που εξυπηρετούσε τις θρησκευτικές ανάγκες των Ρωμιών. 


     Προς τιμή των Τούρκων οικοδεσποτών, επ' ουδεμία στιγμή απεκρύβη από τους υπεύθυνους συνοδούς-ξεναγούς μας η ιστορική αλήθεια σύμφωνα με την οποία το μνημείο ανήκε κάποτε στους  Ρωμιούς. Το ίδιο βράδυ μας δεξιώθηκε κατά την διάρκεια του δείπνου και ο Καϊμακάμης της περιοχής, δηλαδή, ο επικεφαλής των διοργανωτών, ο οποίος καλωσόρισε ξεχωριστά, μία-μία, τις εθνικές αποστολές. Εν συνεχεία, μια καλλιτεχνική έκπληξη  περίμενε τους τοξότες και δη την Ομάδα μας, καθώς  στην κεντρική πλατεία του Gümüshacıkoy θα παρακολουθούσαμε τον εκστασιακό περιστροφικό χορό των δερβίσηδων υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής θρησκευτικής μουσικής. 


     Μιμούμενοι την κυκλική πορεία του σύμπαντος, στροβιλιζόμενοι ακατάπαυστα γύρω από τον εαυτό τους, μας θύμισαν τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον ήλιο.



     H οργανωτική ικανότητα των Τούρκων ήταν ο παράγων ο οποίος εξασφάλισε την λαμπρή επιτυχία του Φεστιβάλ , αν και κάτι τέτοιο λάβαινε χώρα για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο τόπο και μάλιστα με πολυεθνική συμμετοχή. 



     Έτσι οι 10.000 κάτοικοι αυτής της μικρής κωμοπόλεως, του Gümüşhacıkoy, κατάφεραν να απολαύσουν μαζύ με τους προσκεκλημένους Τοξότες ένα είδος ψυχαγωγίας που, αναντίρρητα, θα το ζήλευαν πάμπολλες πρωτεύουσες του κόσμου.


     Οι  επόμενες δύο ημέρες (Σαββάτο και Κυριακή 21η και 22α Ιουνίου 2012) ήταν αφιερωμένες  στην πρακτική Τοξοβολία και η Ομάδα μας εμφανίσθηκε με ιστορικώς ακριβείς ενδυμασίες Βυζαντινών πολεμιστών χωρίς πάντως να καταφέρει καμία διάκριση. Παρά ταύτα, η εντυπωσιακή εμφάνισή της την έφερε και πάλι στη πρώτη γραμμή της δημοσιότητος και του ενδιαφέροντος όχι μόνον των Τούρκων οργανωτών αλλά και του διεθνούς Κοινού των συμμετασχόντων Τοξοτών.


     Μετά το πέρας των αγώνων,  οι οικοδεσπότες-διοργανωτές  είχαν την ευγένεια να μας ξεναγήσουν στην Αμάσεια, την πατρίδα του πατέρα της Γεωγραφίας Στράβωνος. 



     Μιά πόλη μαγευτική, φυσικό οχυρό, κυριολεκτικά περικυκλωμένη από βουνά, και την κοιλάδα της να την διατρέχει ο αρχαίος ποταμός Ίρις, νυν Yeşilırmak, μαγνητίζοντας τους φακούς των φωτογραφικών μας μηχανών σε κάθε της σημείο!


     Η άλλοτε πρωτεύουσα του Βασιλείου του Πόντου (έδρα της δυναστείας των Μιθριδατιδών), η πόλη στην οποία εθήτευαν  υποχρεωτικώς  οι πρίγκιπες της Οθωμανικής Πύλης προτού αναλάβουν επισήμως το σκήπτρο του Σουλτάνου, το σημείο από το  οποίο ουσιαστικώς,  άρχισε η εκκαθάριση των Ρωμιών του Πόντου το 1921,ακόμη και σήμερα θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της!


     Την ιστορική πορεία της πόλης ανά τους αιώνες μας την ανέπτυξαν οι εξαιρετικοί Τούρκοι διοργανωτές κατά την διάρκεια  επισκέψεως στα Μουσεία της πόλεως αυτής. 




     Αρχικώς,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθενται πάμπολλα προϊστορικά και ιστορικά ευρήματα. 


     Εν συνεχεία στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης όπου και βρίσκονται έξοχα κέρινα ομοιώματα αναπαριστώντας την ζωή της, άλλοτε, Οθωμανικής ελίτ και , τέλος, στο Μουσείο Τουρκικής Ιστορίας που ξεκινάει από την περίοδο του Κεμάλ Ατατούρκ.


     Θα ήταν παράλειψη  να μην αναφέρουμε το πρωτοποριακό  Δημοτικό Μουσείο της Αμασείας στο οποίο παρουσιάζεται ολόκληρη η πόλη σε τρισδιάστατη μορφή, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, φανερώνοντας ότι οι υπεύθυνοι του Δήμου σέβονται, τιμούν και προβάλλουν την πόλη τους , αξιοποιώντας κάθε τεχνολογική δυνατότητα προς όφελος της τουριστικής προβολής της.


     Η εξαιρετική φιλοξενία των Τούρκων διοργανωτών, αγκαλιάζοντας την Ελληνική αποστολή από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή με πρωτόγνωρη θέρμη, η ειλικρινής τους διάθεση και προσφορά φροντίζοντας να μην λείψει τίποτε από την αποστολή μας και η εγκαρδιότητα της συμπεριφοράς τους , μας υποχρεώνει να τους απευθύνουμε ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ για την πολυδιάστατη εμπειρία που μας προσέφεραν.


     Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε τον υπεύθυνο συντονιστή των Ξένων Αποστολών κ. Ηüsamettin Aydın, τον συνοδό μας καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ κ. Τaner Sargın, καθώς και τον κ. Μetın Ates, ιθύνοντα οργανωτικό νου της όλης διοργανώσεως που μας περιέβαλλε με την εμπιστοσύνη του, προσκαλώντας μας στο διεθνές τούτο Φεστιβάλ. 


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της περιοχής προσφέρει αναμνηστικό στην Ελληνική Ομάδα.

     Ασφαλώς, ευχαριστούμε και τις τοπικές Αρχές οι οποίες και μας ετίμησαν και μας εξασφάλισαν τις καλύτερες συνθήκες διαμονής και απολαύσεως του τόπου.

     Kαι, βεβαίως,ευχαριστούμε τον διακεκριμένο Οπλοτέχνη κ. Δημήτριο Κατσίκη ο οποίος μας προμήθευσε και πάλι τις βυζαντινές πανοπλίες με τις οποίες εμφανισθήκαμε, όπως επίσης και τον αδελφό Οργανισμό των "ΚΟΡΥΒΑΝΤΩΝ" αλλά και τον Ερευνητή κ. Στέφανο Σκαρμίντζο για την πολλαπλή συμβολή τους στη προσπάθειά μας.

Γεώργιος Κάτσος
Αρχηγός Αποστολής


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"


     Κάθε ταξίδι αποτελεί ένα "σχολείο ζωής" μιας και μας φέρνει σε επαφή με ξένους Πολιτισμούς, υποχρεώνοντάς μας σε συγκρίσεις, συχνά λυπηρές! Μια από αυτές και η επαφή μας με την ενεστώσα τουρκική κοινωνική και κρατική πραγματικότητα.


     Η εκτεταμένη και εκ των "έσω" επαφή μας με την τουρκική κοινωνία και το τουρκικό κράτος μας ξάφνιασε τόσο θετικά που μας υπεχρέωσε σε έναν βασανιστικό σκεπτικισμό εάν θα έπρεπε ή όχι να τον εξωτερικεύσουμε... Και επειδή δεν είμαστε οι "ελληνάρες" που προτιμούν να "κρύβουν τα σκουπίδια τους κάτω από το χαλί" διαιωνίζοντας την κατάντια μιας Χώρας που της άξιζε καλύτερη "μοίρα", επιδιώκοντας την βελτίωση της νεοελλαδικής κακοδαιμονίας, θα διατυπώσουμε απερίφραστα τις παρακάτω παρατηρήσεις μας:


     Στην Τουρκία "ανακαλύψαμε" ένα συντεταγμένο κράτος με μία στιβαρή διοίκηση της οποίας η αποτελεσματικότητα είναι ορατή και στη πλέον απομεμακρυσμένη πολίχνη της Ανατολίας όπου ο επισκέπτης νοιώθει απόλυτη ασφάλεια με άγνωστη τη λέξη "εγκληματικότητα"! Στη σημερινή Τουρκία ο κόσμος εξακολουθεί να κοιμάται με ανοιχτές πόρτες όπως άλλοτε, πολύ παλιά στην Ελλάδα!

Οι "συγκρίσεις" μας έκαναν να ντραπούμε για άλλη μια φορά με τους ψοφοδεείς... πραιτωριανούς!

     Όταν στη σημερινή Ελλάδα, στο ίδιο το "ξέφραγο" κέντρο των Αθηνών την Ομόνοια, ο Έλληνας Πολίτης αποφεύγει και να σκεφθεί ότι θα περπατήσει, στην Κωνσταντινούπολη και στην ...Αμάσεια η αστυνόμευση είναι διακριτική αλλά απολύτως αρκετή ώστε "να μη κουνιέται φύλλο"!

Η στάση του και μόνο δείχνει την σχέση του με την ιδιότητά του...

     Οι Τούρκοι αστυνομικοί, σε αντίθεση με τους φοβικούς και κοινωνικώς αποκομμένους ελλαδίτες συναδέλφους τους, μας πλησίαζαν με ιδιαίτερη κοινωνικότητα, σοβαρότητα κι επάρκεια ιστορικών γνώσεων , ανταλλάσσοντας απόψεις με γενναιότητα εκφράσεως, τιμώντας μας όχι μόνον ως απλούς επισκέπτες αλλά και ως Έλληνες με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει!


     Παραλλήλως, πίσω από κάθε τι που αφορούσε στις λαμπρές αθλητικές διοργανώσεις στις οποίες προσεκλήθημεν ήταν ορατή η αιγίδα ενός κράτους το οποίο ενδιαφέρεται για το κύρος και την σοβαρότητά του! Όσο κι αν ερευνήσαμε, στην Τουρκία δε μάθαμε να υπάρχουν οι αμέτρητοι παιδόφιλοι "προπονητές" και "αθλητικοί παράγοντες" που κηλιδώνουν τον σημερινό ελλαδικό αθλητισμό με τα καθημερινά σκάνδαλά τους, δεν ακούσαμε για ...Εφέτες "λειτουργούς" που συλλαμβάνονται εν ώρα "εργασίας" να κατεβάζουν ...παιδοφιλικά βίντεο (!!) όπως ακούσαμε με οδύνη να συμβαίνει στην Ελλάδα προ εβδομάδων μέσα στον ...Άρειο Πάγο και αποφασίσαμε ότι ουδέποτε θα μπορούσαμε να καλέσουμε στη Πατρίδα  μας τους Τούρκους που μας προσκάλεσαν στη Τουρκία για να τους ανταποδώσουμε τα όσα μας προσέφεραν. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά καταλάβαμε ότι χωρίς φωτιά και τσεκούρι οι προσκυνημένοι στα ποταπά πάθη τους δημοκράτες νεογραικύλοι θα συνεχίζουν να κηλιδώνουν την "Ελλάδα" και να τη καταργούν από τον χάρτη των ευνομουμένων κοινωνιών!


     Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τα Μέλη και, ιδιαιτέρως, τον Αρχηγό της Αποστολής μας ο οποίος, απευθυνόμενος στα Τουρκικά προς τους διοργανωτές, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων!

Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης
6977764737

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.