Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΕΝΑΣ "EΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ή
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ...ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΟΣ


     H "EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εκπροσωπήθηκε από το Μέλος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Εμμ. Γεωργόπουλο στην αναπαράσταση της μάχης της Aquileia, μία μεγάλη τριήμερη διοργάνωση η οποία έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα από 29ης Ιουνίου έως 1η Ιουλίου 2012, στην ομώνυμη πόλη της Β. Ιταλίας η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία. 



Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" επιδιώκει την συμμετοχή των Μελών των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" σε Αποστολές Εξωτερικού ώστε να αναπτύσσονται οι εφιπποτοξοτικές εμπειρίες των Μελών μας, να διασυνδέονται με ξένους ομότεχνους και να παραγάγουμε εφιπποτοξοτικό Πολιτισμό όπως προβλέπεται από το Καταστατικό μας.    Έτσι, για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες (Κωνσταντινούπολη, Αμάσεια, Aquileia) η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" εκπροσωπήθηκε επιτυχώς σε Αποστολή Εξωτερικού προωθώντας το εφιπποτοξοτικό αντικείμενό μας και παράγοντας Πολιτισμό δια του Μέλους μας Εμμ. Γεωργόπουλου (φωτογραφία παραπλεύρως, από την διοργάνωση) ο οποίος ερευνά την κατασκευή του Ελληνο-σκυθικού Τόξου και, ήδη, έχει κατασκευάσει αρκετά καλά δείγματα, τα οποία δοκιμάζει σε κάθε ευκαιρία όπως έκανε και στην Aquileia, προσφάτως.


     Η συγκεκριμένη αναπαράσταση μιας από τις πλέον σημαντικές μάχες της εποχής της μεταχριστιανικής βαρβαρότητας, ήταν πολυάνθρωπη και ιδιαιτέρως σοβαρή. Έλαβαν μέρος περισσότεροι των 400 (!) αναπαραστατών με ενδυμασίες και οπλισμό εποχής,  προκαλώντας επιστημονικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον!


    Από πλευράς εφιπποτοξοτικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε πολύ υψηλό "πήχυ"  και αυτό απετέλεσε και την πρόκληση της συμμετοχής μας. Οι διοργανωτές είχαν απαιτήσει μεγάλη ακρίβεια στα πάντα και αυτό φαίνεται ότι εξασφάλισε εκ των προτέρων το Μέλος μας ώστε να γίνει αποδεκτός στην ιστορική, αυτή, αναπαράσταση!



     H Aquileia (στην τοπική διάλεκτο  Acuilee/Aquilee/Aquilea, στην γειτονική βενετσιάνικη διάλεκτο Aquiłeja/Aquiłegia, στα Σλοβενικά Oglej) είναι μία αρχαία ρωμαϊκή πόλη με στρατηγική σημασία η οποία βρίσκεται στη «κεφαλή» της Αδριατικής, στο όριο της τοπικής λιμνοθάλασσας και περίπου 10 χιλιόμετρα από τις ακτές, στις όχθες του ποταμού Natiso (ή Natissa, όπως ονομάζεται σήμερα) με πληθυσμό 3500 κατοίκων. Στο σύγχρονο θυρεό της διακρίνουμε τον ρωμαϊκό αετό ο οποίος συμβολίζει το ιστορικό παρελθόν της παραμένοντας ένας από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της σημερινής Ιταλίας.



     H μάχη για την επικράτηση : Την Κυριακή 1η Ιουλίου στις πέντε το απόγευμα, στον αρχαιολογικό χώρο της Aquileia, ανεβίωσε η μεγάλη μάχη των Ρωμαίων εισβολέων εναντίον των Κελτών κατοίκων της.




     Τετρακόσιοι πολεμιστές και αρκετοί Ίπποι "αναμετρήθηκαν" για την κυριαρχία στη περιοχή κι ανάμεσά τους κι ο "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" Εμμανουήλ Γεωργόπουλος ως στρατιώτης της μικρής ομάδος Κελτών Τοξοτών Teuta Lingones.



     O "EΛΛHNAΣ KENTAYΡOΣ" εμφανίσθηκε με λιτή κελτική ενδυμασία ραμμένη βάσει ιστορικών πηγών από βαμβάκι και μαλλί, οπλισμένος με κελτικό τόξο και βέλη, με υφασμάτινη φαρέτρα, μαχαίρι και σπαθί πεζικάριου, ασκεπής και ανυπόδητος.



     Βεβαίως, οι Ρωμαίοι τελικώς θα κατακτήσουν την Aquileia  αλλά η ιστορική μνήμη θα παραμένει ελεύθερη να αναπαριστά τις σημαντικές στιγμές της ανθρωπότητος, με την ακρίβεια κι επιτυχία που σημειώθηκαν και στη συγκεκριμένη διοργάνωση! Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" συγχαίρουν το αγαπητό Μέλος μας για την συμμετοχή του και την εκπροσώπησή μας σε μία τόσο σημαντική αλλά και διδακτική διοργάνωση, ελπίζοντας ότι τον επόμενο χρόνο θα μπορέσουν να παρευρεθούν περισσότερα Μέλη μας.






     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.