"ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΟΥΛΛΟΣ ΤΑΡΧΑΝΙΩΤΗΣ" Η ΤΑΙΝΙΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ
"ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΟΥΛΛΟΣ ΤΑΡΧΑΝΙΩΤΗΣ" Η ΤΑΙΝΙΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ
K O Ρ Υ Φ Ω Σ Η!
"Κλειδί" στην σχεδίαση της σημερινής ημερίδος ήταν η σχέση των δύο εκπαιδευομένων, η σχέση Πατέρα και γιού με ό,τι αυτό σημαίνει. Έτσι, ο Εκπαιδευτής εκμεταλλεύτηκε αυτή την σχέση η οποία a priori υπόσχεται υπευθυνότητα διαδράσεως και, βασιζόμενος, στα πλεονεκτήματά της, στήριξε επάνω της το πρώτο μέρος της ημερίδος που ήταν η ευσταθής "εγκαθίδρυση" των δύο εκπαιδευομένων στη ράχη του Ίππου με την παράλληλη "κατάκτηση" των ενδεδειγμένων, βασικών, χειρισμών ελέγχου του ζώου. Και τούτο ήταν το "θεμέλιο" αυτής της ημερίδος!
Όπως τηρούμε ευλαβικώς πάντοτε, η αφετηρία μας ήταν ο Κύκλος Προσεγγίσεως και η ρυταγώγηση του Ίππου από τους δύο εκπαιδευομένους οι οποίοι, με την πειθαρχημένη συνεργασία τους υπήρξαν οι ανεκτίμητοι αρωγοί της επιτυχίας του σημερινού εγχειρήματός μας!
Τόσο ο Πατέρας (γλύπτης και αστρονόμος) όσο και ο γιος (φοιτητής) με ισορροπημένη σκέψη η οποία αποκαλύπτεται στην Ιππασία περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστο χρόνο ώστε να αποδεχθούν τον Ίππο και την (φυσικώς αδιάφορη) έφιππη ισορροπία, ανελίσσοντάς την σε ευσταθή με το ασκησιολόγιο που ακολούθησε.
Ο νεαρός Λεωνίδας με τον σαρωτικό χαρακτήρα του δεν χρειάστηκε καμία ώθηση για να διεκπεραιώσει σε χρόνο "dt" την εισαγωγική ενότητα ασκήσεων καλού "καθίσματος" και βασικών χειρισμών ελέγχου.
Με ελάχιστη προσπάθεια, ο Λεωνίδας έμαθε και να ακινητοποιεί τον Ίππο αν και η τελειοποίηση αυτού του χειρισμού, βεβαίως, απαιτεί αρκετήν, ακόμη, εξάσκηση.
Και μόνον όταν ο Λεωνίδας "κάθισε" με ασφάλεια επί της ανεπίσακτης ράχεως του Ίππου συνεχίσαμε με τον Πατέρα του.
H ωριμότητα της ηλικίας με την συνεπαγόμενη υπόμνηση των ευλόγων κινδύνων που μεταφράζεται σε συμπεριφορικήν επιφύλαξη ή και φόβο, δεν εμπόδισε και τον Κυριάκο να χαλαρώσει, τελικώς και να χαρεί την Ιππασία, καταλήγοντας στους ίδιους επιτυχείς χειρισμούς ελέγχου που λίγο πριν κατάφερε κι ο γιος του, μάλιστα, με αξιοπρόσεκτο καλό "κάθισμα", στάση κορμού και ισορροπία ιππεύσεως.
Και μόνον τότε, έχοντας εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ευσταθούς "καθίσματος" και βασικών χειρισμών ελέγχου του Ίππου, ήρθε η σειρά της μεταδόσεως του "θέλω" της Έφιππης Τοξοβολίας στον Ίππο από τον Εκπαιδευτή ο οποίος σε χρόνο, όπως προείπαμε, τριάντα δευτερολέπτων, επιστρατεύοντας την ακρίβεια και την λακωνικότητα της "γλώσσας του σώματος" κι επιδεικνύοντας στο ζώο την ακινδυνότητα και φιλικότητα του Τόξου και των βελών, μετέδωσε στον Ίππο αυτό που ήθελε, ο Ίππος το αντελήφθη κι επιβεβαίωσε ότι κατάλαβε το "θέλω" του Εκπαιδευτή κι ο Λεωνίδας ανέλαβε Τόξο και βέλη!
Ήταν η κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ο Άνθρωπος μετατρέπεται σε ένα μόνιτορ ελέγχου ακριβείας της αδρεναλίνης του, της σεροτονίνης του, της ντοπαμίνης του, της ωκυτοκίνης του και των ενδορφινών του. Και από την προσπάθεια και ακρίβεια αυτού του "μόνιτορ" εξαρτάται η όλη επιτυχία συνεννοήσεως Ανθρώπου και Ίππου ο οποίος, φύσει, παραμένει και ο ακριβέστερος αποτιμητής του επιπέδου υπάρξεως αυτών των ορμονών στον χειριστή του ώστε να τον εμπιστευθεί ή όχι!
Ναι, ελάχιστος χρόνος χρειάζεται για την διάπραξη ενός εγκλήματος γενοκτονίας όπως στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, ενώ ελάχιστος χρόνος χρειάζεται και για ένα πραγματικό θαύμα, όπως αυτό της αναβαθμίσεως της ψυχολογίας ενός εντελώς διαφορετικού και ιδιότυπου, ταξιδερμικώς, πλάσματος, όπως του Ίππου, από το επίπεδο του φοβικού ζώου (θηράματος) που επιλέγει την άτακτη φυγή σε ένα αυτοκυρίαρχο πλάσμα που κατανοεί και συνεργάζεται με ένα, επίσης, διαφορετικό ταξιδερμικώς πλάσμα όπως ο Άνθρωπος (θηρευτής) σε μία δραστηριότητα εντελώς ξένη προς το φάσμα των ιππείων εμπειριών και ενασχολήσεων. Επί τούτου, αλλά και εκ των συνθηκών, γι αυτά τα ζωτικότατα τριάντα δευτερόλεπτα δεν τηρήθηκε οπτικοακουστικό υλικό προς ανάρτηση, όπως συνηθίζουμε. Εκ των συνθηκών διότι δεν υπήρχε έμπειρος χειριστής κάμερας ώστε να απαθανατίσει την σκηνή. Επί τούτου, διότι δεν θα θέλαμε κάποιος να μιμηθεί, απλώς, την "εικόνα" χωρίς προηγούμενη βιωματική ενσυναίσθηση των παραμέτρων που εμπεριέχει διότι θα ήταν απολύτως επικίνδυνο.
Αυτά τα τριάντα δευτερόλεπτα περικλείουν εμπειρία δύο δεκαετιών στην οποία συμποσούται ένα πλήρες "απόσταγμα" ασφαλούς εκπαιδεύσεως νεολέκτου Ίππου! Και κατέληξαν στις ασφαλέστατες και μαχητικότατες τοξεύσεις του νεαρού Λεωνίδα, όπως αποτυπώθηκαν στο οπτικοακουστικό υλικό τούτης της ημερίδος!
Και ο Λεωνίδας, ούτω πως, για πρώτη φορά και μόλις στο πρώτο του μάθημα, άρχισε να τοξεύει έφιππος και εν κινήσει, μάλιστα, επανοπλίζοντας αρκετές φορές το Τόξο του.
Ο νεαρός Λεωνίδας σ΄ αυτό το "βάπτισμά" του στην Ιππασία τόξευσε 38 φορές εν κινήσει, ακόμη και σε παρθία τόξευση και με απόλυτη άνεση ενώ ο Ίππος του με την όλη συμπεριφορά του συνεργάσθηκε τόσο άψογα με τον Κυριάκο ο οποίος τον οδηγούσε αλλά και με τον αναβάτη του στον οποίο, με την ηρεμία του, εξασφάλισε πλήρη αυτοσυγκέντρωση και ανάπτυξη έφιππης τοξευτικής τεχνικής. Μια "επένδυση" τριάντα δευτερολέπτων που προηγήθηκε, εξασφάλισε μιαν αποτελεσματικότατην εκπαιδευτικήν ημερίδα.
Σήμερα, θυμηθήκαμε και την παρατήρηση κάποιου, προ τετραετίας, αναγνώστη της σελίδος μας, του κ. Vladimiros Gavakis τον οποίον δεν γνωρίζουμε προσωπικώς και ο οποίος μας έψεξε για την μη τήρηση κανόνων ασφαλείας τους οποίους, παρά την παράκλησή μας απέφυγε, στα χρόνια που μεσολάβησαν, να προσδιορίσει, ενώ δεν παρέλειψε και να μας απειλήσει ότι θα βρεθούμε στη ...νοσοκομείο ή στο ...κρατητήριο «με αυτά που κάνουμε».
Και δεν μας εξήγησε και υπό ποία ιδιότητα διατυπώνει παρόμοιους ισχυρισμούς σε μία Σχολή η οποία λειτουργεί επί 20 συνεχή χρόνια με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, έχοντας πρώτη εισαγάγει (2005) στην Ελλάδα την Έφιππη όσο και την Παραδοσιακή Τοξοβολία, κατακτώντας και πρώτα παγκόσμια βραβεία σε διεθνείς αγώνες του εξωτερικού! Δυστυχώς, ο επικριτής μας δεν μας τίμησε με κάποιαν απάντησή του και πολύ θα θέλαμε να έχε αντιληφθεί τον δικό μας τρόπο αποφυγής ατυχημάτων και, γενικώς, απροόπτων ώστε να τον υιοθετήσει κι εκείνος, ανεξαρτήτως με το "τι" τελικώς ασχολείται.
Το "κλου" όμως, αυτής της ημερίδος κατεγράφη όταν στο τέλος της, ο Κυριάκος, απληροφόρητος προφανώς ότι η Σχολή μας δεν εισπράττει χρήματα για τα παρεχόμενα μαθήματά της, ευγενέστατα προέτεινε στον έκπληκτο Εκπαιδευτή να τον ...πληρώσει(!) ενώ ο Εκπαιδευτής, αναπολώντας την υπέροχην ημερίδα, προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι και ο Κυριάκος και ο γιος του, με την εξαιρετική συνεργασία τους του είχαν ήδη προσφέρει έναν ανεκτίμητο θησαυρό, επιτρέποντάς του να εφαρμόσει για πρώτη φορά στην γνωστό, τουλάχιστον, πεδίο της Εκπαιδεύσεως Νεολέκτου Ίππου την πλέον ρηξικέλευθη "γλώσσα του σώματος"! Τώρα, που ο φίλτατος Κυριάκος θα διαβάζει αυτές τις επεξηγηματικές αράδες θα καταλάβει τι εννοούσε ο ιδιόρρυθμος Εκπαιδευτής υπό τον όμβρο που έπεφτε στον Σταύλο! Kαι οι μνήμες του Εκπαιδευτή ξαναγύρισαν στον πρώτο Ίππο που ο ίδιος εκπαίδευσε το 2005, επστρέφοντας από την δική του εκπαίδευση στον Οργανισμό "KASSAI" και ιδρύοντας την Ελληνική Σχολή, όπως διασώθηκαν στην φωτογραφία που ακολουθεί.
ΟΙ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ"
ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΗΣ "MEDUSA VISUALS"
Eπετειακόν έτος είναι το 2025 για την Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων", γιορτάζοντας τα 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας μας και δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τον φακό της "Medusa Visuals" με χειριστή τον εξαιρετικό Γιάννη Καπρούλια ο οποίος απαθανάτισε περιγραφικότατα την καθημερινότητά μας λόγος για τον οποίο του είμεθα ευγνώμονες!
AΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΤΩΝ
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ"
Η τελευταία Προπόνηση των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας" τεκμηριώνει για άλλη μια φορά το μαχητικό πνεύμα Τοξοβολίας το οποίο έχει εμπεδώσει αυτή η Κερκυραϊκή Σχολή Τοξοβολίας και την ορθή υπηρέτηση όχι ενός απλού "αθλήματος" αλλά μιας πραγματικής πολεμικής τέχνης η οποία δεν "σύρει" πίσω της πλήθος θιασωτών οι οποίοι πασχίζουν να διασκεδάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με μία "εύπεπτη" δραστηριότητα, αλλά με συνειδητούς ασκουμένους που επενδύουν στην προσδοκία της ψυχοσωματικής ωφελείας τους.
Η επιδραστικότητα των δύο βασικών καθοδηγητικών χαρακτήρων που κινούν την δράση της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας", του Χριστοφόρου και του Γεωργίου, είναι εμφανής και γονιμότατη στη διαμόρφωση μιας σταθερής φιλοσοφίας η οποία σφραγίζει κάθε προπονητική δραστηριότητα όπως και την παρούσα, όπου επισημαίνεται το πνεύμα των ανατολικών πολεμικών τεχνών, με όλα τα στοιχεία της αποκρύψεως, της; διεισδύσεως και της μαχητικής αποτελεσματικότητος, όπως τεκμηριώνονται από το οπτικοακουστικό υλικό που αποδίδεται στο τέλος.
Πολύ λίγοι αντιλαμβάνονται την μεγάλη σημασία και προτεραιότητα του "μονοπατιού" στις πολεμικές τέχνες όπου το λάθος είναι ο οραματισμός της κεφαλής του αντιπάλου επί πίνακι, ενώ αντί της ορθής προπορείας της τεχνικής και τακτικής που απαιτεί η επιτυχής επιτέλεση μιας πολεμικής τέχνης. Και αυτό είναι εμφανέστατο ότι το έχουν αντιληφθεί εκεί, στην Σχολή της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας" και τούτο όχι τυχαίως!
Με τον επικεφαλής των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας", Συνασκούμενο Χριστόφορο Κασφίκη, παραλλήλως, στενά σχετιζόμενο με το Aikido, η εκεί Σχολή ευτυχεί να προάγει κατά τον καλύτερο τρόπο την Τοξοβολία συντεταγμένα και παραγωγικότατα όπως της αξίζει με ένα αποτέλεσμα ποιότητος που θα προσδοκούσαν ακόμη και οι καλύτερες ομόλογες Σχολές του εξωτερικού!
Επιτέλους, μετά από τις διελεύσεις πολλών, πάμπολλων, "διερχομένων" χωρίς συνείδηση του αντικειμένου, ήρθε η γόνιμη στιγμή της υπηρετήσεως των σκοπών των "Ελλήνων Κενταύρων" από εκείνους που γνωρίζουν και συνειδητοποιούν την αξία των πολεμικών αντικειμένων μας.
ΔΙΑ ΧΕΙΡΩΝ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥ
Η φιλόφρων ευγένεια του Συνέλληνος γλύπτη και αστρονόμου Κυριάκου, ετίμησε την Ομάδα μας με την δωρεά μιας ενδιαφέρουσας, ιππείας, ιστορικής αναπαραστάσεως η οποία, από σήμερα, κοσμεί την έδρα των "Ελλήνων Κενταύρων"! Ο σπάνιος συνδυασμός των γνωστικών πεδίων επί των οποίων δραστηριοποιείται ο ευγενής δωρητής μας, μας δεσμεύει ώστε να επανέλθουμε επί της προσωπικότητος και του έργου του, ευγνώμονες για το δωρηθέν, αισθητικότατο, έργο του!