ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΑΣΚΗΣΕΩΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ
ΤΩΝ
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ"
Αυτή την Άνοιξη είπαμε να την υποδεχθούμε στην Κοιλάδα των "Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος" σε πείσμα των αποθαρρυντικών μετεωρολογικών δελτίων που μιλούσαν για βροχερό καιρό ο οποίος επικρατούσε και την προηγουμένη αλλά και την ημέρα του προγραμματισμού μας για τον τόπο του προορισμού μας, την Νέα Αρτάκη Ευβοίας.
Οι "Έλληνες Κένταυροι", όμως, ...εθισμένοι στην αντίκρουση κάθε αντιξοότητος, επιμείναμε να ξεκινήσουμε προς Εύβοια εφαρμόζοντας τον προγραμματισμό μας ακόμη και όταν στον τελικό προορισμό είχε προηγηθεί καταρρακτώδης βροχή την προηγουμένη, ενώ, κατά την ώρα της μεταβάσεώς μας συνέχιζε να βρέχει.
Κάπου εκεί, την ώρα που φτάναμε στα πρώτα διόδια, ήχησε το τηλέφωνο και η ...αγωνιώδης φωνή του Αρχηγού των "Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος" Ιφικράτη να ενημερώνει τους προσεγγίζοντες ότι θα ήταν καλύτερα να αναβάλλουν το ταξίδι λόγω καιρού... Αστεία πράγματα, οι "Έλληνες Κένταυροι" δεν εκπαιδεύονται μόνον στην Έφιππη Τοξοβολία αλλά και στην ...παντός καιρού δράση!
Και το πρόγραμμα συνεχίστηκε κανονικά ώσπου το αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο της Χαλκίδος "καδραρίστηκε" στο παρ-μπριζ που μετέφερε τους Αθηναίους Κενταύρους οι οποίοι, σε λίγο, ενώνονταν με τους Χαλκιδείς Συνασκουμένους τους.
O πανέμορφος τόπος της αγαπημένης μας Ιππαγωγού Μάρθας ακόμη και υπό χαμηλή αλλά συνεχή βροχή, παραμένει φιλόξενος, έστω και εάν βρίσκονται σε εξέλιξη έργα κατασκευής νέων "πάντοκ". Εδώ, στη Νέα Αρτάκη της οποίας τα φυσικά "χρώματα" προσιδιάζουν σε εκείνα της μακρυνής Μογγολίας, όσο πουθενά αλλού!
Τα νεοφερμένα μεταλλικά πλαίσια των κατασκευών ακουμπισμένα ακόμη στο έδαφος μιας και ο βροχερός καιρός δεν επιτρέπει εργασίες, τα πόδια διπόδων και τετραπόδων να βυθίζονται στο λασπερό αργιλώδες έδαφος, αλλά οι "Έλληνες Κένταυροι Χαλκίδος" και Αθηνών ακάθεκτοι ενώ ο λεπτός υετός εξακολουθούσε να πέφτει...
Με τρεις προχωρημένους Ιππείς και τρεις ...πρωτοείσακτους, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σημερινής ημερίδος, υπό τις συγκεκριμένες δεσμευτικές καιρικές συνθήκες, "σχεδιάσθηκε" σε δύο φάσεις, εξίσου ωφέλιμο για όλους κι έτσι διεξήχθη με απόλυτη τήρηση της παραδοσιακής πειθαρχίας των "Ελλήνων Κενταύρων" και του Σχολείου Σιωπής.
Κατά την πρώτη φάση η σχεδίαση αυτής της ημερίδος απέβλεψε ώστε να εξοικειώσει με τον Ίππο τους τρεις νεοεισάκτους μαθητές μας και να τους απομυθοποιήσει το φοβικό δέος απέναντι σε ένα μεγαλύτερο και δυνατότερο φυσικό πλάσμα, τον Ίππο, ο οποίος, πάραυτα, διαθέτει την μεγαλύτερη ανεκτικότητα έως και λατρεία για τον Άνθρωπο.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο για όλους τους προχωρημένους στην Ιππική, ο "πρωτοεισερχόμενος" σ' αυτόν τον τομέα Άνθρωπος, προερχόμενος από την "γαλήνη" του δωματίου και του γραφείου του δεν του διαμορφώνει και την καλύτερη σχέση με τα υπόλοιπα φυσικά πλάσματα και, δη, τα μεγαλύτερα εξ αυτών, όπως και ο Ίππος.
Έτσι, σήμερα, ο πρώτος στόχος μας ήταν να φέρουμε τον Χρυσοβαλάντη, τον Μάριο και τον Γεώργιο 'πιο κοντά" στον Ίππο και να τους διαμορφώσουμε εγγύτητα σχέσεως μαζύ του.
Αυτή η πρώτη φάση του σημερινού μας προγράμματος "πέρασε" από πολλές ασκήσεις ενδυναμώσεως της φίλιππης ψυχολογίας του Ανθρώπου σε συνδυασμό με μία σειρά εκπαιδευτικών προσεγγίσεων για τους Ίππους τους οποίους ενεπλέξαμε στο πρόγραμμα.
Ας σημειωθεί ότι εδώ οι Ίπποι δεν έχουν καμία σχέση με τους Ίππους των συνήθων Ιππευτηρίων και Ομίλων. Εδώ οι Ίπποι ζουν εν ελευθερία και συμπεριφέρονται αναλόγως για αυτό και εδώ είναι ένας πραγματικός τόπος εκμαθήσεως της Ιππασίας χωρίς Ίππους επί των οποίων, άλλοι, πριν τον εκάστοτε Ιππέα, έχουν επενδύσει εκατοντάδες ωρών εκπαιδεύσεως.
Εδώ, οι Ίπποι σε κατάσταση agrar φυσικότητος, Ίπποι που δεν έχουν εκπαιδευθεί σε ασκήσεις "haute école" και ευπειθείς πλαγιοβηματισμούς, σε μαθαίνουν, πραγματικώς, να ιππεύεις και όχι να εντυπωσιάζεις τους ...αδαείς με φιγούρες πάνω σε καλοσβαρνισμένες επιφάνειες ...manèges κοσμικών ομίλων!
Και, πράγματι, παρ΄ όλες τις αντιξοότητες, οι νεοείσακτοί μας κατάφεραν να χειρισθούν στο έδαφος τους Ίππους τους με αρμονία κινήσεων που, με την εξάσκηση, άγει στην "στρογγυλή κίνηση".
Ακολουθώντας "ευέλικτες" τακτικές και οι τρεις μαθητές μας, παρά την εναλλαγής βροχής και ηλιοφανείας, ακολούθησαν με επιτυχία την διδασκαλία του Κύκλου προσεγγίσεως του Ιφικράτη και χειρίσθηκαν ακόμη και σε κλειστούς σχηματισμούς τους Ίππους τους οι οποίοι δεν ήσαν και οι ...ευπειθέστεροι, ...ατακτώντας αιφνιδιαστικώς, πίσω από τις πλάτες των χειριστών τους!
Παρά ταύτα, κάθε "αναστολή" φόβου απεπέμφθη ...μετ΄ ευχών, από τους νεοεισάκτους μας οι οποίοι κατάλαβαν ότι "Ίππος" δεν σημαίνει ..."εν δυνάμει ανθρωποφάγος" αλλά ένας ακόμη δυνητικός συνεργάτης του Ανθρώπου με την ευόδωση της συνεργασίας εξαρτώμενη κυρίως από τον Άνθρωπο, τα συναισθήματα και τους χειρισμούς του.
Και όλοι στο τέλος αυτής της αρχικής φάσεως της σημερινής εκπαιδευτικής ημερίδος καταφέραμε να συνεισφέρουμε και στην εκπαίδευση των συγκεκριμένων Ίππων κάνοντάς τους λίγο περισσότερο ευάγωγους στην ρυταγώγηση αλλά και στην μεταξύ τους συμπεριφορά.
Aναμφιβόλως, κάποιοι άλλοι λίαν συναισθηματικοί και τρυφεροί με τα ζώα προχώρησαν πολύ περισσότερο απαθανατιζόμενοι ..."αγκαλιά" με ...στικτές υπάρξεις απείρου κάλλους!
Όπως, άλλωστε, ήδη έχουμε σημειώσει, σε κάθε εκπαίδευση της Σχολής μας δεν εκπαιδεύεται μόνον ο μαθητής - Ιππέας αλλά, πρωτίστως ο ...Εκπαιδευτής Άνθρωπος και ο Εκπαιδευτής Ίππος!
Και κάπου εδώ άρχισε η δεύτερη φάση της ημερίδος με την ...υποβοήθηση των προχωρημένων στην εξαγωγή ουσιωδών συμπερασμάτων για την βαρύτητα της Φυσικής Ιππικής στην ανάδειξη ικανών Ιππέων.
Εδώ, με Ίππους "ακούρδιστους" οι οποίοι ζουν ελεύθεροι σε μία φυσικήν έκταση, με μία επιφάνεια εδάφους εξίσου φυσική, ασβάρνιστη και "αχτένιστη", με το αργιλώδες χώμα λασπωμένο από το βρόχινο νερό και τις πέτρες ριγμένες "ανάκατα", με την βροχή να συνεχίζει περιοδικώς, εδώ ο Παντελής μας, πολύ ορθώς, μουρμούρισε: "Τι λάθος να νομίζουμε εαυτούς μεγάλους Ιππείς ιππεύοντας κουρδισμένα αλογάκια στα Ιππευτήρια ενώ εδώ και το απλό βάδην είναι ιππικό επίτευγμα!"...
Εδώ όπου ξεκολλάνε οι σόλες των παπουτσιών από τη λάσπη, καταλήξαμε στο σωστό συμπέρασμα: Si vis ... Ιππασία ακολούθησε την φυσική "ατραπό", άλλως,, κοροϊδεύεις ...εαυτόν!
Κι έτσι φθάσαμε στο ...ιντερλούδιο της ημέρας που ήταν η απαραίτητη επίσκεψη στο Κάστρο της Χαλκίδος (Καράμπαμπα) για την απαραίτητη μετα-ιππευτική χαλάρωση κι ανασυγκρότηση, πριν την προγραμματισμένη Προπόνηση στη Παραδοσιακή Τοξοβολία.
Πραγματικό προσκύνημα Ιστορίας κάθε επίσκεψή μας σ΄ αυτό τον υποβλητικό κι ενεργειακό φρουριακό χώρο κι αυτή τη φορά χαρήκαμε γνώση κι εμπειρία σαν να ήταν η πρώτη επίσκεψή μας.
Επίκεντρο των μελετών μας για την τοξοθυρίδα, οι καστροθυρίδες του Καράμπαμπα κι αυτή την φορά μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες ώστε να συμπληρώσουμε ό,τι πολύτιμο έχουμε ήδη εξαγάγει επί του αντικειμένου.
Και ο Ιδρυτής της Ομάδος, με ένα μνημονικά ...καμήλας, δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει "in situ" παλιότερα συμπεράσματά του προς μεγάλην απορία όσων τον παρακολουθούσαν...
Ο ενθουσιασμός όλων εμφανής και σε αυτή την επίσκεψή μας και το κάστρο της Χαλκίδος αξίζει κάθε προσοχής!
"Βίγλα" του ιστορικού τόπου, καλοσυντηρημένο σε ένα μεγάλο μέρος και με τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες της φρουριακής αρχιτεκτονικής εμφανέστατες, αυτό το κάστρο θα προσελκύει πάντοτε τον περαστικό για μία σύντομη "αναδρομή" στο ευβοϊκό "παρελθόν".
Με μόνη "παραφωνία" την ναοδομία του σύγχρονου χριστιανικού ναϊδρίου με τα κλιματιστικά να πλεονάζουν, εξωτερικώς των τοίχων τους που κηλιδώνει το κέντρο του εσωτερικού περιβόλου του, το κάστρο Καράμπαμπα δεσπόζει των μνημειακών καταλοίπων της Ευβοίας επισκιάζοντας ακόμη και το αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο με τις δώδεκα ακέραιες καμάρες του.
Στον ανατολικό προμαχώνα του σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνος.
Παρά τους βανδαλισμούς τους με εγχάρακτες "επιγραφές" νεοβαρβάρων γραικύλων, τα δύο αυτά κανόνια εξακολουθούν να διατηρούν αξιοπρεπώς την υποβλητική τους παρουσία και να "σεμνύνονται" με τους θυρεούς της τσαρικής Ρωσίας στις επιφάνειές τους.
Βεβαίως, η εντυπωσιακή αρχαιολογική συλλογή η οποία εκτίθεται στον δυτικό προμαχώνα, μας υποδέχεται κάθε φορά που βρισκόμαστε στη Χαλκίδα και πάντοτε ο ευεργετικός αιφνιδιασμός των εκθεμάτων της μας συναρπάζει λες και είναι η πρώτη φορά.
Εξαιρετικά ενετικά, οθωμανικά και ελληνικά γλυπτά παλιότερων εποχών υποδέχονται τον επισκέπτη αυτής της μικρής αλλά σημαντικότατης αρχαιολογικής συλλογής στον μουσειακό χώρο του Καράμπαμπα.
Και οι "Έλληνες Κένταυροι" ανανεώσαμε κι εδώ τις ...αναμνήσεις μας, πλάι σε εκθέματα που μας κάνουν να ριγούμε από ένα παρελθόν γεμάτο πολιτισμό, καλαισθησία και δύναμη!
Αλλά, αν όλα τούτα τα υπέροχα περιέχονται στο εσωτερικό του Καράμπαμπα δεν ξέρουμε εάν επισκιάζονται από την ομορφιά της διατάξεως των, κατά πολύ αρχαιότερων, λαξευτών τάφων που βρίσκονται στην ανατολική του πλευρά όπως τους θαυμάζει ο επισκέπτης πάνω από τις επάλξεις του υπερκείμενου προμαχώνος.
Η ώρα όμως για τον "επίλογο" της εξορμήσεώς μας με την ομαδική Προπόνηση στη Παραδοσιακή Τοξοβολία μας έκανε να σπεύσουμε να αποχαιρετίσουμε το φρούριο του Καράμπαμπα υποσχόμενοι να ...επανέλθουμε σύντομα!
Απομεσήμερο και η ημέρα είχε, ξάφνου, γίνει ανοιξιάτικη από βροχερή όπως είχε ξεκινήσει.
Έξω από τα τείχη του Καράμπαμπα οι αμυγδαλιές στο φυσικό δασύλλιο μας περίμεναν για να χαρούμε το προανάκρουσμα ενός θέρους ... "ante portas", αλλά και την αποτελεσματικότητα της φωτογραφικής μας κάμερας η οποία απεδείχθη ...επαγγελματική αν και εν ..."σμικρώ"!
Χωρίς καθυστέρηση ο τοξοβαστός είχε οργανωθεί και ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος" ήταν έτοιμος να διευθύνει την Προπόνηση με την συμμετοχή και της νεαρής Μαρίνας που την έφερε ο ευγενέστατος Πατέρας της.
Η στοίχιση γρήγορη για την προθέρμανση και ο Ιφικράτης ακόμη πιο γρήγορος στην ολοκλήρωσή της.
Η Προπόνηση με πολλές ασκήσεις και ανάλογες τοξεύσεις σε μικρή απόσταση, όπως πρέπει με μία Γραμμή Βολής απαρτιζόμενη, πλην ενός, από αρχαρίους.
Ο Ιφικράτης μας σαφής και υποβοηθητικός όπου χρειάζονταν η παρέμβασή του ώστε όλοι να ανταπεξέλθουν σωστά στην εκτέλεση του ασκησιολογίου.
Στο τέλος και ο ίδιος ο Αρχηγός Βολής δεν απέφυγε τον πειρασμό να τοξεύσει και το έκανε ζητώντας, ευγενικά, την άδεια των Συνασκουμένων του.
Και ένας "Κύκλος" ενημερωτικός, έκλεισε αυτή την ωραία εκπαιδευτικήν ημερίδα με τους "Έλληνες Κενταύρους Χαλκίδος" να μας αποχαιρετούν, με την ίδιαν ευγένεια που μας υπεδέχθησαν και μας φιλοξένησαν.
Ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Αρχηγό των "Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος" Εφιπποτοξότη Γεώργιον Σταυριανόπουλο-Ιφικράτη, την Ιππαγωγό Μάρθα Κοκονίδου, τους τοπικούς Συνασκουμένους μας Μάριο, Γεώργιο και Μαρίνα για τις πολύ ωφέλιμες, γόνιμες και ωραίες στιγμές που μας επεφύλαξαν στη Κοιλάδα τους και τούτη την φορά, κάνοντάς μας να προετοιμαζόμαστε για την ...επόμενη!
Eνώ οι πομφολυγούντες αποφαίνονται επί παντός ...επιστητού, οι "Έλληνες Κένταυροι" επιμένουμε να εργαζόμαστε με σταθερότητα υπέρ Πολιτισμού και πνευματικής ανελίξεώς μας, όπως ακριβώς και από την πρώτην ημέρα της λειτουργίας της Ομάδος μας, με διαρκές ...έγκλημά μας την πρόοδο της Ομάδος μας και των εαυτών μας, μία πρόοδο σταθερή εν μέσω ασταθών συνθηκών και με μία ιδιαιτέρως ευχάριστη "συνέχεια" της οποίας η ανάρτηση έπεται... Ες ...Παρασκευήν τα ...σπουδαία!
Πλήρες φωτογραφικό λεύκωμα ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.