Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΤΙΠΟΤΕ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ


     Λίγοι υποψιασμένοι μπορούν να φαντασθούν την πολυπλοκότητα ακόμη και μιας φτηνής φωτογραφικής κάμερας του εμπορίου η οποία, εξωτερικώς, δίνει την αίσθηση ενός ευάλωτου "πλαστικού'.


     Όσοι επεχείρησαν να αποσυναρμολογήσουν στα συνθέτοντα μέρη του ένα τέτοιο ευκαταφρόνητο, από πλευράς αντοχών, αντικείμενο, χρειάστηκαν πολλά και εξειδικευμένα εργαλεία και "βαρέθηκαν" αφαιρώντας αμέτρητες βίδες σε πάμπολλα σημεία στερεώσεως τα οποία, όμως, μαζύ με τα επί μέρους υλικά, συνθέτουν ένα "τείχος" εσωτερικών αντοχών που περικλείεται και ...καμουφλάρεται σε ένα λεπτό πλαστικό περίβλημα.


     Επιπλέον, οι ειδικές επιφάνειες των πλακετών των τυπωμένων κυκλωμάτων που μπορεί να είναι και παραπάνω από μία [όπως στη περίπτωσή μας] διαμορφώνουν ένα πολύ σκληρό εσωτερικό "σώμα" ...παρηλλαγμένο ως προς τις αντοχές του για κάθε ανυποψίαστο.



     Στο πείραμά μας θελήσαμε να διατρήσουμε την φωτογραφική, αυτή, κάμερα προσπαθώντας να φαντασθούμε εκ των προτέρων και σωστά τις αντι-διατρητικές αντοχές της. Από απόσταση 12 μέτρων, χρησιμοποιήσαμε ένα Τόξο "KASSAI Falcon II"  37# αλλά δεν σκεφθήκαμε ούτε για μια στιγμή να χρησιμοποιήσουμε ένα συμβατικό βέλος ασκήσεως αλλά επιλέξαμε κατευθείαν ένα τρίλοβο κυνηγετικό διότι κουραστήκαμε να σπάμε βέλη στις πειραματικές δοκιμές μας και ο φίλτατος βελοποιός της Ομάδος μας, Πρωτεσίλαος, βράχνιασε να γκρινιάζει για τα καμώματά μας... "Πυρ", λοιπόν και ιδού τα αποτελέσματα.


     Το βέλος διέτρησε το λεπτό μεν αλλά σκληρό κέλυφος της κάμερας, το οποίο μας ξάφνιασε με την ανθεκτικότητά του, αλλά ας μη φαντασθεί κανείς, θεαματικά αποτελέσματα...


     Η εισχώρηση ήταν ελάχιστη, παρά κάθε προσδοκία ως εκ της χρήσεως μιας τρίλοβης αιχμής.


     Το αστεροειδές ίχνος εισχωρήσεως μάλλον απογοητευτικής εικόνος.


     Όλα τα παραπάνω μας έκαναν να αυξήσουμε την απόσταση τοξεύσεως και να της προσθέσουμε μόλις δύο μέτρα ως "χάρη επιταχύνσεως" για κάποια καλύτερα διατρητικά αποτελέσματα και, ω του θαύματος...


     Η εισχώρηση πολύ βαθύτερη, η διάτρηση αποτελεσματικότερη και ..."θύμα" της και η αρκετά ανθεκτική πλακέτα των τυπωμένων κυκλωμάτων.


     Βεβαίως, ας μη φαντασθεί κανείς τίποτε το ακραίο, όμως, η διάτρηση ήταν "αξιοπρεπής".


     Τοξεύοντας, ας μη θεωρούμε τίποτε ως δεδομένο και ας έχουμε κατά νου ότι κάθε τόξευση είναι διαφορετική και έχει το δικό της αποκλειστικό "δακτυλικό αποτύπωμα". Επιφάνεια στόχου, απόσταση, γωνία βολής, Τόξο και ισχύς του, βέλος και είδος της αιχμής του, ατμοσφαιρικές συνθήκες, όλα μεταβλητά, όλα "ρευστά", όλα αστάθμητα...


Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΚΑΙ
Η ΕΝΑΤΗ "ΜΑΝΤΡΑ"


     Την προσεχή Κυριακή, 3η Σεπτεμβρίου 2017, διοργανώνονται για μία ακόμη φορά οι εξετάσεις ενός μαθητή της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" προκειμένου να αναδειχθεί σε Εφιπποτοξότη, βασική αναγνώριση για μία Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας και σε αυτόν τον μαθητή μας, τον Γεώργιο ευχόμεθα όλοι καλήν επιτυχία. Με την ευκαιρία αυτή, όμως, θα πρέπει να θυμηθούμε και το βαθύτερο νόημα των εξετάσεων που ισχύουν για την διαπίστευση του Εφιπποτοξότη στην Ομάδα μας και το τι πραγματικά αυτές οι εξετάσεις σηματοδοτούν.


     Όπως είναι γνωστό η μοναδική Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι" έλκει την καταγωγή της και διατηρεί τις ρίζες της στον Ουγγρικό Οργανισμό "Kassai" ο οποίος αναγνωρίζεται παγκοσμίως και ως το λίκνο της σύγχρονης Έφιππης Τοξοβολίας, με ό,τι αυτό σημαίνει, κυρίως, ως προς την αναγνώριση μιας απροσωπόληπτης, αξιοκρατικής, ιεραρχίας η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει μια όμαιμη, ομόδοξη και ομότροπη ανθρώπινη κοινωνία, μικρή ή μεγάλη.


     Έτσι, από τον Οργανισμό "Kassai" διδαχθήκαμε να αναπτύσσουμε την δομή της Ομάδος μας κατά τρόπον απολύτως δίκαιο και αξιοκρατικό, επί τη βάσει της αναδείξεως γενναίων πολεμικών χαρακτήρων με ουσιαστικές μαχητικές δεξιότητες, ακολουθώντας και ανάλογη παιδαγωγική διδασκαλία βεβαίως, δε, με τους διδασκομένους να καλούνται να επαληθεύσουν την θετική έκβαση αυτής της διδασκαλίας που δέχθηκαν.


     Μιλώντας, όμως, για "διδασκαλία", πέραν από την δευτερεύουσα σημασία των πρακτικών δεξιοτήτων, αναφερόμεθα σε έναν τομέα βαθύτατης ουσίας διότι η διδασκαλία της Σχολής μας ταυτίζεται με την ένατη "Μάντρα" της βουδιστικής θεωρήσεως η οποία ορίζει τα εξής: "Αυτοί οι οποίοι αφιερώνονται σε υλικές πράξεις θα πέσουν στα πιο βαθιά σκοτάδια αγνοίας, αλλά η τύχη εκείνων που ασχολούνται με την καλλιέργεια της δήθεν γνώσεως, είναι ακόμη χειρότερη". ["ΣΡΙ ΙΣΟΠΑΝΙΣΑΝΤ", A. Tσ. Μπακτιβεντάντα, Σουάμι Πραμπουπάντα, The Bhaktivedanta Book Trust, 1978].


     Και οι επικείμενες εξετάσεις όπως και όλες οι εξετάσεις των μαθητών της Σχολής μας, πέραν των άλλων, πληρούν και το πνεύμα της ένατης "Μάντρα" ως ακρογωνιαίο λίθο της διδασκαλίας μας. 


     Στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" τα πάντα είναι θεσμοθετημένα με Κανονισμούς συντεταγμένους όχι από ένα πρόσωπο αλλά από ένα πολυπρόσωπο Συμβούλιο που ενσαρκώνει τη λειτουργία μιας Απέλλας, μιας Δημογεροντίας, ή και ενός "Κύκλου" νομαδικής φυλής, που συνθέτουν οι εμπειρότεροι της μικρής κοινωνίας την οποία στηρίζουν. Ομοίως και οι εξετάσεις είναι θεσμοθετημένες και κεκανονισμένες από το ίδιο Συμβούλιο με κριτήρια δικαίου και λογικής, ώστε, επικεφαλής της Ομάδος μας να είναι η τάξη των Εφιπποτοξοτών από την οποία αναδεικνύεται ο Αρχηγός των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Με άλλα λόγια, στη Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν μας ενδιαφέρει απλώς οι μαθητές μας να θωρακίζονται με γνώση και δεξιότητες αλλά, κυρίως, με την ενστικτώδη ικανότητα να αποφεύγουν ό,τι ψευδές σε όλα τα επίπεδα του βίου και όχι μόνον των γνωστικών αντικειμένων του διδακτικού κα εκπαιδευτικού προγράμματός μας. Έτσι πορευόμαστε σε όλα τούτα τα διψήφια χρόνια της λειτουργίας της Ομάδος μας και φαίνεται ότι πορευόμαστε στον ολόσωστο δρόμο κρίνοντας από τα αποτελέσματα των χαρακτήρων των Στελεχών μας.


     Και όπως τα πάντα στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" έτσι και οι εξετάσεις των μαθητών της είναι και πρέπει να είναι δημόσιες και, μάλιστα, ενώπιον και οιουδήποτε εκτός Ομάδος ενδιαφερομένου, ώστε να τεκμηριώνεται το απροσωπόληπτο, το αδιάβλητο και, εν τέλει, το δίκαιο του αποτελέσματος. Μόνον έτσι εμπεδούται η Ιεραρχία στην συνείδηση των Μελών μας αλλά και η σοβαρότητα της λειτουργίας της Ομάδος μας στην ευρύτερη, δημοκρατικώς, αναξιοκρατική κοινωνία η οποία και μπορεί να διδαχθεί από την Πλατωνική κοινωνία των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Την προσεχή Κυριακή, λοιπόν, είστε όλοι -ανεξαρτήτως εάν αποτελείτε Μέλη της Ομάδος μας ή όχι...- προσκεκλημένοι από τον Αρχηγό της Ομάδος μας στις εξετάσεις του αγαπημένου μαθητή μας Γεωργίου του οποίου θα κριθούν οι ηθικές, θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις τις οποίες ο Εκπαιδευτής του και Υπαρχηγός Ομάδος Μάριος Ευθυμιάδης, ο Αρχηγός Ομάδος και Αρχιεκπαιδευτής Κωνσταντίνος Δαμιανάκης αλλά και όλη η Ομάδα ως "κοιτίδα" παιδαγωγικής, του μετέδωσαν.


Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
II


     Η ωραία προσπάθεια της αδελφοποιήσεως επί κερκυραϊκού "εδάφους" της Παραδοσιακής Τοξοβολίας με το Αϊκίντο, ολοκληρώθηκες επιτυχώς με την υποδοχή από το ντότζο της Σχολής Αϊκίντο "Takemusu Aikido Corfu", της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας".


     Οι ευγενείς Δάσκαλοι και μαθητές της Σχολής "Takemusu Aikido Corfu" προσέφεραν στους "Έλληνες Κενταύρους Κερκύρας" μια συναρπαστική "γεύση" της τέχνης του Αϊκίντο συνδέοντας δύο πολεμικές τέχνες.


     Οι "Έλληνες Κένταυροι Κερκύρας" ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με ένα  μαχητικό "πεδίο" άγνωστο, μέχρι τώρα, σε αυτούς και χάρηκαν στο φιλόξενο ντότζο την όμορφη εμπειρία.


     Ευγνώμονες οι "Έλληνες Κένταυροι Κερκύρας" προς την Σχολή "Takemusu Aikido Corfu", προσβλέπουμε τόσο στη συνέχιση της εμβαθύνσεως στο Αϊκίντο, όσο και στην αδελφοποίηση της Παραδοσιακής Τοξοβολίας με άλλες σημαντικές πολεμικές τέχνες , πιστεύοντας ότι η διάνοιξη της ευρύτητος των πνευματικών οριζόντων του Ανθρώπου αποτελεί το θεμέλιο της υπαρξιακής ευημερίας του μέσα στους αιώνες.


     Κατά την παρούσα δράση τιμήθηκε από όλους η μνήμη του, προσφάτως, εκλιπόντος Εκπαιδευτή μας του Προγράμματος "ΠΟΛΕΜΩΝ" Νικολάου Καπλατζή.


Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

EΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΕΟΥ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΗ


     Ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" προκηρύσσει τις Εξετάσεις ως Νέου Εφιπποτοξότη του Συνασκουμένου Γεωργίου Μυλωνόπουλου, στο Ιππευτήριο της Ομάδος την Κυριακή, 3η Σεπτεμβρίου 201 και ώραν 18:00 μ.μ.. 


     Από τον Αρχηγό της Ομάδος Κωνσταντίνο Δαμιανάκη, τον Υπαρχηγό της Ομάδος και Εκπαιδευτή του εξεταζομένου Μάριον Ευθυμιάδη και από τον ίδιο τον εξεταζόμενο προσκαλείσθε όσοι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσετε τις Εξετάσεις.







ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ



     Όπως είναι γνωστό, η Μογγολική Τοξοβολία δεν διεξάγεται κατά στόχου όπως κυριαρχεί σε όλες τις υπόλοιπες Τοξοβολίες του δυτικού, κυρίως, κόσμου, δηλαδή κατά κυκλικού βαθμονομημένου στόχου επί του οποίου τα βέλη καρφώνονται αλλά κατά σειρών ειδικώς κατασκευασμένων, από πλεκτές λωρίδες δέρματος καμήλας, κυαθίων [η μία επάνω στην άλλη]όπου ο Τοξότης καλείται να τοξεύσει ει δυνατόν στο κέντρο τους διεκδικώντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία.



     Συγκριτικώς, λοιπόν, με τα βέλη του υπόλοιπου κόσμου, τα Μογγολικά βέλη δεν φέρουν αιχμή αλλά, αντί αυτής, έναν κόλουρο κώνο.


     Αυτός ο κόλουρος κώνος είναι κατασκευασμένος, στην ιδανική περίπτωση, από κέρατο νεροβούβαλου, όπως στις φωτογραφίες μας και στις δοκιμές μας [αλλά και από ξύλο σκληρό] ενώ στην επιφάνεια προσκρούσεως φέρει επικολλημένο ένα προστατευτικό "φιλέτο" αγελαδινού δέρματος, προορισμένος να επικρούεται στη διάταξη των κυαθίων και να την διασπά εκτινάσσοντας τα μαλακά κυάθια χωρίς να τα καταστρέφει λόγω της μαλακότητός τους. Στην εικόνα που ακολουθεί το κλασικό βέλος της Μογγολικής Τοξοβολίας είναι το τέταρτο από επάνω προς τα κάτω 


     Οι ακριβείς διαστάσεις του κόλουρου κώνου που υποκαθιστά στο Μογγολικό βέλος την κλασική αιχμή φαίνονται στις παρακάτω εικόνες: 




     Ο κόλουρος κώνος φέρει φάτνωμα το οποίο υποδέχεται την πρόσθια άκρη του κορμού του βέλους ώστε, με την βοήθεια ζωικής κόλλας να προσαρτάται μονίμως και στερεώς.



     Στη παρούσα δοκιμή επιλέξαμε ως στόχο τον οστίτη ιστό όπως τον αναπαριστά φυσικά το κρανίο ενός ζώου.


     Και ξεκινήσαμε τις παρατηρήσεις μας τοξεύοντας ένα συμβατικό αλουμινένιο βέλος δυτικής Τοξοβολίας με το ακόλουθο αποτέλεσμα, όπως το αποτυπώνει η βιντεοκάμερά μας.


     Ακολούθησαν τοξεύσεις με κλασικό Μογγολικό βέλος και παρατηρούμε την διαφορά στο ακόλουθο βίντεο:


     Στην μεν πρώτη περίπτωση [διάτρηση] το βέλος διέτρησε τον οστίτη ιστό και καρφώθηκε ενώ στη δεύτερη περίπτωση [συντριβή] το βέλος συνέτριψε τον οστίτη ιστό αλλά εποστρακίσθηκε. Και στις δύο περιπτώσεις η ζημία που μπορεί να καταφέρει ένας εύστοχος Τοξότης είναι δεδομένη ποια εκ των δύο θα είναι προτιμητέα εξαρτάται από τις περιστάσεις, οπότε είναι και απαραίτητη η σωστή επιλογή υλικού.


     Κάθε βέλος για συγκεκριμένη αποστολή και κάθε αιχμή, ομοίως. "Τίποτε δεν πάει χαμένο" και η τελική επιλογή για κάθε περίπτωση εναπόκειται στην ορθή εκτίμηση της επιφανείας και του υλικού του στόχου αλλά και της σωστής προαποφάσεως της επιθυμητής εκβάσεως για διατρητικό ή συντριπτικό αποτέλεσμα.

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

ΕΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ 
ΑΡΩΓΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ


Σήμερα επήλθε αιφνιδιαστικώς το "πέρασμα" του Εκπαιδευτή μας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΠΛΑΤΖΗ.

Ευγνώμονες για την προσφορά του 
στην Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", 
οι μαθητές του τιμούμε την μνήμη του.

Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" απέχουμε επί τριήμερο από τις δράσεις μας, εντός και εκτός Ιππευτηρίου.



Διαβάσαμε γι αυτόν μετά τον θάνατό του


     Η Ελλάδα έχασε αναπάντεχα τον Χρυσό πρωταθλητή Μνημοτεχνικής Νικόλαο Καπλατζή.


     Ο «Δάσκαλος», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι και οι μαθητές του, έφυγε εντελώς ξαφνικά, αφήνοντας πραγματικό πάμφτωχο τον κόσμο των πνευματικών αθλημάτων, την οικογένεια του και χιλιάδες φίλους και μαθητές του.


     Ο Νικόλας, καταγόταν από την Καλλικράτεια Χαλκιδικής και ήταν ο πρώτος, Χρυσός, πρωταθλητής Ελλάδος, στο ολοκαίνουριο πνευματικό άθλημα της «Μνημοτεχνικής», το οποίο θα εμπλούτιζε την Ελλάδα μαζύ με τα άλλα δύο πνευματικά αθλήματα, το σκάκι και το μπρίτζ και ετοιμαζόταν να γίνει και ο πρώτος προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, στο άθλημα της «Μνημοτεχνικής».


     Ήταν πραγματικά μία «κινούμενη βιβλιοθήκη», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του. Είχε το ασύλληπτο ρεκόρ, της απομνημόνευσης των 1000, στις 1000 λέξεις, με ακριβή σειρά και των 1000 στους 1000 αριθμούς, σε απίστευτες ταχύτητες.


     Επιπλέον 499 στα 500 ονόματα και δυνατότητα απόλυτης απομνημόνευσης των πρώτων 2.450 ψηφίων του «π=3,14». Ετοιμαζόταν, μόνος του, για την συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Μνημοτεχνικής και όλα έδειχναν ότι θα έφτανε την Ελληνική σημαία στο υψηλότερο βάθρο της πρώτης θέσης.


     Ξεκινώντας από την ηλικία των 3 χρόνων με αγάπη για τον αθλητισμό, ασχολήθηκε με τον κόσμο των μαχητικών αθλημάτων και έφτασε στο υψηλότερο βάθρο, με αμέτρητους αγώνες σε Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα και Ταϋλάνδη,(πάνω από 2000 αγώνες) ως ο πρώτος Έλληνας μαχητής που ταξίδευε μόνος του και πάλευε, χωρίς χορηγούς, σπόνσορες και εταιρείες. Είχε φίλους του τους σημαντικότερους δασκάλους, ειδικά σε Κίνα και Ιαπωνία.


     Δημιούργησε το δικό του σύστημα, το O.M.A.C.S , One Man Army Combat Science, το μοναδικό σύστημα στον κόσμο, που κατοχυρώνει τη μέθοδό του, ως μια απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεσματική διαδικασία επιβίωσης.


     Ο «Δάσκαλος» ήταν κατά βάση εφευρέτης, έχοντας περισσότερες από 2.500 εφευρέσεις, από καθημερινού τύπου έως εφευρέσεις που θα έλυναν πολλά προβλήματα στην βαρειά βιομηχανία, δεκάδες των οποίων, είχαν γίνει δεκτές ως πατέντες από Ευρώπη, Αμερική και Ασία.


     Η πορεία των αναζητήσεών του και των πρακτικών εφαρμογών, τον οδήγησε από πολύ μικρό στην ευρηματική αξιοποίηση του μεγαλύτερου δυναμικού του εγκεφάλου. Ήταν δημιουργός και εμπνευστής της «Αριστοτελικής Μνημοτεχνικής» και είχε εκπαιδεύσει, περίπου, 120 μαθητές τα τελευταία 3 χρόνια, στο πρώτο επίπεδο της Αριστοτελικής Μνημοτεχνικής.


     Όνειρό του ήταν να εισαχθεί η Αριστοτελική Μνημοτεχνική ως μάθημα στην εκπαιδευτική διαδικασία και ειδικά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.


     Τον ενδιέφερε η απλότητα και η αμεσότητα στη ζωή.


     Το μότο που συνήθιζε να λέει στους μαθητές του: «Δέχομαι οτιδήποτε λες, αρκεί να είναι τεκμηριωμένο, με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα».