Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ: Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ: 

Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ 



      Η καταληκτική δοκιμασία εξοικειώσεως του Ίππου με το Τόξο και την Τοξοβολία είναι η τόξευση βέλους κάτω από την κοιλιά του Ίππου, μια κατάσταση εξόχως υπεύθυνη, δύσκολη αλλά απαραίτητη. 

      Αφού έχει προηγηθεί επιτυχώς μια σειρά ασκήσεων και δοκιμασιών που συνιστούν το κύριο μέρος της εξοικειώσεως, ακολουθεί ως καταληκτικός «επίλογος» αυτή η δοκιμασία η οποία προβλέπεται για τον έλεγχο της ηρεμίας του Ίππου που συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή των κορυφαίων ερεθισμάτων που θα του προκληθούν στην Έφιππη Τοξοβολία, ήτοι (α) της παρουσίας Τόξου και βελών, (β) της πτήσεως του βέλους με όσα αυτή συνεπάγεται και (γ) της επιτάσεως όλων αυτών τα οποία υποπίπτουν μεν στην αντίληψή του αλλά και του προξενούν τον αιφνιδιασμό ως διαφεύγοντα του ελέγχου του, όταν το βέλος που το παρατηρεί εξ αρχής διέρχεται κάτω από την ευαίσθητη περιοχή της κοιλιάς του χωρίς ο Ίππος να μπορεί να παραμείνει καθησυχασμένος ελέγχοντας την ομαλότητα της τροχιάς και ακούγοντας τον ήχο της προσκρούσεως του βέλους σε μη αναμενόμενο σημείο.

     Στην προκειμένη περίπτωση ο Εκπαιδευτής που θα τοξεύσει θα πρέπει, κατ΄ αρχήν, να είναι απολύτως προσεκτικός προς αποφυγή τραυματισμού του Ίππου από το βέλος που θα διέλθει κάτω από την κοιλιά του. Η δοκιμασία αυτή, ως εκ τούτου είναι η σοβαρότερη εξ όλων στην εξοικείωση και απαιτεί υψηλές ικανότητες στοχαστικής εκτιμήσεως και χειρισμών, αρχής γενομένης από ικανότητες ευθυβολίας αλλά και στρογγυλής κινήσεως, λόγος για τον οποίο δεν ενδείκνυται σε μη εκπαιδευμένους, ενώ σε καμία περίπτωση η δοκιμασία αυτή δεν είναι «show επιδείξεως»!

     Επίσης ο ιππεύων βοηθός θα πρέπει να είναι ενήμερος ώστε, καθ΄ όλη την διαδικασία, να παραμένει χαλαρός και να μη σφίξει, ακουσίως τα πόδια του προκαλώντας αντιδράσεις του Ίππου! 

     Εκείνο το οποίο προσέχουμε και «βαθμολογούμε» είναι τις πλήρεις αντιδράσεις του Ίππου όταν το βέλος ίπταται ακριβώς κάτω από την κοιλιά του και ανάμεσα στα πόδια του, κάτι που το καταγράφουμε επισταμένως και εικονοληπτικώς ώστε, να το αξιολογήσουμε, κατόπιν, ακόμη προσεκτικότερα.

     Μετά ταύτα και αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις από τον Ίππο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ίππος είναι κατάλληλος για Έφιππη Τοξοβολία, άλλως συνεχίζουμε την εκπαίδευσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.