Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ



     Παρακολουθώντας προσεκτικά τα δείγματα «δουλειάς» διαφόρων Σχολών πολεμικών τεχνών, συχνά, διαπιστώνουμε πόσο «ρηχά» προσεγγίζουν το αντικείμενό τους προτιμώντας να επιδεικνύουν επιδερμικές «χορογραφίες» αντί στιγμιότυπα μαχητικής ουσίας! 

     Στο παραπάνω βίντεο, επί παραδείγματι, βλέπουμε, τρόπος του λέγειν, …έφιππους Σπαθιστές οι οποίοι κόβουν άσκοπες βόλτες ταλαιπωρώντας τους Ίππους τους κι επιδιώκοντας να κρούσουν, απλώς, το σπαθί του αντιπάλου και όχι τον ίδιο τον αντίπαλο!

     Μια τέτοια προσέγγιση, ακόμη και στο επίπεδο της αρχαριότητος του μαθητή, ευνουχίζει το μαχητικό φρόνημά του, παρεμποδίζοντάς τον να συλλάβει εξ αρχής την αποστολή του ως πραγματικού πολεμιστή που αντιμετωπίζει πραγματικόν αντίπαλο. Τουτέστιν, αυτός ο τρόπος διδασκαλίας, αντί να βοηθήσει τον μαθητή να εξουδετερώνει αντιπάλους, καταλήγει σε σημείο να εξουδετερώνει την επιθετική ψυχολογία του μαθητή, μετατρέποντάς τον περισσότερο σε σκηνικό χορευτή παρά σε πολεμιστή επί πεδίου μάχης.

     Για τον λόγο αυτό, στη Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων», επιλέγουμε την προσέγγιση ανδρεικέλου ώστε να απελευθερώσουμε την επιθετικήν εκρηκτικότητα των μαθητών μας χωρίς, βεβαίως, να εκτεθεί σε οιονδήποτε κίνδυνο τραυματισμού ένα φυσικό πρόσωπο με ρόλο αντιπάλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.