Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΕΩΣ ΙΠΠΟΥ & ΕΡΠΕΤΩΝ

 ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΕΩΣ 

ΙΠΠΟΥ & ΕΡΠΕΤΩΝ



     Η φύση, "λίκνο" της Ιππασίας, είναι ένα απέραντο, κοινόχρηστο, πεδίο, όπου ανταμώνουν, θέλοντας και μη, πολλά πλάσματα και μάλιστα ετερόκλητα, χωρίς τίποτε να μπορεί να τα διαχωρίσει. Έτσι, στη φύση ανταμώνει κι ο Ίππος με τα φίδια και γενικώς με τα ερπετά τα οποία δεν ζητούν …άδεια κυκλοφορίας, αλλά μπορεί να εμφανισθούν ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε, ειδικώς κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες! Και το ερώτημα είναι τι μπορεί να συμβεί όταν ένα φίδι διασταυρωθεί με το αμέριμνο αλογάκι μας το οποίο, όταν δεν είναι εξοικειωμένο με το ερπετό μπορεί να δείξει επικίνδυνες αντιδράσεις; Οι «Έλληνες Κένταυροι», λειτουργώντας με πρόταγμα την ασφάλεια της ιππεύσεως και διατηρώντας, κατά την 16ετή λειτουργία μας, μηδενικό τον δείκτη ατυχημάτων μας, συνιστούμε την έγκαιρην εξοικείωση του Ίππου με τα ερπετά και, δη, με τα φίδια!

     Ανεξαρτήτως συνεπειών ενός δήγματος (δαγκώματος) που μπορεί να ακολουθήσει την οποιανδήποτε «συνάντηση» Ίππου και φιδιού, προηγείται η πρόληψη ενός αρνητικού αιφνιδιασμού του Ίππου ο οποίος, για τον αναβάτη μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις ακεραιότητος. Επί παραδείγματι, μια αιφνιδιαστική ανόρθωση ή καλπασμός διαφυγής του Ίππου στη θέα  ενός φιδιού, μπορεί να έχει έως και φονικές επιπτώσεις στον αναβάτη από την πτώση του σε φυσικό έδαφος ή και την εκτίναξή του στον «ζωτικό χώρο» του ερπετού, οπότε, είναι απαραίτητη η έγκαιρη «θεραπεία» δια της εξοικειώσεως αυτών των ενδεχομένων επικινδύνων αντιδράσεων του Ίππου.

     Η διαδικασία της εξοικειώσεως του Ίππου με τα φίδια αποτελείται από δύο φάσεις: την προσομοιωτική και την κυρία. Κατά την προσομοιωτική φάση ο Ίππος προετοιμάζεται για την αποδοχή της υπάρξεως του φιδιού με την βοήθεια εκπαιδευτικού προσομοιωτή τον οποίο χειρίζεται ο Εκπαιδευτής εν στάσει και κινήσει από το έδαφος αλλά και εν ιππεύσει. Η  κυρία φάση εισάγει, πλέον, το πραγματικό, ζωντανό φίδι στις αισθήσεις του Ίππου και τον συμφιλιώνει με την παρουσία, την στάση και την κίνηση του φιδιού, αποενοχοποιώντας στον τετράποδο συνεργάτη μας φοβικές (παρ-)«ερμηνείες» της έρπουσας ταξιδερμίας. 

     Στην Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» όπου προσπαθούμε για το σωστότερο, ξεκινά η πρώτη (προσομοιωτική) φάση από τον Εκπαιδευτή της Σχολής, ενώ για την κυρία φάση θα έχουμε συμπαραστάτη μας τον Συνασκούμενο μας Νίκο Τσιούμα, καθηγητή Ψυχολογίας στο “Aegean College” και αφοσιωμένο ρέκτη των ερπετών με πολυετή προσωπική εμπειρία, τόσο στα δηλητηριώδη, όσο και στα μη δηλητηριώδη φίδια.

     Η κυρία φάση της εξοικειώσεως του Ίππου της Σχολής μας με, πραγματικό πλέον φίδι, θα διεξαχθεί στη Κοιλάδα μας, το Σάββατο 26η Ιουνίου 2021, στις 10:00 π.μ. υπό την διδασκαλία του Συνασκουμένου Νίκου Τσιούμα ο οποίος και θα μας μιλήσει για τα φίδια που εμφανίζονται στην τοπική, της περιοχής μας, πανίδα, τα διακριτικά γνωρίσματά τους και τους ενδεδειγμένους χειρισμούς αποφυγής κινδύνων που θα πρέπει να έχουμε κατά νου για την ασφάλεια του Ίππου και την δική μας, πάντοτε με σεβασμό και προς δικαίωμα υπάρξεως των ερπετών τα οποία, όπως όλα τα πλάσματα, αποτελούν αναπόσταστο μέρος της φύσεως και της ζωής.

     Σ΄ αυτή την ημερίδα η οποία προσφέρεται δωρεάν σε όσους την παρακολουθήσουν, είναι καλοδεχούμενοι όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη και εκτός Ομάδος «Ελλήνων Κενταύρων», σύμφωνα με το πνεύμα ελεύθερης διαδόσεως της γνώσεως το οποίο πρεσβεύει η Σχολή μας. Οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον ρέκτη ερπετολόγο Νικόλαο Τσιούμα και να επιλύσουν απορίες τους σχετικά με τα φίδια και τα εν γένει ερπετά, χρήσιμες και πέραν ιππικής δραστηριότητος! 

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977764737

.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.