Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΡΧΕΙ Ο ΠΛΑΤΩΝ

 

ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΡΧΕΙ Ο ΠΛΑΤΩΝ



     Όπως φαίνεται και από την πρώτη σελίδα του επισήμου Ιστολογίου των «Ελλήνων Κενταύρων», αυτή η Ομάδα ακολουθεί την αριστοκρατική φιλοσοφία του Πλάτωνος αποφεύγοντας τους …«γκουρού» με ό,τι υποκειμενικό και αμφισβητήσιμο συνεπάγονται! 

     Και στις εκπαιδευτικές ημερίδες μας επικρατεί ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοπαρατήρηση και η αλληλοδιδακτική ώστε, χωρίς επάρσεις, να επιτυγχάνεται η ομαδική πρόοδος των εκπαιδευομένων. 

     Αυτό συνέβη και σ΄ αυτή την εκπαιδευτική ημερίδα μας κατά την οποία όλοι συνεισέφεραν προς όλους σημαντικές παρατηρήσεις και συστάσεις βελτιώσεως, αναγορεύοντας το «εγώ» σε ένα ευγενές και γόνιμο «εμείς», τόσο στο Ιππευτήριο όσο και στην Γραμμή Βολής της Τοξοβολίας που ακολούθησε.

     Η Ιππική (Horsemanship) είναι μια πολυεπιστήμη, μέρος της οποίας είναι και η Ιππασία, στην οποία, αντιθέτως απ΄ ό,τι νομίζουν εσφαλμένα πολλοί, δεν πρωταγωνιστεί ο Ιππέας αλλά ο Ίππος, άνευ της καταλληλότητος του οποίου η Ιππασία είναι αδύνατη! Έτσι, εκ καθήκοντος, ο Εκπαιδευτής Ίππων είναι εκείνος στα χέρια του οποίου εναποτίθεται η καταλληλοποίηση του Ίππου ώστε, δι'  αυτού, να επιχειρηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η Ιππασία. Κι αυτή η καταλληλοποίηση του Ίππου προς ίππευση και Ιππασία, μια τέχνη δυσκολότατη αλλά υπέροχη, δεν εξαντλείται στους ανοικτούς χώρους του στίβου ή και του Κυκλοτερούς, αλλά, κάθε φορά, αρχίζει και ολοκληρώνεται  μ έ σ α  στον σταυλικό χώρο του Ίππου όπου, με διάφορες προσεγγίσεις και «κώδικες» επικοινωνίας ο Εκπαιδευτής, πριν ξεκινήσει την εκπαιδευτική του εργασία, θα «αφουγκραστεί» την καλή φυσική κατάσταση του Ίππου και θα εκτιμήσει την καλή διάθεσή του για εργασία, σεβόμενος κάθε παράμετρο που θα μπορούσε να άγει σε αντίθετα συμπεράσματα. 

     Κι αν τα συμπεράσματα συναινούν στην ετοιμότητα του Ίππου για εκπαίδευση, τότε και μόνον τότε, ο συνειδητός Εκπαιδευτής θα προχωρήσει στο καθημερινό του πρόγραμμα, άλλως, θα σπεύσει να βελτιώσει κάθε κακώς κείμενο. Διότι ο Ίππος είναι πλάσμα, έχει ψυχή και προσωπικότητα και δεν είναι «εργαλείο», όπως οι ανόητοι νομίζουν!

     Κι όταν η ημέρα μας στον Σταύλο ξεκινά με ένα στιγμιότυπο όπως αυτό που το αλογάκι μας ξυπνά ανάμεσα σε τόσες …αγκαλιές, δεν μπορεί να μην έχει παρά την ωραιότερην εξέλιξη, όπως είχε και σήμερα για την Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» χάρη σε όλους τους εικονιζόμενους οι οποίοι κατάφεραν να «ζωγραφίσουν» μιαν υπέροχη πρώτη ομαδική δράση στο Ιππευτήριο για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε!

     Με κυρίαρχη την αλληλοδιδακτική, τούτη τη δυναμικήν ημερίδα, όλοι χορτάσαμε ιππικές εμπειρίες και ευχαριστούμε την Νικολέτα και τον Αντώνη μας οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της διδασκαλίας.

     Γενικώς, σήμερα όλοι βρεθήκαμε στα ...ύψη με πρώτον απ΄ όλους τον Αντώνη ο οποίος μας μπέρδεψε κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι το κάθισμα "Martin Baker" δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των μαχητικών αεροπλάνων.

       

     Πρωτόγνωρες εμπειρίες για την αγαπημένη μας Ρία… Πρωτόγνωρες υπερβάσεις φόβων και ανάπτυξη αυτοπεποιθήσεως πριν περάσουμε στα …δυσκολότερα, με ασφάλεια και σωστή «ψυχολογία». 

     Σκαλί-σκαλί, με περίσκεψη και μεθοδικότητα ανεβαίνουμε τη σκάλα της Έφιππης Τοξοβολίας και όχι μόνον… Σκαρφαλώνουμε σε υψηλότερα υπαρξιακά επίπεδα βελτιώνοντας εαυτούς και τον Κόσμο! Για εμάς, όλα είναι "ανέλιξη"!

     Και ανέλιξη ακόμη και για την Ηρώ η οποία, με την βοήθεια του Αντώνη άρχισε την ωραία πορεία της προς το ορθοστάδην.

     Η ίδια ανέλιξη και, μετά από πολλούς μήνες απουσίας από το Ιππευτήριο και για τον Σταύρο μας ο οποίος ξαναβρήκε τον "εαυτό" του και την σχέση του με τον Ίππο.

     Σταθερά άριστη και η Νικολέτα στη σχέση της με τον Ίππο, ασχέτως αν η ίδια διατηρεί επιφυλάξεις. Και μπορεί σε αυτούς τους πρώτους τροχασμούς της, όπως είναι φυσικό, να κάνει λάθη, π.χ. να κρατά "ψηλά" τα χέρια της, ή "σφιχτά" τα γόνατά της, αλλά αυτά είναι τα συνήθη λάθη που τάχιστα διορθώνονται κι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι διατήρησε την ισορροπία της αλλά και τον ρυθμό της σε όλη την διάρκια των μακρών τροχασμών της.

     Σε κάθε περίπτωση, ο αδιάψευστος φακός μαρτυρά την αλήθεια και για την Νικολέτα και για όλη την δράση της Ομάδος μας κι έτσι το αγαπημένο μας κορίτσι ας πεισθεί για την θετικότατη "κατάστασή" της, ώστε να μην αγωνιά.

     Άλλωστε, υπάρχει και το άγρυπνο "μάτι" που σε κάθε "αδυναμία" είναι έτοιμο να σπεύσει και να διορθώσει "προβλέποντας, προνοώντας και προλαμβάνοντας", όπως λέγεται στην στρατιωτική "γλώσσα". Κι αυτό το "μάτι" όλοι ξέρουν ότι είναι άτεγκτο στρεφόμενο πρώτα "εσωτερικά" και ύστερα "εξωτερικά" διότι το σωστό αποτέλεσμα έτσι κατακτάται!

     Η Αγλαία μεταβάλλεται επί τα βελτίω κάθε φορά που εφιππεύει κι "εκκρίνει" μια ζωντάνια απερίγραπτη επάνω στη ράχη του Ίππου, είναι δε χαρακτηριστική και η βελτίωση της ανέσεως των κινήσεών της, μετά από ελάχιστα μαθήματα. 

     Ο Αντώνης γνωρίζει αφ΄ εαυτού του την λαμπρή πρόοδό του και δεν χρειάζονται να ειπωθούν πολλά περί αυτής η οποία, κατά κανόνα, ευγενώς επενδύεται επάνω στην πρόοδο όλης της Ομάδος μας. Τον βοηθά η ...σκανδαλωδώς συγκροτημένη, αυτοπειθαρχημένη και "ορθοτομούσα" σκέψη του η οποία είναι εμφανής ακόμη και όταν ιππεύει. Κι ας μη φανταστούμε ότι εκεί, στο "Stanford University", έκαναν τόσο καλή "δουλειά" διότι η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" είναι φυσιοκεντρική και ξέρει πολύ καλά ότι την "καλή δουλειά" την κάνει το καλό γονίδιο!

     Και ήδη έχουμε αναφερθεί στις προόδους της Φοίβης μας η οποία όχι τόσο με φόβο αλλά με εύλογη και αξιέπαινη "περίσκεψη και αιδώ" προσεγγίζει την Ιππασία. Εκείνο που ελπίζουμε είναι να αποδεχθεί και η ίδια αυτή την διαφορά (άλλωστε, ως πανεπιστημιακή Καθηγήτρια της Ψυχολογίας είναι η αρμοδιότερη να το "αποκωδικοποιήσει"...) και να "λυθεί" κατά την έφιππη σχέση της με τον Ίππο τον οποίο, βεβαίως, λατρεύει!

     Με πρόταγμα της δράσεως Ιππευτηρίου την Έφιππη Τοξοβολία και σε αυτή την εκπαιδευτικήν ημερίδα χαρήκαμε την πρόοδο όλων των εκπαιδευομένων μας. Όλοι ετόξευσαν και μόνον ο Αντώνης παρέμεινε στον ρόλο του να υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία  όπου χρειάζονταν η παρουσία του.

     Σε αυτά τα εξατομικευμένα ...ομαδικά μαθήματα, παρατηρείται ένα ωφελιμότατο πλεονέκτημα για όσους τα παρακολουθούν. Εκτός από την αλληλοδιδακτική και η αλληλοπαρατήρηση βοηθά στην γεωμετρική πρόσληψη πληροφοριών ώστε κάθε εκπαιδευόμενος να πολλαπλασιάζει για τον εαυτό του τα διδάγματα του προγράμματος. Και, παρατηρώντας όλοι-όλους, προοδεύουν πολύ περισσότερο από μία κατά μόνας διδασκαλία ενώ παραμένουν και ξεκούραστοι εφ΄ όσον ιππεύουν τόσο όσο δεν κουράζονται με δυνατότητα επαναλήψεως της ιππεύσεως μετά από μία διακοπή και ανάνηψη, ώστε να διορθώσουν, τυχόν, αδυναμίες.

     «Μα εγώ δεν έχω ιππεύσει!» είπε η εκπαιδευόμενη όταν άκουσε τον Εκπαιδευτή να ενημερώνει για την λήξη της ημερίδος. Και αυτό ανέμενε ο Εκπαιδευτής ο οποίος εφαρμόζει την βασικήν εκπαιδευτικήν αρχή της Σχολής των «Ελλήνων Κενταύρων» να προηγείται η ιδία βούληση εκπαιδεύσεως του εκπαιδευομένου, αποκλειομένου κάθε εξαναγκασμού και ... «προγραμματικής υποχρεώσεως» για την συμμετοχή στην εκπαίδευση! Κι αυτό τηρήθηκε και αυτή την φορά!

     Ακόμη μία ευγενής χειρονομία της Φοίβης με την προσφορά βελών προς χρήση των μελλοντικών πρωτοεισάκτων στην Τοξοβολία οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν προλάβει να προμηθευτούν βέλη. Η Ομάδα την ευχαριστεί θερμά!

    Με την ολοκλήρωση του προγράμματος Ιππευτηρίου, το κομβόι των ιδιωτικών οχημάτων (τηρούμε πάντα το "έως δύο άτομα" στο κάθε όχημα) ξεκίνησε, κατευθυνόμενο προς τους παρακείμενους υπέροχους λόφους του Λαγονησιού για την συνέχιση της ημερίδος με μία Προπόνηση Τοξοβολίας φυσικού πεδίου.

     Σ’  αυτή την Προπόνησή μας ανανεώσαμε την σχέση μας με την άοπλη πολεμική τέχνη της κραυγής! Θυμηθήκαμε και πάλι παλιότερο Σεμινάριο σπουδής του KiaiKαι ιδού το αποτέλεσμα:

     Λόγω των συνθηκών του προπονητικού περιβάλλοντος, σε αυτή την προπόνηση δώσαμε έμφαση στην κίνηση και στις μεγαλύτερες αποστάσεις.

     Οι κινητικές ασκήσεις "απέδωσαν" πολλά και ως οφέλη στους Συνασκουμένους και ως διδάγματα μελλοντικών προπονητικών σχεδιάσεων.

     Αυτή την φορά "επαναφέραμε" καθιερωμένες ασκήσεις των οποίων η εκτέλεση δεν είναι εφικτή σε περιορισμένο χώρο και διαπιστώσαμε ότι η άσκηση ακόμη και υπό περιορισμένες συνθήκες αποδίδει πολλά.

     Και την πρόοδο και εδώ, την παρατηρήσαμε, επίσης και όπως συμβαίνει σταθερά, σε όλους!

     Κι εδώ κατελύθησαν τα "ταμπού" φύλου, ηλικίας και σωματοτύπου, καταλήγοντας σε ένα ομαδικό ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

     Ξεχάστε, όμως μέχρι και τους …κεφαλοκυνηγούς του παρελθόντος που ξέρατε! Σήμερα, οι κεφαλοκυνηγοί είναι πανέμορφοι και χαμογελαστοί και εντοπίζονται ακόμη και στην Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων»! Κι αυτό διαπιστώσαμε, εν μέσω πολλών άλλων και στη σημερινή μας ημερίδα.

     Στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν "άρχει" κανένα φυσικό πρόσωπο αλλά το περιεχόμενο της Πλατωνικής "Πολιτείας" και η αφ' υψηλού ολοζώντανη "μορφή" του Πλάτωνος και των Ελλήνων Στρατιωτών προγόνων μας οι οποίοι μας υποδεικνύουν την "οδό" της αλληλεγγύης των Ελλήνων και της ψυχοπνευματικής αλλά και σωματικής αλληλοβελτιώσεως! Κι αυτό καταφέραμε και σήμερα!


2016-2019

     Και στα είκοσι υπαίθρια στρέμματα μιας ιππικής εγκαταστάσεως, όπως της δικής μας, μπορεί οι οκτώ Συνασκούμενοι να μην κάναμε ..."ρεβεγιόν", αλλά μια στιγμή καθιερωμένης υποδοχής του Νέου Έτους έλαβε χώρα για να κόψουμε την υπέροχη πίτα την οποία μερίμνησε να μας φέρει ο Σταύρος μας και τον οποίο ευχαριστούμε.


     Φήμες θέλουν τον αγαπημένο Σταύρο μας εμπνεόμενο από σκηνές της ...επικαιρότητος, παρά ταύτα, εμείς μοιραστήκαμε ένα γευστικότατο δημιούργημα, αφήνοντας στους άλλους την όποια εξάρτηση από ...δημιουργούς!


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.