Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Η ΙΠΠΑΣΙΑ ΩΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

 Η ΙΠΠΑΣΙΑ ΩΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


     Ο μεγάλος Carl Orff μας άφησε ως παρακαταθήκη ότι  η μουσική δεν πρέπει ποτέ να διδάσκεται μόνη αλλά σε συνδυασμό με κίνηση, με χορό και με λόγο! 

Carl Orff

      Και στην Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων», με δεδομένη την κυρίαρχη φύση της Ιππασίας ως ρυθμού, αυτή η επιταγή του Μεγάλου Μουσουργού αντιστρέφεται σε μία ‘καρκινική ανάγνωση» διδάσκοντας την Ιππασία σε συνδυασμό με την «μουσική» η οποία, δεν περιορίζεται στο ηχητικό της αποτέλεσμα αλλά στην ρυθμική μεταρσίωσή της. 

     Τούτο έχει να κάνει με την μουσική Παιδεία του Ιδρυτή των «Ελλήνων Κενταύρων» ο οποίος διδάχθηκε και κατενόησε την Μέθοδο του Carl Orff και όχι μόνον… 

     Έτσι επιτυγχάνεται η ρυθμική αρμονία των μαθημάτων μας η οποία υλοποιείται με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους που πιστοποιούνται από το τελικό αποτέλεσμα μιας παραστατικής (και όχι απλώς «ακουστικής») μουσικής.

     Και τούτο είναι θεμελιωμένο στον «συμφωνικό συντονισμό» των μετεχόντων πλασμάτων σε κάθε μάθημα όπου, ακόμη και τα ταξιδερμικώς διαφορετικά άτομα καταλήγουν να συλλειτουργούν ακόμη και με το ίδιο …πόδι!  

     Επιπλέον, στη Σχολή των «Ελλήνων Κενταύρων» η «Μέθοδος Carl Orff» όχι μόνον ακολουθείται, αλλά και έχει εξελιχθεί σε μια συνδυαστική ρυθμική αγωγή Ίππου και Ιππέως με, μέγα όφελος το σωστό «κάθισμα» του δευτέρου.

     Όλα τα παραπάνω τα απολαύσαμε και κατά την διάρκεια της σημερινής μας εκπαιδευτικής ημερίδος παρατηρώντας την πρόοδο των χαρούμενων Αμαζόνων μας!

     Μία ημερίδα η οποία ξεκίνησε με τους ήχους της ίδιας φλογέρας "Hohmer" με την οποία, πολύ παλιά (1967, Αμβούργο) ο Ιδρυτής των "Ελλήνων Κενταύρων" μελετούσε την "Μέθοδο Carl Orff". Όμως, τούτη την φορά η φλογέρα αυτή ηχούσε επάνω στη ράχη του υπέροχου Δασκάλου-Ίππου μας παιγμένη από τις σημερινές εκπαιδευόμενες Αμαζόνες.

     Αλλά, πέραν των ήχων, ο συνδυασμός της μουσικής με την κίνηση και τον λόγο επιβεβαίωσε την ωφέλειά του όταν η Αγλαία μας όχι μόνον έδωσε το μουσικό της «στίγμα» με ένα, περιέργως πως, χαρακτηριστικό Leitmotiv αλλά και μας χάρισε μιαν ωραία τραγουδιστικήν εκδοχή εκείνων των ωραίων στίχων του Κώστα Κιούση «Δυο πράσινα μάτια…» σε μουσική του αξέχαστου Μίμη Κατριβάνου. Και μιας κι η μουσική όταν συμπληρωθεί και με κίνηση εξελίσσεται σε όρχηση, η Αγλαία χωρίς να το καταλάβει, εκτελώντας υποστροφές κι ανθυποστροφές μας έδωσε ωραίες εικόνες όπως αυτή που ακολουθεί. Κι ας μη πει κανείς ότι δεν βλέπει ένα μεγάλο ταλέντο και του χορού, …έφιππο. 

     Από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής του έζησε κι ο Εκπαιδευτής ο οποίος σε κάποια στιγμή άρχισε να σεκοντάρει την Αγλαία καθώς και το χαρακτηριστικό Leitmotiv που "ξέφευγε" από τη φλογέρα όταν ο παλιός δίσκος του Κατριβάνου έμπαινε στο ...pause.

     H "συμφωνικότητα" κυριάρχησε και στην τεχνική τωμ τοξεύσεων κατά την διάρκεια της διδασκαλίας της Έφιππης Τοξοβολίας η οποία ακολούθησε, όπως πάντοτε στις εκπαιδευτικές ημερίδες μας!

     Κι αυτή η "συμφωνικότητα" στήριξε την Ελένη να εκτελέσει μιαν άψογη τόξευση ενώ κατά την στιγμή της έλξεως της χορδής δέχθηκε μιαν αιφνιδιαστική ριπή ανέμου με πυκνές ψεκάδες βροχής!

     Οι ίδιες καιρικές δυσκολίες, με ξαφνικές ριπές ανέμου και ψεκάδες βροχής, δεν εμπόδισαν και την Ρία μας να χαρεί σήμερα την πρώτη της εμπειρία ανεπίσακτου τροχασμού τον οποίο εξετέλεσε με κέφι και ακρίβεια.

     Μετά από τρία μόλις μαθήματα κι οι ..."αρχαριότατες" εκπαιδευόμενές μας ακούγονται να θεωρούν την Έφιππη Τοξοβολία ως το ...ευκολότερο μέρος της διδασκαλίας των μαθημάτων τους!

     Αυτό και μόνον αποτελεί την μεγαλύτερη δικαίωση των εκπαιδευτικών μας προσεγγίσεων 

     Αυτές οι ημέρες δε μπορεί παρά να είναι ευλογημένες! Με έναν Ίππο-Δάσκαλο ιδανικό, με μία ιδανική ομαδική «χημεία»  και με Συνασκούμενες με αδαμάντινες ψυχές!

     Άλλωστε, αποτελεί κανόνα ο «κοινός παρονομαστής» της ιδιαίτερης ψυχικής καλλιεργείας των Μελών που προσελκύει η Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» όπου και εάν αυτή λειτουργεί!

     Έτσι, η σημερινή εκπαιδευτική ημερίδα με χαμηλή θερμοκρασία και …βροχή, όχι μόνον δεν μας …κρύωσε, ούτε καν μας …έβρεξε, αλλά μας «θέρμανε» τόσο ιδανικά που η δυσκολότερη στιγμή ήταν όταν αποχωρούσαμε από το Ιππευτήριο αφήνοντας πίσω τον αγαπημένο μας Ίππο και τα όσα, σήμερα, απολαύσαμε, επιστρέφοντας στο δημοκρατικότατο lockdown και στα μίζερα "επιτεύγματα" της μαζοκρατικής τυραννίας ! 


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι", έχει την καταγωγή της στον Οργανισμό "KASSAI" με Δάσκαλο τον ίδιο τον παγκόσμιο Πρωταθλητή Kassai Lajos,  λειτουργεί από το 2005 με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.) και έχει τιμηθεί με δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και πολλές διακρίσεις.

Η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν εισπράττει χρήματα και, βεβαίως και η Τοξοβολία προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στους μαθητές μας, ενώ τους παρέχονται και Τόξα (κατασκευής "KASSAI").

Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" παρέχει στα Μέλη της μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία αποβλέπει στη δόμηση χρηστών και δυνατών χαρακτήρων!

Οι τακτικές Προπονήσεις διεξάγονται στους Αμπελοκήπους (κέντρο) και την πρόσβαση στον προπονητικό χώρο εξυπηρετεί η μπλε γραμμή του μετρό, στάση "Αμπελόκηποι".

Aνεξαρτήτως του περιορισμένου του χώρου, μπορούμε όλοι να προπονούμεθα κατόπιν συνεννοήσεως στο 6977764737 ορίζοντας, όπως καθένας ευκαιρεί, ημερομηνία και ώρα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συνδυασμό Συνασκουμένων με την καλύτερη σχεδίαση προπονητικού προγράμματος.

Πλην των νεοπροσερχομένων, όλοι υποχρεούνται να αποδέχονται το Καταστατικό της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας", τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ομάδος, να φέρουν την προβλεπόμενη αμφίεση των "Ελλήνων Κενταύρων" και να τηρούν τις οδηγίες των Εκπαιδευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.