Παρασκευή 22 Μαΐου 2020


ΟΧΙ! ΜΑ ΤΩ ΘΕΩ! 
Η ΛΕΞΗ "ΡΥΤΑΓΩΓΗΣΗ" 
ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ...ΥΒΡΗ!


     Συμπαθέστατη σελίδα του γνωστού μέσου κοινωνικής δικτυώσεως μας ζήτησε να της κάνουμε ..."like", κάτι το οποίο ευχαρίστως κάναμε. Του "ιππικού χώρου" η σελίδα και χαρά μας η υποστήριξη αυτού του χώρου στον οποίο, άλλωστε και οι "Έλληνες Κένταυροι" ανήκουμε! Και, μάλιστα, του χώρου της ...Θεραπευτικής Ιππασίας, η σελίδα, η οποία χαρακτηρίζεται και από μιαν ευρύτερη επιστημοσύνη... Έτσι με τους καλύτερους οιωνούς "αφήσαμε" την ευαρέσκειά μας με όλη τη "καρδιά" μας στην συγκεκριμένη σελίδα. 


     Δυστυχώς όμως, αναζητώντας πληροφόρηση σχετική με την Θεραπευτική Ιππασία είδαμε σκυλάκια να κάνουν ...διαλογισμό και πολλά άλλα ευχάριστα ώσπου πέσαμε επάνω στην ανάρτηση ενός βίντεο που παρουσίαζε έναν Ίππο Criollo ρυταγωγούμενο με εντελώς λανθασμένο τρόπο, αντίθετο από τους καθιερωμένους κανόνες  ρ υ τ α γ ω γ ή σ ε ω ς  και επ΄ αυτής της  ρ υ τ α γ ω γ ή σ ε ω ς  σταθήκαμε καλοπίστως για να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με την φυλή Criollo, ούτε και με την αναρτήσασα σελίδα της Θεραπευτικής Ιππασίας αλλά με την ίδια την  διαδικασία της ρ υ τ α γ ω γ ή σ ε ω ς  όπως παρουσιάζονταν στο βίντεο το οποίο, βεβαίως, δεν ήταν παραγωγή της σελίδος! Και οι παρατηρήσεις μας ήσαν οι εξής:


     Δυστυχέστατα, η κυρία διαχειρίστρια της σελίδος όχι μόνον δεν κατάλαβε το περιεχόμενο των παρατηρήσεών μας αλλά νόμισε ότι την ...βρίσαμε! Ω, τάλαινα γλώσσα Ελληνική, ω κάτοικοι αυτής της χώρας που χάσατε την επαφή με την ρίζα της μητρικής σας συνεννοήσεως... Και ακολούθησε ο εξής, εξωπραγματικός, διάλογος:  


     Όχι, δεν πρόκειται περί ανεκδότου! Όσο απίστευτο και αν δείχνει, η αυτοτελής "μεταφορά" των screenshots πείθει περί μιας τραγικής πραγματικότητος την οποία ο Αντισθένης είχε επισημάνει ήδη από την αρχαιότητα: Όσοι, διαλεγόμενοι, διαφωνούν, μιλούν ή για διαφορετικό αντικείμενο, ή με διαφορετική γλώσσα! Κι εδώ, η "διαφορετικότητα" της γλώσσας, διαφοροποίησε στην αντίληψη της καλότατης συνομιλήτριάς μου το ...αντικείμενο! 


     Όχι, αγαπητή κυρία, η λέξη "ρυταγώγηση" δεν είναι ...υβριστική, ούτε μειωτική, είναι ο ακριβής ιππικός όρος ο οποίος σημαίνει την εκ του εδάφους διεύθυνση, από τον Άνθρωπο, ενός Ίππου με την βοήθεια του ρ υ τ ή ρ ο ς, τουτέστιν του κοντού σχοινιού με το οποίο τον ελέγχουμε. Kαι επιμένουσα η αγαπητή κυρία, επιμένοντας να μην προσέχει το "αντικείμενο της παρεμβάσεώς μας, μας καλεί να ...μάθουμε για την Κολομβιανή ...ράτσα Ίππων(!) και, πως να της πούμε ότι η Σχολή μας έχει δεσμούς με την ...Κολομβία έχοντας την χαρά να υποδέχεται Κολομβιανή μαθήτρια η οποία μας έρχεται από το Εξωτερικό για εκπαίδευση θεωρώντας, μετά από έρευνα διεθνούς "αγοράς", ότι οι "Έλληνες Κένταυροι" αποτελούν έγκριτη Σχολή!...

     Τα γλωσσικά πράγματα της "μεταπολιτευτικής Ελλάδος" εμφανίζουν βαρύ αρνητικό πρόσημο... Σε λίγο θα λέμε "χαίρε" και θα μας μηνύουν επί ...συκοφαντική δυσφημίσει! Διόλου τυχαία, προσφάτως, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν χαρεκτήρισε τους κατοίκους αυτής της χώρας ως "αγραμμάτιστους"! Εμείς, πάντως, ως Ιππική Σχολή, θα εξακολουθήσουμε να προάγουμε την Ελληνικήν Ιππικήν Ορολογία όπως αυτή τεκμηριώνεται από τις πηγές της Ιππικής Βιβλιοθήκης μας ασχέτως εάν κινδυνεύουμε να "εισπράξουμε" ...μήνυση επί εξυβρίσει, μιλώντας, π.χ., για "Ίππο" αντί για ..."αλόγατο";  

      Με όλη, λοιπόν, την εκτίμησή μας στην ερίτιμη, (συγγνώμη, αλλά πως να το πούμε, δεν βρίσκουμε λέξη...) κυρία διαχειρίστρια της ως άνω συμπαθέστατης σελίδος χωρίς καμία ...μειωτική πρόθεση, τουναντίον, με τα καλύτερα αισθήματα φίλιππα όσο και φιλάνθρωπα! Amen!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.