Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

"ΤΑΥΡΟΚΑΘΑΠΤΕΣ"


     Mια βαθειά υποχρέωση διέπει τον, εκάστοτε, Αρχηγό Βολής στις Προπονήσεις της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων": Η όσο το δυνατόν μέγιστη συνδυαστική ωφέλεια του χρόνου που θα επενδύσουν οι Συνασκούμενοι στη Γραμμή Βολής. Και για τον Αρχηγό Βολής η "γοητεία" είναι η γρήγορη ανακάλυψη "μονοπατιών" συνδυαστικής ωφελείας για όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας! Γι αυτό και μας επιβάλλεται να προσφέρουμε ανιδιοτελώς ό,τι προσφέρουμε σε όσους μας εμπιστεύονται τους εαυτούς τους και τις πολύτιμες ώρες που τους απομένουν από τις σκληρές υποχρεώσεις που γεννά η σύγχρονη καθημερινότητα.


     Και σ΄ αυτή την Προπόνηση ο Αρχηγός Βολής, αν και είχε ένα προ-εκπονημένο προπονητικό πρόγραμμα πολύ πριν συναντήσει τους Συνασκουμένους του, ένα τυχαίο γεγονός, η εμφάνιση μιας μισο-ξεφούσκωτης μπάλας, τον έκανε να παραμερίσει το σχέδιο που είχε κατά νου και να τοποθετήσει στη θέση του μια μελλοντική προπονητική σχεδίαση, αντιμεταθέτοντας ταυτοχρόνως και το προπονητικό σημείο ώστε να είναι εφαρμόσιμο το "πλάνο εναλλαγής".


     Και όλα τούτα, σε ελάχιστο χρόνο, όσο να σκύψει να πάρει τη μισο-ξεφούσκωτη μπάλα που κάποια παιδιά την είχαν περιφρονήσει στο ρείθρο του πεζοδρομίου αγνοώντας το πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι ένα ..."σκουπίδι"! 


     Πόσα δεν μας δίδαξε σήμερα αυτό το περιφρονημένο "σκουπίδι"... 


     Την σημασία και τις λεπτές αποχρώσεις της Τοξοβολίας εξ Επαφής, την σημασία της προσπτώσεως του βέλους επί ασταθούς στόχου, τον εποστρακισμό και τους κινδύνους του, την τροχιά των εμπηκτικών στοχασμών, την αποφυγή του πανικού στόχου, την στοχαστική ομαδοποιημένη επικέντρωση, την επαύξηση της ομαδικής επιχειρησιακής ετοιμότητος, την βράχυνση του χρόνου ορθής εκτιμήσεως της καταστάσεως, την ασφαλή κίνηση επί παντοδαπού εδάφους, την εστίαση επί του στόχου ανεξαρτήτως παρεμβαλλομένων φυσικών εμποδίων, την εκτίμηση γωνιών βολής και αποστάσεων, την παιδιά του Τοξοσφαιρίσματος και πολλά άλλα, μας δίδαξε σήμερα αυτό το περιφρονημένο "σκουπίδι" και, στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" όπου, πραγματικά, υπηρετείται η  Π ε ι ρ α μ α τ ι κ ή  Τ ο ξ ο β ο λ ί α όλες αυτές οι παράμετροι ερευνώνται και "χαρτογραφούνται" επ΄ ωφελεία όχι μόνον της τοξευτικής δεξιότητος των Συνασκουμένων αλλά, κυρίως, επ΄ αγαθώ του ψυχισμού τους τον οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει η "εσωτερική γαλήνη" και ολοκλήρωση.


     ναρκτήριο λάκτισμα" γι αυτή την "έκτακτη" κι ετεροχρονισμένη Προπόνηση, η αίσθηση της Τοξοβολίας εξ Επαφής και η πρόγευση των κινδύνων εποστρακισμού ως εκ της ιδιαιτερότητος της επιφανείας του στόχου, δηλαδή, της μπάλας!


     Το προπονητικό σημείο ιδιαιτέρως δύσκολο και, ως εκ τούτου, εκπαιδευτικότατο(!), γνωστής ούσης της νοοτροπίας του συγκεκριμένου Αρχηγού Βολής ο οποίος, μετά από μία πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία επιλέγει την δυσκολία ως την ευνοϊκότερην "αφετηρία" για μία ασφαλή και ουσιαστική "πύλη" γνώσεως.


     Αντί του απολύτως ευθυγραμμισμένου και επίπεδου "λάκκου" επί του χείλους του οποίου μπορούν να ασκηθούν ευκολότατα οι Συνασκούμενοι στην υπέροχη Ουγγρική Κοιλάδα, εμείς επιλέξαμε διαμόρφωση ολισθηρού ...γκρεμού, όπου "γαντζωθήκαμε" και τοξεύσαμε, διότι, εμείς οι Έλληνες ως γόνοι  τ α υ ρ ο κ α θ α π τ ώ ν  αν δεν πιάσουμε "τον ταύρο απ΄ τα κέρατα" δεν νιώθουμε ικανοποιημένοι...


     Κι όταν ο στόχος σε προκαλεί, δεν έχει σημασία για τον Έλληνα, τον πραγματικό κι όχι τον γραικύλο για τον οποίο ο μέγας Λεωνίδας Καβάκος είπε τα χείριστα..., δεν έχει σημασία αν κρέμεται από το χείλος του γκρεμού αλλά αν θα κατακτήσει πάση θυσία και δυνάμει την πρόκληση!


     Και σ΄ αυτή την Προπόνηση, η πρόκληση κατακτήθηκε από όλους, ακόμη κι από την χειρουργημένη Νίκη η οποία ακολούθησε όλο το πρόγραμμα έστω κι αν δεν μπορούσε να τοξεύσει!


     Βέλτιστη η "εικόνα" των "Ελλήνων Κενταύρων" στο κρημνώδες προπονητικό σημείο, ουδεμία σχέση έχουσα με τις επίπεδες επιφάνειες με χαλί γκαζόν μιας άλλης Τοξοβολίας. Διότι, εμείς ασκούμε  π ο λ ε μ ι κ ή  τ έ χ ν η  και στον Πόλεμο, τον πατέρα των πάντων  ό λ ο ι  ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας πολεμούν!


     Και σκληρό το δικό μας Τοξοσφαίρισμα στο οποίο η δυσκολότερη απαίτηση ήταν η αποφυγή ολισθήσεως με ό,τι αυτή η ολίσθηση θα μπορούσε να σημαίνει.


     Αλλά και οι "συντονιστικές" των αισθήσεων, ασκήσεις, δεν παρελείφθησαν από το πρόγραμμα, κάτι σαν "Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι"!


     Και, κάπως έτσι, επιτυγχάνεται και η σύναψη του τελικού οφέλους με μία Γραμμή Βολής σε έναν επιβλητικό ομαδικό δυναμισμό τον οποίο πρέπει να προσδοκά κάθε Αρχηγός Βολής όχι ενός "αθλητικού team" αλλά ενός πολεμικού αγήματος επί πεδίου.


     Και μόνον τότε επιτρέπεται η αποχώρηση από το προπονητικό σημείο με τις υπάρξεις οξυγονωμένες, ισορροπημένες και γαλήνιες, πλήρεις ευεργετικών εμπειριών, όπως επιδιώκει η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" η οποία στοχεύει όχι, απλώς, στον ψάθινο στόχο ή στην ...μπάλα, αλλά στην ασφαλή διάσχιση του αστικού "ναρκοπεδίου"!  


     Αυτή η Προπόνηση ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, ολόκληρο το βράδυ έγινε η επεξεργασία εκατοντάδων φωτογραφιών και σήμερα το πρωί συνεγράφη και αναρτάται το παραπάνω, απολογητικό της εργασίας, κείμενο. Αμέσως μετά την εντολή του ηλεκτρονικού "τυπωθήτω", κάποιοι θα ξεκινήσουν να σχεδιάζουν την επόμενη Προπόνηση η οποία θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδος, μαζύ με άλλα μαθήματα και Προπονήσεις Ιππευτηρίου. Αυτό γίνεται επί δέκα πέντε ολόκληρα χρόνια, υλοποιώντας την φράση που διέπει τον βίο του Ιδρυτή αυτής της ..."περίεργης" Ομάδος: "ΔΕΙ ΔΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ"! Ένα μικρό και ασήμαντο αφιέρωμα στην αγωνία του κορυφαίου μας βιολονίστα και, κυρίως, πνευματικού Ανθρώπου, Λεωνίδα Καβάκου που, μόλις, προχθές βράδυ επανέλαβε την ανάγκη ψυχοπνευματικής καλλιεργείας και παιδεύσεως των κατοίκων αυτής της χώρας! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.