Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020


ARS LONGA, VITA BREVIS


     Το "ανάπτυγμα" μιας μάχης από έναν τόμο του Πολυβίου, προερχόμενο από την Βιβλιοθήκη των "Ελλήνων Κενταύρων" απετέλεσε το προπονητικό πλαίσιο της σημερινής τοξευτικής εξορμήσεώς μας!


     Και οι κιτρινισμένες σελίδες μιας εκδόσεως του 1728 έδειξαν την αντοχή τους στους αιώνες, εμπνέοντας ...292 χρόνια μετά, ένα ωφέλιμο προπονητικό πρόγραμμα ενστικτώδους Τοξοβολίας σε κάποιους Έλληνες οι οποίοι παραμένουν προσηλωμένοι στη διδασκαλία των Προγόνων μας έστω κι αν αυτή την αντλούμε "φιλτραρισμένη" μέσα από λατινικές "εκφορές" αφού αναφερόμαστε σε μία εποχή που δεν υπήρχε (όπως και δεν υπάρχει...) Ελλάδα την οποία οφείλουμε να ανιδρύσουμε!


     Πλεονέκτημα για την δυνατότητα επιτυχούς υλοποιήσεως του σημερινού, δύσκολου, προπονητικού προγράμματος η ομοιογένεια των Συνασκουμένων επί της Γραμμής Βολής και το πραγματικό ενδιαφέρον τους για την Τοξοβολία όπως αυτό επιβεβαιώνεται με τις συχνές του παρουσίες στις Προπονήσεις.


     Ολιγομελές άγημα με καλό συντονισμό αλλά και "αξιοπρεπέστατο" επίπεδο τοξευτικών δεξιοτήτων, στάθηκε στο "ύψος" των πολλαπλών δυσκολιών του προπονητικού περιεχομένου το οποίο, συνοπτικώς, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως "απαίτηση ετοιμότητος σε αιφνιδιασμό, προσαρμοστικότητος επί παντοδαπού πεδίου και αντίξοου φωτισμού".   


     Σκηνή από ταινία του Αγγελόπουλου η σημερινή μας "εικόνα" και ευχηθήκαμε στον Πάνο μας που εγκαινίασε το καινούργιο Τόξο του όπως εκείνο που παλιότερα είχαμε παρουσιάσει και αποδεικνύεται ικανοποιητικότατο όπου εμφανίζεται!


     Και δεν μπορέσαμε να κρύψουμε και την χαρά μας για το "εργόχειρο" του Πάνου ο οποίος, ο ίδιος κατεσκεύασε μία θήκη για το Τόξο και έναν υποτυπώδη γωρυτό, με την επιγραφή της Ομάδος μας.



     Ας σημειωθεί ότι ο Πάνος θα είναι και ο κατασκευαστής της νέας παρτίδος ενδυμασιών της Ομάδος μας για την οποία, σύντομα, θα υπάρξει ενημέρωση αφού ο Πάνος διαθέτει δική του βιοτεχνία κατασκευής αθλητικών ανδυμασιών.


     Και, εν αρχή ην ο αιφνιδιασμός, όταν οι ανυποψίαστοι Συνασκούμενοι νόμιζαν ότι κατευθύνονται προς την Γραμμή Βολής ενώ ήσαν ήδη επάνω σε αυτήν και ο Αρχηγός Βολής τους έδινε το "Πυρ!".


     Εκεί που συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να εναποθέσουν, να βγάλουν τα Τόξα και τα βέλη από τις θήκες τους, να οπλίσουν και να τοξεύσουν ...τάχιστα! Ταχύτατος ο Ιωάννης αλλά ευστοχότερος ο Πάνος με το καινούργιο του Τόξο! Καμιά φορά επιμένουμε να αγνοούμε τον agent provocateur o oποίος ελλοχεύει παντού και ...εκπλήσσει!


     Η επόμενη "στάση" μας, ακριβώς όπως αυτή η Προπόνηση σχεδιάσθηκε με επιτόπια μελέτη προ τριημέρου, έγινε στον "Κρατήρα της Σελήνης" (όπως τον ονομάζουμε) επί σημείου πολύ δύσκολης αλλά, πάντως, ασφαλούς εδράσεως των Συνασκουμένων.


     Ας σημειωθεί ότι αυτή η Προπόνηση εμπεριείχε την μεγαλύτερη δυσκολία κλίσεων αλλά και ολισθηρότητος επιφανείας του εδάφους, συνιστώντας και μια μοναδική ευκαιρία γυμνάσεως των γαστροκνημίων οι οποίοι παραμένουν "νωθροί" για τον άνθρωπο του γραφείου. 


     Και σε κοντινές αλλά και μέσες αποστάσεις, ο "Κρατήρας της Σελήνης" απεδείχθη βατότατος για τους Συνασκουμένους μας, εξίσου, σε πρόσθιες και πάρθιες τοξεύσεις.


     Με ελεγχόμενη προοδευτικότητα αυξήσεως των αποστάσεων και πάλι ο "Κρατήρας της Σελήνης" απεδείχθη "εκπαιδευτικότατος" βάσει των επί του στόχου αποτελεσμάτων!


     Από τα μέχρι τώρα συμπεράσματα καταλάβαμε το πόση σημασία έχει ο εξοπλισμός σε μία μάχη, κυρίως δε η φυσική κατάσταση του μαχητή δικαιώνοντας τον Πολύβιο. Και κρατήσαμε κατά νου την αξία της καλής φυσικής καταστάσεως αλλά και της ορθής υποδήσεως που παίζουν μεγάλο ρόλο στην πολεμική Τοξοβολία, όπως η δική ας που δεν διεξάγεται σε "ταρτάν" πολυτελών γηπέδων αλλά στο βουνό και, μάλιστα, σε σημεία με αντιξοότητα επιφανείας και κλίσεως!


     Απότιση Τιμής στον Robert Brasillach τολμώντας να κοιτάξουμε τον Ήλιο κατάματα και η επόμενη άσκηση στη "Βυθισμένη Κοιλάδα" à contre-lumière!


     Δύσκολο να σκοπεύεις αντίθετο προς τον Ήλιο αλλά σαν πόσα δύσκολα, τελικώς, αποδεικνύονται "βατά", ενώ πόσα "εύκολα", εν τέλει, ...δυσκολότατα!


     Αυτό το ασκησιολόγιο, στο δεύτερο μέρος του έδωσε τις μεγάλες εκπλήξεις τις οποίες όλοι συνειδητοποίησαν ειδικώς όταν εκλήθησαν να τοξεύσουν με τον Ήλιο στην πλάτη να φωτίζει τον στόχο ιδανικά κάνοντάς τον "ελκυστικό" στον στοχασμό.


     Αλλά όλοι λογάριασαν χωρίς τον ...ξενοδόχο που ήσαν βασικά συμπεράσματα από την πειραματικήν ενότητα "Φ Ω Σ, ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ...ΔΕΟΣ!" την οποία επιχειρεί επί πολύ χρόνο, τώρα, η Ομάδα μας, συμπεράσματα τα οποία "μιλούν" για την μεγάλη σημασία της ορθής ερμηνείας του αμφιβληστροειδούς στην στοχαστική διαδικασία. Αλλά, για όλα αυτά έπεται συνέχεια...


     Σωστά "σχεδιασμένη" από ημέρες κι ωφέλιμη κι αυτή η Προπόνηση απέφερε τα προσδόκιμα αποτελέσματα αλλά και συμπεράσματα για όλους!


     Και, αυτή η Προπόνηση υπήρξε ένα αυθεντικό βήμα, προερχόμενο από μία δεξαμενή σχεδίων πολυπρισματικής ωφελείας ενός κύκλου Ανθρώπων των οποίων η ποιότητα κατευθύνει σε συγκεκριμένες "ατραπούς"! Κυρίως, ήταν ακόμη ένα μέρος του παζλ των επικειμένων ταξιδιωτικών εξορμήσεων των "Ελλήνων Κενταύρων" που διοργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος του κορυφαίου Ελληνικού ταξιδιωτικού Οργανισμού με επίκεντρο την Τοξοβολία και το οποίο πρόγραμμα θα παρουσιασθεί διεξοδικά στον επίσημο κατάλογο του Οργανισμού που θα κυκλοφορήσει στο τέλος Φεβρουαρίου.


     Όπου η Τέχνη παραμένει μακρά εν σμικρώ χρόνω βίου, οι τοξεύσεις των βελών καταγράφουν ως δείκτες χρονομέτρου το άθροισμα σωρεύσεως εμπειρίας ενστίκτου κι αυτό είναι «Τοξοβολία»!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.