Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

ΜΕ ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ...ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ


     Αν η αποστολή μιας Σχολής είναι η διαμόρφωση Ήθους και η ανάδειξη των ψυχοπνευματικών και σωματικών ικανοτήτων των μαθητών της, τότε, η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων", σεμνυνόμενη, μπορεί να αισθάνεται ότι πέτυχε στην αποστολή της.


     Λειτουργώντας σε μιαν εποχή πλήρους απαξιώσεως της Παιδαγωγικής αλλά και της ίδιας της Παιδείας, σε μιαν εποχή όπου μια αστοιχείωτη και χρεωκοπημένη πολιτεία χειραγωγεί απαίδευτους τους πολίτες της προς την εξαθλίωση εξοικειώνοντάς τους με το έγκλημα ώστε να συνεχίσουν ως κτήνη τον μεταπολεμικό κατήφορο της αποκτηνώσεως των κοινωνιών, η Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" αντιστέκεται με επιτυχία ώστε να παλινορθώνει Αξίες και έναν φυσιοκεντρικό τρόπο ζωής!


     Και όλα τούτα επικυρώθηκαν και πάλι, μέσα από την δραστηριότητα των μαθημάτων της τελευταίας εκπαιδευτικής ημερίδος στο Ιππευτήριό μας.


     Αυτή η εκπαιδευτική ημερίδα σχδιάσθηκε κατά τέτοιον τρόπο ώστε κάθε συμμετέχων να ιππεύσει δύο, διαφορετικούς, Ίππους ώστε, αφ΄ ενός να εμπεδώσει την διδακτέα ύλη της ημερίδος με τον πρώτο Ίππο και να την καλλιεργήσει με τον δεύτερον Ίππο.


     Έχοντας την πολυτέλεια να αφιερωθούμε πλέον στους μαθητές μας, χωρίς πιέσεις χρονομέτρου, χωρίς πιέσεις Ίππων και χώρων, τα μαθήματα στο Ιππευτήριο των «Ελλήνων Κενταύρων» δεν είναι πια μαθήματα Ιππασίας αλλά …πανδαισίας!



     Με την "εργολαβία της διδασκαλίας" μέγιστο εχθρό της Σχολής μας και σε τούτη την ημερίδα δεν υπήρξε ρολόι να μετρήσει τον χρόνο και στο τέλος, μόλις και μετά βίας, ο Εκπαιδευτής κατάφερε από το Ιππευτήριο του Θορικού να διακτινισθεί στο κέντρο των Αθηνών προκειμένου να συνεχίσει με την διεξαγωγή της εβδομαδιαίας Προπονήσεως Παραδοσιακής Τοξοβολίας κάτι που τα κατάφερε ...ανεξήγητα!


     Η μεγάλη έκπληξη της ημερίδος αυτής ήταν μία "ακροάτρια" η οποία ήρθε στο Ιππευτήριο να παρακολουθήσει τη δουλειά μας με αρκετές επιφυλάξεις για τον Ίππο και την Ιππασία και όχι απλώς λάτρεψε και τους δύο Ίππους με τους οποίους ήρθε σε επαφή αλλά και τους χειρίσθηκε από το έδαφος και τους διηύθυνε έφιππη με θαυμαστήν αποτελεσματικότητα, με την βοήθεια και υπό την επίβλεψη του αγαπημένου μας Απόστολου ο οποίος δείχνει και ιδιαίτερην ικανότητα μεταδόσεως γνώσεων στην Ιππασία!


     Πόσα πράγματα αγνοούμε για τον εαυτό μας και είναι καλό να τα ανακαλύπτουμε όσο γίνεται πληρέστερα και ταχύτερα αποβάλλοντας αβάσιμες επιφυλάξεις, κυρίως, για την ίδια την φυσιολογία της ζωής! 



     Ιδιαιτέρως απαιτητικό μάθημα, το σημερινό, για τον Απόστολο ο οποίος εκλήθη να εκτελέσει το ίδιο ασκησιολόγιο με τους δύο διαφορετικούς Ίππους καταφέρνοντάς τα το ίδιο καλά και με τους δύο, με εξαιρετικά ορθοστάδην και, εν συνεχεία, εντυπωσιακά άλματα που έμοιαζαν περισσότερο με χορευτικά νούμερα παρά με αφιππεύσεις. 



     Παρά τις δυσκολίες του ως αρχαρίου, ο Απόστολος κατάφερε στο, περιοριστικό των κινήσεων των Ίππων, Κυκλοτερές να καλπάσει και τους δύο Ίππους, ελέγχοντας και τον ρυθμό των καλπασμών σε ένα "επίπεδο" ενδεδειγμένο για Έφιππη Τοξοβολία.



     Βεβαίως, κατάφερε και να εκτελέσει τοξεύσεις και σε εκτεταμένο τροχασμό προετοιμαζόμενος, σιγά-σιγά και για το τελικό στάδιο των καλπαστικών τοξευτικών εξόδων.



     Αξιοπρόσεκτη η, από μάθημα σε μάθημα, πρόοδος ενός εντελώς αρχαρίου μαθητή της Έφιππης Τοξοβολίας όταν αυτός διαθέτει αυτοπειθαρχημένο χαρακτήρα όπως ο Απόστολος. 


     Και σε αυτή την προπονητικήν ημερίδα «διαβάσαμε» στις επιδόσεις του ακόμη σπουδαιότερες ικανότητες και τον χαρήκαμε ακόμη και να ευθυγραμμίζει την συμπεριφορά του Ίππου του ώστε να μπορέσει ο ίδιος να αποδώσει περισσότερο! Μικρές λεπτομέρειες που συλλαμβάνει το έμπειρο «μάτι» ενός ικανοποιημένου Εκπαιδευτή ο οποίος χαίρεται με την πρόοδο των εκπαιδευομένων του! 


     Στις εφιππεύσεις δι εφάλσεως ο Απόστολος παρουσιάζει, επίσης, ιδιαίτερην άνεση καταφέρνοντάς τις ταχύτατα και χωρίς να καταπονεί ή να ανησυχεί τον Ίππο.


     Αυτή η λεπτομέρεια των εφιππεύσεων δι εφάλσεως αλλά και των ταχύτατων αφιππεύσεων οι οποίες είναι χρησιμότατες σε περίπτωση επιβεβλημένης εγκαταλείψεως του Ίππου, είναι κάτι στο οποίο η Σχολή μας δίνει ιδιαίτερην έμφαση και φροντίζει όλοι οι μαθητές της να την βιώνουν ενστικτωδώς.


     Έτσι και σήμερα σ΄αυτές τις γρήγορες αφιππεύσεις εστιάσθηκε η προσοχή όλων των μαθητών της ημερίδος και καθένας έφθασε σε σημείο να εκτελέσει ικανοποιητικότατα την άσκηση πριν προχωρήσει σε ο,τιδήποτε άλλο.


     Η διδασκαλία της ασφαλείας της ιππεύσεως, στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων" κατέχει πρωταρχική θέση και αυτός είναι και ο λόγος που δεν βασιζόμαστε στο σχεδόν άχρηστο "καπέλλο προστασίας" αλλά ενισχύουμε τον τομέα της ενεργητικής μας ασφαλείας ώστε στην δεδομένη στιγμή να μπορεί ένα καλώς εκπαιδευμένο ένστικτο να αποσβέσει κινδύνους οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται, απλώς, με ένα "καπέλλο".


     Και σήμερα, αυτή η ειδική εκπαίδευση ενεργητικής ασφαλείας φάνηκε ότι έχει κερδίσει έδαφος στην περίπτωση του Απόστολου παρά το ότι την υφίσταται για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.



     Στον ρυθμό του έργου 234 «Accelerationen» του  Johann Strauss II , ο ενδεκάχρονος Χάρης βελτίωσε το «κάθισμά» του και "κατενόησε" περισσότερο την σχέση του βάρους του σώματός του με τα "εμπρόσθια" του Ίππου του υπό συνθήκες αυξημένης ταχύτητος γυμνιππευτικού καλπασμού! 


     Έχοντας ήδη καταπονηθεί ο νεανίσκος μας με μία, προηγηθείσαν, ώρα Ιππικής Δεξιοτεχνίας με άλλον Ίππο, ο Λάμπων με την ιδανική καλπαστική συμπεριφορά του βοήθησε τον Χάρη να προετοιμαστεί για το σημαντικό μάθημα Έφιππης Τοξοβολίας της ερχόμενης Τετάρτης που τον περιμένει. 


     Ωστόσο, η συγκεκριμένη ημερίδα χαρακτηρίσθηκε, όπως και κάθε άλλη, από αρκετή σταυλικήν  εργασία.



     Την επισταμένη Ιπποκομία και των δύο Ίππων ανέλαβε ο πάντοτε πρόθυμος Απόστολος, ο οποίος δεν παρέλειψε να μυήσει σε αυτή την υπεύθυνη σταυλικήν εργασία και την Έλενα η οποία ανταποκρίθηκε δυναμικά και χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμη και στην φροντίδα των πελμάτων με αγκύλη αν και δεν είχε καμία προηγούμενη σχετικήν εμπειρία!



     Η πρώτη και τελευταία φροντίδα Ιπποκομίας και σήμερα έγινε "πράξη", ως ελάχιστη ανταπόδοση προς τον Ίππο για την μεγάλη προσφορά του στον Άνθρωπο.



     Βεβαίως, μέσα στη φάτνη, δεν παραλείψαμε και να περάσουμε κάτω από την κοιλιά του Ίππου.



     Η άσκηση αυτή συνδέει ακόμη περισσότερο τον Άνθρωπο με τον Ίππο καθησυχάζοντας τον τελευταίο για πολλά που θα μπορούσαν να του προκαλούν αιτίες αιφνιδιασμού.



     Τέλος, η σημερινή ημερίδα περιείχε και έναν "πρόλογο" Παραδοσιακής Τοξοβολίας δίκην ...προθερμάνσεως.



     Κι έτσι, αυτή η ημερίδα ξεκίνησε με Τοξοβολία το πρωί στο Ιππευτήριο, στο Θορικό  και κατέληξε πάλι με Τοξοβολία το απόγευμα στη Γραμμή Βολής, στο κέντρο των Αθηνών. Και όλα εφικτά μέσα σε ένα πνεύμα αλληλοσεβασμού και αλληλοϋπηρετήσεως που αναδεικνύει η φύση της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων"!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.