Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΜΝΙΠΠΕΥΤΙΚΉ ΕΜΠΕΙΡΙΑ...
...ΕΝΟΣ "ΦΤΑΣΜΕΝΟΥ" ΙΠΠΕΩΣ!


     Γεμάτη δράσεις για τους "Έλληνες Κενταύρους" ήταν αυτή η Κυριακή με πρώτη την ...πρωινή ζώνη στο Ιππευτήριο όπου ο 11χρονος Χάρης. δεινός κατά τα λοιπά Ιππέας, έφιππος Τοξότης και υπερπηδητής εμποδίων, θα έπρεπε να ιππεύσει για πρώτη φορά και γυμνιππευτικώς, αλλά και να τοξεύσει, από τον ανεπίσακτο και ανενστόμιστο Sepp μας.


     Την εκπαίδευση του νεαρού Χάρη ανέλαβε ο Εκπαιδευτής υπό επίβλεψη, Εφιπποτοξότης Μηνάς Τσομπανιάν ο οποίος, πραγματικά, εκπλήσσει, συναισθανόμενος την ευθύνη παρομοίων περιστάσεων...


     Το πρώτο αξιοπρόσεκτο αυτής της ημερίδος ήταν η επιμελέστατη και προσεκτικότατη σχεδίαση των προσεγγίσεων του Μηνά ώστε ο εκπαιδευόμενός του να είναι διαρκώς ασφαλής καθ΄ όλη την διάρκεια του μαθήματός του.


     Ο χαρακτήρας και το ήθος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη, άλλωστε, έφεραν αποτελέσματα που δεν μας εξέπληξαν καθόλου, παρατηρώντας τον να οδηγεί σταθερά τον μαθητή του προς τον αντικειμενικό σκοπό του μαθήματος χωρίς "αναταράξεις".


     Πολύ εύστοχα, ο Μηνάς, με έναν συνεχή διάλογο και εύστοχες οδηγίες, καθησύχασε τον μαθητή του βοηθώντας τον να βαθύνει το "κάθισμά" του και να αυτο-ρυθμισθεί αναπνευστικώς, κάτι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της ιππεύσεως.


     Ακολούθως ο μαθητής ενθαρρύνθηκε από τον Εκπαιδευτή του ώστε να "τολμήσει" και να χειρισθεί τον Ίππο του αποτελεσματικότερα, όπως συνηθίζεται κατά την προοδευτική διαδικασία της εκπαιδεύσεως στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων", διαδικασία την οποία ο Μηνάς μας γνωρίζει καλώς!  


     Και δεν άργησε η στιγμή ο νεαρός εκπαιδευόμενος να αναλάβει το Τόξο και τα βέλη, έχοντας καθίσει, πλέον, με ασφάλεια στον Ίππο του, τον υπέροχο επιβήτορα Sepp.


     Κι εδώ τηρήθηκε η αρχή της ασφαλούς τοξεύσεως επί συγκεκριμένου σημείου ώστε να αποτρέπεται ατύχημα.


     Και ο νεαρός μαθητευόμενος, παρά την πρωτόγνωρη γι αυτόν γυμνιππευτικήν ίππευση ανταποκρίθηκε με άνεση και ευστοχία. 


     Η γνώση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η γνώση του χαρακτήρος του Ίππου Σχολής, η σωστή σχεδίαση του μαθήματος αλλά και η αφοσίωση του Εκπαιδευτή στην πρόοδο του εκπαιδευομένου αποτελούν τις ανυπέρβλητες συνισταμένες ενός ασφαλούς και επιτυχούς μαθήματος Ιππασίας ή μιας ιππικής Προπονήσεως και αυτές οι συνισταμένες είναι προφανές ότι ισχύουν πάντοτε σε κάθε εκπαιδευτικήν ημερίδα της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων". 


     Και ο νεαρός μας Χάρης, παίρνει τον δρόμο του σιγά-σιγά για τις εξετάσεις που θα τον διαπιστεύσουν ως Εφιπποτοξότη, προσθέτοντας ακόμη μία περγαμηνές σε όσες ιππικές περγαμηνές ήδη κατέχει!


     Κατόπιν εφίππευσε και ο Μηνάς μας προκειμένου να εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα περί της αξίας της ...ηρεμίας του Ιππέως!


     Και είμαστε βέβαιοι ότι τα συμπεράσματα αυτά τα εξήγαγε κατά τον καλύτερο και παραστατικότερο τρόπο ώστε από αυτά να ωφεληθεί πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι από την ίδια την Ιππασία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.