Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΦΙΠΠΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ


     Με, επιλεκτικώς, στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι ημερίδες στο Ιππευτήριο των "Ελλήνων Κενταύρων" γίνονται ποιοτικότερες και ωφελιμότερες για όσους μετέχουν σε αυτές. 


     Με τον αγαπημένο μας Ιππαγωγό Δημήτρη να μας στρώνει πάντοτε το "κόκκινο χαλί" ενός εύτακτου στίβου πριν αρχίσουμε την εκπαιδευτική μας δραστηριότητα, μπορούμε, πια, να δηλώσουμε ότι, υπό ιδανικές συνθήκες, τα μαθήματα και οι Προπονήσεις στο Ιππευτήριό μας απέκτησαν εντελώς διαφορετική "δυναμική" από την μέση αναμενόμενη.


     Έτσι και σήμερα, αφιερώνοντας ένα "γεμάτο" τρίωρο για δύο εκπαιδευομένους, περάσαμε ένα από τα ωραιότερα και ωφελιμότερα κυριακάτικα πρωινά που θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας αλογατάρης, "ξέχειλο" από εκπαιδευτικά διδάγματα που προάγουν την Έφιππη Τοξοβολία όπως αυτή υπηρετείται από την Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Δύο οι στόχοι της σημερινής ημερίδος, αφ΄ ενός η βελτίωση της τοξευτικής τεχνικής κατά την άφεση της χορδής του ενδεκάχρονου Χάρη και η εξοικείωση με την σέλλα του Εφιπποτοξότη και Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη Μηνά. Ως κοινό Ίππο διδασκαλίας επιλέξαμε από τον πολυδύναμο Σταύλο τον επιβήτορα Sepp του οποίου η συμπεριφορά είναι ιδανική τόσο στα μαθήματα Ιππασίας όσο και στην Έφιππη Τοξοβολία. Και προτιμήσαμε το κυκλοτερές το οποίο ευνοεί την αυτοσυγκέντρωση και την αποφυγή περισπασμών προσοχής Ίππου και Ιππέων.


     Η ημερίδα ξεκίνησε με μία σύντομη εισαγωγή στην "γεωμετρία" της αφέσεως της χορδής από τον Μηνά για τον Χάρη.


     Με ιδιαίτερη γνώση, κατανόηση αλλά και τήρηση της σωστής τοξευτικής τακτικής, ο Μηνάς έχει αναδειχθεί σε ιδανικό Εκπαιδευτή της Παραδοσιακής Τοξοβολίας και στυλοβάτη της διδασκαλίας της στην Σχολή μας. Έτσι, ο νεαρός Χάρης, σήμερα, είχε τον ιδανικό Δάσκαλο για να καταλάβει πλήρως την τεχνική αφέσεως της χορδής την οποία αργότερα θα εφάρμοζε στους τοξευτικούς καλπασμούς του. 


     Και απ΄ ό,τι φάνηκε ο ενδεκάχρονος εκπαιδευόμενος "ρούφηξε" κατά γράμμα την διδασκαλία του Μηνά και στην συνέχεια, όταν εκτέλεσε το πρόγραμμά του λειτούργησε όπως έπρεπε.


     Έτσι, παρά την κόπωσή του από το πρόγραμμα υπερπηδήσεως εμποδίων που προηγήθηκε, ο νεαρός Χάρης υπήρξε υποδειγματικός έφιππος τοξότης εκτελώντας και το πρόγραμμά του στην Έφιππη Τοξοβολία όπου, αρχικώς, βοηθήθηκε να αποκτήσει "βαθύ κάθισμα" με γνώμονα την ασφάλειά του.


     Κατά την διάρκεια των προηγηθεισών βαδιστικών, τροχαστικών και καλπαστικών τοξευτικών προσομοιώσεών του απέδειξε ότι είναι "σφουγγάρι" στην απορρόφηση της διδασκαλίας και δεν χρειάστηκε ούτε καν διόρθωση στην τεχνική του.


     Και, βεβαίως όταν ήρθε η σειρά της καλπαστικής τοξεύσεως όλα έγιναν κατά τον καλύτερο τρόπο υπό το βλέμμα του ευτυχούς Μηνά και του επιβλέποντος. 


     Η επίσαξη του επιβλητικού Sepp, όπως και κάθε "επίσαξη" προβληματίζει πάντοτε τους μαθητές μας οι οποίοι εκπαιδεύονται στην Φυσικήν Ιππική γυμνιππευτικώς. Στην πραγματικότητα, όμως, η χρήση της σέλλας της οποίας η μόνη αξία έγκειται στους ...αναβολείς είναι επιβεβλημένη διότι ακριβώς αυτοί οι αναβολείς, αν και δεν εφευρέθηκαν για την κοινή Ιππασία, αποτελούν την ευσταθέστερην έδραση του εφίππου ο οποίος χρησιμοποιεί όπλο οιουδήποτε τύπου, ως εκ τούτου δε, η γνώση της χρήσεως της σέλλας και των αναβολέων είναι επιβεβλημένη και για τον Εφιπποτοξότη, αν όχι ιδιαιτέρως γι αυτόν.


     Με την ίδιαν αρχικήν επιφύλαξη και ο Μηνάς μας αντιμετώπισε τον επισεσαγμένο Sepp όταν τον ρυταγωγούσε κατά την έναρξη του προγράμματός του.


     Όμως, γι αυτό επιλέγουμε το καλύτερο ασκησιολόγιο ώστε να βοηθάμε τους εκπαιδευομένους μας να απαλλάσσονται από άγχη, φόβους κι επιφυλάξεις φτάνοντας στο ποθητό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.


     Έτσι κι ο Μηνάς, σύντομα "κάθισε" επάνω στη σέλλα ξεπερνώντας πολλές αναστολές γι αυτό το άκρως "αντιγυμνιππευτικό" ...εφεύρημα. 


     Παρά την χαριτωμένη του γκρίνια, ο Εφιπποτοξότης μας βρήκε γρήγορα το καλό "κάθισμά" του αλλά και το ωραίο χιούμορ του αναλαμβάνοντας και τα απαραίτητα για την εκτέλεση του κυρίως εφιπποτοξοτικού προγράμματός του με χρήση, ασφαλώς, σέλλας!


     Και με αυτή την ευχάριστη "ψυχολογία" υποβοηθούμενος και από τον ιδανικό Sepp χαρήκαμε και πάλι έναν ικανό Εφιπποτοξότη Μηνά, για αρκετήν ώρα. 


     Όταν στην διάθεσή σου έχει ιδανικά τετράποδα, ιδανικούς εκπαιδευόμενους, ιδανικές συνθήκες υποδομών και, κυρίως, αγάπη για την Ιππική, ως Εκπαιδευτής, δε χρειάζεται να προσδοκάς την οιανδήποτε άλλη "αμοιβή" εκτός από την πρόοδο των εκπαιδευομένων σου!


     Και αυτή την αμοιβή την απολαμβάνει εδώ και 14 συνεχή χρόνια ο Ιδρυτής της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων" παρακολουθώντας ακόμη και τον Sepp να δέχεται την δαψιλή φροντίδα ...spa, μέχρι πεντικιούρ λιπάνσεως των οπλών του, από τους μαθητές του!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.