Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ 
ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ...ΑΛΛΟ "ΕΠΙΠΕΔΟ"!


     Τρεις ώρες συνεχούς εργασίας Έφιππης Τοξοβολίας στο Κυκλοτερές για δύο ξεχωριστές Προπονήσεις χωρίς να κουράσουν κανέναν, ούτε τον Ίππο, ούτε τους δύο προπονουμένους, ούτε τον Ίππο, ούτε τον προπονούντα, απέδειξαν ότι μία προπονητική ημερίδα μπορεί να είναι και καρποφόρα και ξεκούραστη αρκεί στο μυαλό του Προπονητή να προϋπάρχει μία σωστή "σχεδίαση". Και η "σχεδίαση" της σημερινής προπονητικής ημερίδος "έδειχνε" πλήρη και συνεχή διάδραση των μετεχόντων. Ίππος και προπονούμενοι θα έπρεπε να είναι ταυτοχρόνως, διδασκόμενοι  και διδάσκοντες, μαθητές και Διδάσκαλοι... Και όλα τούτα στο πλαίσιο της παγίας "Διαλειμματικής Εκπαιδεύσεως Ίππου" την οποία εφαρμόζουμε κατά προτροπή και διδασκαλία του αγαπημένου Δασκάλου μας Καθηγητή Θεοδώρου Γ. Αντίκα, με γνώμονα την ευημερία του, πάντοτε, σεβαστού Ίππου. 


     Ωστόσο, ο πρώτος των σημερινών προπονουμένων, ο ενδεκάχρονος Χάρης, είχε ήδη εκτελέσει μία εκτενή Προπόνηση διαδρομών υπερπηδήσεως υψηλών εμποδίων. 


     Ιππεύοντας τον επιβήτορα Sepp, ο Χάρης μας είχε διασχίσει αρκετές φορές το κυρίως Ιππευτήριο υπερπηδώντας σειράν εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων και oxer με την ίδιαν άνεση και δεξιότητα.


     Για τον νεαρό Χάρη, η υπερπήδηση εμποδίων, πια, δεν αποτελεί παρά ένα στάδιο περαιτέρω βελτιώσεως της ήδη βέλτιστης ικανότητός του και η καθημερινή του εξάσκηση τον έχει ήδη καταστήσει έναν ικανότατο υπερπηδητή με αρκετήν αγωνιστικήν εμπειρία.


     Και, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, ο επιβήτορας Sepp μετά το πρόγραμμα της υπερπηδήσεως εμποδίων με τον Χάρη, χρειάστηκε τις εγενείς φροντίδες του Μηνά μας για να ανανήψει και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επόμενες τρεις ώρες Έφιππης Τοξοβολίας κατά τις οποίες, όμως, η εφαρμογή του προγράμματος "Διαλειμματικής Εκπαιδεύσεως Ίππου" τον "απέδωσαν" ...μόλις ιδρωμένο! Και ο Μηνάς έπραξε το καλύτερο, επαναφέροντας τον Sepp στην καλή του κατάσταση και αφαιρώντας του το στρες, ώστε να συνεχίσει με ευχαρίστηση στην Έφιππη Τοξοβολία. 


     Έτσι, όταν ο Sepp ρυταγωγούμενος από τον νεαρό Χάρη μπήκε στο Κυκλοτερές ήταν, πραγματικά, ..."καινούργιος"!


     Εφιππεύοντος του Χάρη, ο Μηνάς ανέλαβε ρόλο Εκπαιδευτή. Άλλωστε ως "Εκπαιδευτής υπό επίβλεψη" ο Μηνάς, καιρός είναι να απελευθερώνεται από αυτήν την "επίβλεψη"! 


     Με αφοσίωση στον προπονούμενό του τον Χάρη και με διακριτικές παρεμβάσεις, ο ευγενέστατος Μηνάς υπέδειξε τα δέοντα και η Προπόνηση του νεαρού ξεκίνησε.


     Πρώτο μέλημα του σωστού Εκπαιδευτή είναι η διάγνωση της φυσικής καταστάσεως Ίππου και Ιππεύοντος, ειδικώς μετά το κοπιαστικό πρόγραμμα υπερπηδήσεως εμποδίων το οποίο είχε προηγηθεί και για τους δύο. Ο χρόνος που είχε προηγηθεί, επίσης, με τον Μηνά να αποθεραπεύει τον Sepp ενώ ο νεαρός Χάρης ανένηπτε, έδειξε ότι είχε επαναφέρει και τους δύο σε καλή φυσική κατάσταση, οπότε ξεκίνησε η κυρίως Προπόνηση του Χάρη.


     Με την έναρξη της κυρίως Προπονήσεώς του, ο Χάρης "εξετάσθηκε" για το "καλό" (ασφαλές) "κάθισμά" του και την "παρακολούθηση" του ρυθμού του Ίππου του. Εξαιρετικός ο Χάρης έδειξε ότι "κάθεται" ασφαλέστερα επί του Ίππου αντί του καθίσματος του θρανίου του .


     Έτσι, αναλαμβάνοντας Τόξο και βέλη, ξεκίνησε η εξάσκησή του στην Έφιππη Τοξοβολία με καλπαστικές τοξεύσεις επί συγκεκριμένου σημείου-στόχου.


      Ο ενδεκάχρονος Χάρης αποτελεί την "επιτομή" του "Σχολείου Σιωπής" των "Ελλήνων Κενταύρων" όντας υπόδειγμα τηρήσεως των κανόνων της αυτοσυγκεντρώσεως, της προσεκτικής παρακολουθήσεως των οδηγιών του Εκπαιδευτή του και της επακριβέστατης και άμεσης εκτελέσεως των οδηγιών αυτών με συνέπεια "ρομπότ" χωρίς αυτό να το αισθάνεται ως "βάρος" αλλά με την ζωντάνια του ευφυούς ο οποίος έχει αντιληφθεί ότι η πειθαρχία οδηγεί στην ευτυχία.


     Και ο Εκπαιδευτής του, αξιοποιώντας αυτά τα πλεονεκτήματα της αντιλήψεως και συμπεριφοράς του Χάρη, σήμερα τον προώθησε σε ένα πολύ ιδιαίτερο "επίπεδο" βελτιώσεως της εφιπποτοξοτικής του δεξιότητος, ορίζοντας το στοιχείο του "πράσινου" σωλήνα ως σημείο εκτελέσεως των τοξεύσεων σε πλήρη καλπασμό. Ο επίτηδες αφημένος πράσινος σωλήνας επί του στίβου του Κυκλοτερούς, όριζε σήμερα το ακριβές σημείο όπου ο Χάρης, καλπάζοντας, θα έπρεπε να απελευθερώνει την χορδή του και το βέλος, στοχεύοντας ταυτοχρόνως στο κέντρο του Κυκλοτερούς.


     Οσάκις δε, ο Εκπαιδευτής απαίτησε από τον Χάρη να απελευθερώσει την χορδή του ακριβώς υπεράνω του πράσινου σωλήνα, ο Χάρης εξετέλεσε την εντολή με ακρίβεια ...χωροβάτη ενώ τα βέλη του βρέθηκαν ακριβώς στο κέντρο του Κυκλοτερούς με συγκέντρωση ...κασσαϊκή!


     Η αφίππευση του Χάρη βρήκε έναν έφιππο Τοξότη το ίδιο δυναμικό όπως και όταν εφίππευε. Απορίας άξιο είναι πως το παιδάκι αυτό, μετά από μία ώρα υπερπηδήσεως υψηλών εμποδίων και μιάμιση ώρα Έφιππης Τοξοβολίας διατηρούσε αυτή την αλκή την οποία ούτε καν γυμνασμένος άνδρας δεν θα μπορούσε να διατηρεί. Κι όμως, η αυτοπειθαρχία ανοίγει ορίζοντες "μετά τα φυσικά" και όποιος αυτοπειθαρχεί προορίζεται να επιβιώσει.


     Και το χαμόγελο του ενδεκάχρονου Χάρη μετά την ολοκλήρωση του προπονητικού προγράμμματός του τεκμηριώνει του λόγου το αληθές παραμένοντας η ωραιότερη δικαίωση για τον Εκπαιδευτή του! Αλλά, ας μην φανταστεί κανείς ότι μετά από όλα αυτά ήρθε η στιγμή να ξεκουραστεί ο Χάρης... 


     Η σειρά του Μηνά, τώρα, να συνεχίσει να εγκαθιδρυει την σχέση του με την σέλλα μαθημένος, μέχρι τώρα, στην άνευ σέλλας Γυμνιππευτική, όπως απαιτεί το σύστημα Φυσικής Ιππικής που εφαρμόζουμε στην Σχολή μας. Και ο παππούς, να αναπροσαρμόζει προσεκτικά το μήκος των αρτανών των αναβολέων, μετά την ίππευση του Χάρη.


     Και να που, όπως είπαμε, ο Χάρης μας δεν ξεκουράζεται και επανέρχεται στο Κυκλοτερές για να προπονήσει τον Μηνά μας! Προσεκτικός και λιγόλογος και ο Χάρης στην ...υπηρεσία του Μηνά, αρχίζοντας το δεύτερο μέρος της σημερινής προπονητικής ημερίδος Έφιππης Τοξοβολίας.


     Όταν είσαι εικοσιεπτά ετών, λίαν ελκυστικός στο ωραίο φύλο έναντι του οποίου δεν χαρακτηρίζεσαι για ...καμιάν "εγκράτειά", έχει προηγηθεί λίαν "ζωηρό" σαββατόβραδο κι έρχεσαι για Προπόνηση Ιππασίας ...Κυριακή πρωί η κατάσταση κρίνεται ...ασυμμάζευτη! Παρά ταύτα, ο αγαπημένος μας Μηνάς περιέσωσε τα προσχήματα και υπό την καθοδήγηση του Χάρη τουλάχιστον δεν άφησε "στίγμα" κακού ...μαθητή!


     Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος προ του ανηλίκου Προπονητή του, ο Μηνάς, όχι μόνον δεν έδειξε την αναμενόμενη εκ του "σαββατόβραδου" όποιαν ...υστέρηση, αλλά, τουναντίον, τον χαρήκαμε να ανταποκρίνεται ικανοποιητικότατα στις οδηγίες του Χάρη.


     Με αρκετή δεξιότητα ο Μηνάς κάλπασε και "βάθυνε" το "κάθισμά" του και την σχέση του με την σέλλα  ενώ, τα πλέον έμπειρα και ...υποψιασμένα "μάτια" έβλεπαν έναν Μηνά να εξακολουθεί να παραμένει στην πίστα ταραχώδους καφωδείου διασκεδάζοντας με αιθέριες υπάρξεις (ο πληθυντικός επιβεβλημένος λόγω πλουραλιστικών προσανατολισμών) εν συνεχεία του σαββατόβραδου ασχέτως αν είχε ξημερώσει Κυριακή κι αυτός ήταν επάνω σε ...επιβήτορα! Λεπτομέρειες!


     Ούτω πως δε, η στιγμή της αφιππεύσεως, έδειξε έναν Μηνά ως Ιππέα σε "ολική επαναφορά" έτοιμο να ξανα-εκδράμει προς επιδαψίλευση ευγενών φροντίδων σε νεάνιδες και νέαν ...υπερκόπωση κάτι βεβαίως που απέτρεψε ο προβλέπων προνοων και προλαμβάνων ...παππούς ο οποίος συνόδευσε (με το πιστόλι στον κρόταφο) τον άτακτον εικοσιεπτάχρονον εγγονό και τον έβαλε σιδηροδέσμιο στο κρεβάτι για να ηρεμήσει, μιας και το μεσημέρι της Κυριακής εγκυμονεί πολλούς κινδύνους εκ των διελεύσεων αδεσπότων δεσποινίδων από τις ρύμες και τις αγυιές  της αμαρτωλής πρωτευούσης...  Διότι, σε αυτή την κοινωνία, τα μεν ενδεκάχρονα είναι ώριμα αλλά όσο γηράσκουν η ωριμότητά τους επιλέγει την μουσειακή προθήκη...


     Η λήξη της ημερίδος, παρά την διάρκεια και τα όσα είχαν προηγηθεί απέδωσε έναν Ίππο και τρεις Ιππείς ακμαιότατους και χωρίς, σχεδόν, να έχουν ιδρώσει, ακριβώς όπως πάντοτε τελειώνει μία ημερίδα μας στο Ιππευτήριο!


     Και πάντοτε ιππότης, ο Μηνάς ανέλαβε να προσφέρει το απαραίτητο ...spa στον Sepp ώστε να μην κουραστεί ο νεαρός Χάρης! Πάντοτε ιππότης και όχι μόνον προς τα θήλεα αλλά και προς όσους έχει κοντά του.


     Λίγο πριν εγκαταλείψουμε τον Σταύλο και πάλι μία αναγκαστική ..."στάση" διότι ο Μηνάς ξανασυνάντησε ...φορβάδα! Αυτές οι "συμπτώσεις" δεν αφήνουν τον Συνασκούμενό μας να ...αγιάσει, με τον ...agent provocateur πάντοτε θηλυκού γένους (και ενίοτε ...ξεκαπίστρωτο!) μπροστά του!


     Υπέροχες μέρες στο Ιππευτήριο όπως πάντα εδώ και δέκα τέσσερα χρόνια, με αμέτρητους Ίππους, Εφιπποτοξότες, με Τόξα και με βέλη και, κυρίως, με μία ακόρεστη δίψα για βιωματικήν επαφή με την, ιερή, Έφιππη Τοξοβολία. Κι όταν πολλοί ρωτούν τι έιναι αυτό που κρατά έναν, σχεδόν, εβδομηντάχρονο, ενεργό όσο κι ένας δεκαπεντάχρονος η απάντηση είναι μία: η αφοσίωση σε μία "Σημαία" έμφορτη Αξιών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.