Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Η ΕΠΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ ΙΠΠΕΥΤΗΡΙΟΥ:
ΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ" ΤΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ


     Καθημερινώς και πριν αρχίσει η οποιαδήποτε δραστηριότητα στον στίβο του Ιππευτηρίου, ένας αφανής στυλοβάτης της Ιππασίας ανεβαίνει σε έναν ειδικό ελκυστήρα και εξομαλύνει την επιφάνεια του στίβου που αποτελείται από άμμου ποταμού, μετατρέποντάς την σε έναν τεράστιο ..."καθρέφτη", επίπεδο και ...αφράτο τόσο ώστε να μην ταλαιπωρεί τους τένοντες των Ίππων που θα εργασθούν επάνω της, αλλά και τόσο μαλακή ώστε οποιοσδήποτε πέσει από τον Ίππο να προσγειωθεί σε ένα "φιλόξενο" προστατευτικό "στρώμα", αποφεύγοντας σοβαρούς τραυματισμούς. Κατόπιν, ένας διακόπτης θα "γυρίσει" ώστε μια σειρά από ακροφύσια που περιστρέφονται αυτομάτως, να αρχίσουν να καταβρέχουν ολόκληρη την καλοστρωμένη επιφάνεια αποτρέποντας την ανάπτυξη σκόνης κατά την διάρκεια της εργασίας που θα ακολουθήσει και μόνον όταν ολοκληρωθεί και αυτή η προνοητική λεπτομέρεια, θα μπει στον στίβο ο πρώτος Ίππος με τον αναβάτη του για εργασία


     Και όταν μπαίνει ο πρώτος Ίππος, ο αναβάτης του ο οποίος βλέπει ένα τόσο καλοστρωμένο στίβο ..."ντρέπεται" τόσο πολύ που τον ...πατά, σαν να μπαίνει με λασπωμένες αρβύλες σε σαλόνι στρωμένο με μεταξωτό ...χέρεκε!


     Eκείνος, όμως, ο οποίος δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να απολαύσει το ...μεταξωτό χέρεκε είναι ο ίδιος ο Ίππος ο οποίος, με πρώτη ευκαιρία, απολαμβάνει το κύλισμα επάνω σε αυτή την ιδανικήν επιφάνεια αδιαφορώντας πλήρως και επιδεικτικώς για τις ανθρωποκεντρικές εμμονές περί "ευταξίας" του στίβου, ξέροντας ότι η Ιππασία είναι δραστηριότητα φυσικού χώρου με ό,τι αυτό σημαίνει. Και ο Ίππος γνωρίζει καλύτερα από όλους μας...


     Πάντως, εμείς, απολαμβάνουμε την υπέροχη επιφάνεια του στίβου μας η οποία ξεπερνά το καθορισμένο εμβαδόν των 60Χ20 μέτρων, φθάνοντας τα ...100Χ40 μέτρα προσθέτοντας κόπο κι εργατώρες στον φροντιστή της με τον ελκυστήρα αλλά κι επιπλέον κόστος καταναλώσεως νερού για το πότισμα. Κι όλα αυτά τα κόστη αθροιζόμενα, σε σύγκριση με το εικοσάευρο της αμοιβής του Ιππαγωγού για την διάθεση του Ίππου για κάθε μάθημα, πρέπει να μας κάνουν ευτυχισμένους για την διατήρηση σε τόσο χαμηλό επίπεδο του κόστους της εκπαιδεύσεώς μας, συγκρινόμενα με ένα σφηνάκι "μπόμπα" που χρεώνεται ακριβώς το ...μισό ενός μαθήματος στη Σχολή μας.


     Σε κάθε περίπτωση, η προετοιμασία και το αποτέλεσμα της διαμορφώσεως της επιφανείας του στίβου κάθε ημέρα πριν αρχίσουν οι ιππικές δραστηριότητες θυμίζει στρώσιμο ..."κόκκινου χαλιού" απ΄ άκρη σε άκρη!



     Και, όσο κι αν η Ιππασία αποτελεί δραστηριότητα υπαίθρου και φυσικού εδάφους, κανείς μας δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά ιππεύοντας σε μια τόσο ιδανικήν επιφάνεια εδάφους όπου ακόμη κι εάν πέσεις θα νιώσεις σαν να ξάπλωσες στο πιο ...αναπαυτικό στρώμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.