Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ, 
ΙΠΠΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΙΠΠΑΣΙΑΣ


      Ο 11χρονος Χάρης, υπερπηδητής εμποδίων με πολλές διακρίσεις αλλά και δεξιοτέχνης Ιππέας παρά την ηλικία του, σήμερα κατάφερε να καλπάσει και να τοξεύσει το πρώτο του βέλος! Αυτό το ταλαντούχο παιδί που από μόνο του συνοψίζει πολλά ιππικά δόγματα υπήρξε το highlight της σημερινής ημερίδος στο Ιππευτήριο των "Ελλήνων Κενταύρων", μιας Σχολής από την οποία ανεδείχθησαν όλα τα στελέχη της Ελληνικής Έφιππης Τοξοβολίας στα οποία, σήμερα, δείχνει να προστίθεται ακόμη ένα!


     Ξεκινώντας το πρόγραμμά του με την κλασική άσκηση κρούσεων των παλαμών σε καλπασμό πριν αναλάβει το Τόξο και επιχειρίσει τοξεύσεις, ο νεαρός Χάρης κατάφερε να αυτοσυγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευσή του χάρ στον πειθαρχημένο χαρακτήρα του αλλά και την "δίψα" του για την Ιππική! Και, βεβαίως, αντιλαμβάνεται κανείς, ιππεύοντας κάθε μέρα πλην Πέμπτης, με πατέρα διακεκριμένο Προπονητή Υπερπηδήσεως Εμποδίων, με κάμποσους Ίππους στη διάθεσή του και με την τεχνογνωσία της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" να τον στηρίζουν, σε ποιο επίπεδο Έφιππης Τοξοβολίας θα έχει φθάσει μόλις ενηλικιωθεί...


     Επειδή ο νεαρός εκπαιδευόμενος θα ίππευε για πρώτη φορά τον συγκεκριμένο Ίππο, ο Εκπαιδευτής, προνοώντας κάθε πιθανή δυσκολία ως εκ της χρήσεως των "βοηθημάτων" και κυρίως, τις ενδεχόμενες αντιδράσεις του Ίππου με έναν αναβάτη με κοντά -λόγω ηλικίας- πόδια, πολύ πριν εφιππεύσει ο νεαρός εκπαιδευόμενος εφίππευσε ο Εκπαιδευτής και με κοντές αρτάνες αναβολέων εκάλπασε τον Ίππο διδάσκοντάς τον να ανταποκρίνεται σε εντολές του μήκους των ποδών του νεαρού αναβάτη. Ασυνήθιστη εικόνα καλπασμού του Ίππου αλλά με πρόταγμα την ασφάλεια των μαθημάτων, κρίνεται αναγκαίο κάθε μέτροπροστασίας Ίππων και Ιππέων στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Υποδεχθήκαμε σήμερα στην σχολή μας την Μαρία, έναν χαρακτήρα πολύ ιδιαίτερο με εμφανείς ικανότητες, ρωσικής καταγωγής και με επαγγελματική σχέση με το θέατρο.


     Από τη πρώτη στιγμή του εισαγωγικού μαθήματός της, η Μαρία μας εξέπληξε με τις φιλότιμες προσπάθειές της να αποτινάξει σημαντικές επιφυλάξεις που ήταν προφανές ότι διατηρούσε σε σχέση με τον Ίππο και την ίππευση.


     Μετά τα "κλασικά" προκαταρκτικά, η Μαρία υπεβλήθη στις προβλεπόμενες διατατικές ασκήσεις οι οποίες την έφεραν αντιμέτωπη με τα πρώτα ζητήματα ισορροπίας.


     Στην περίπτωσή της δόθηκε προσοχή στην εφαρμογή επιπλέον ασκήσεως αναπτύξεως ισορροπιστικής αυτοεμπιστοσύνης μιας και μπορεί να ακολουθούμε ένα γενικό πλαίσιο βασικού ασκησιολογίου αλλά αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων κάθε μαθητή το πρόγραμμά μας επιδέχεται αναπροσαρμογών ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που θέλουμε σε κάθε περίπτωση.


     Ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο η Μαρία άρχισε σιγά-σιγά να ισορροπεί καλύτερα και να χαίρεται την ίππευσή της.


     Διευθύνοντας τον Ίππο της με κλεισμένα μάτια η Μαρία στην αρχή ανέφερε vertigo, όμως, μετά από μία ανάταξη  κατάφερε να νιώσει ασφαλής αλλά και αποτελεσματική οδηγώντας τον Ίππο της με κλειστά μάτια.


     Έτσι, βαθμιαία η Μαρία διηύθυνε τον Ίππο της με κλειστά μάτια αλλά εγκαταλείποντας και τις ηνίες δείχνοντας ασφαλής και χαρούμενη.


      Στο τέλος του εισαγωγικού της μαθήματος η Μαρία δεν είχε σχέση με την "Μαρία" που πρωτο-εφίππευσε και η άνεση της ιππεύσεώς της ήταν χαρακτηριστική.


     Καλωσορίζοντας την Μαρία στην Ομάδα μας δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι αυτές οι "εικόνες" με τις οποίες καταλήγει κάθε μάθημα της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" είναι η πραγματική ανταμοιβή των Εκπαιδευτών μας!


     Με αφορμή την φωτογράφιση του κοστουμιού της συμπρωταγωνίστριας του θεατρικού έργου το οποίο ετοιμάζουμε στην Σχολή Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων" η υπέροχη Δέσποινα Μπόνου, φορώντας το όχι και τόσο βολικό αναγεννησιακό της  ένδυμα, συνδύασε την φωτογράφιση με ένα ειδικό μάθημα Ιππασίας.


     Με πνέοντα άνεμο έξι κόμβων και με το ένδυμα να της προξενεί μύριες όσες δυσκολίες, στο σημερινό της μάθημα η αγαπημένη μας Δέσποινα κλήθηκε ακόμη και να τροχάσει καταφέρνοντάς το μερικώς αν και εκ των συνθηκών κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο, δοθέντος ότι ίππευε για πρώτη φορά τον συγκεκριμένο Ίππο.


     Παρά ταύτα, η Δέσποινα ολοκλήρωσε με επιτυχία το μάθημά της διερχόμενη ακόμη και υπεράνω βαλβίδων άνευ ηνιών, με την γνωστή της αυτοσυγκέντρωση, αυτοπειθαρχία και, κυρίως, με την ποιοτική της σκέψη και συμπεριφορά που κατέκτησε ακόμη και το πανέμορφο τετράποδο.


     λαμψε" και σήμερα ο αργυρόχρους Λάμπων επιτρέποντας στον Χάρη να καλπάσει και να τοξεύσει, στην Μαρία να εκτελέσει το εισαγωγικό της μάθημα και στην Δέσποινα να φωτογραφηθεί με το ένδυμα της παραστάσεως της Alessandra Scala αλλά και να συνδυάσει την φωτογράφιση με ένα μάθημα Ιππασίας δοκιμάζοντας και την λειτουργικότητα του ενδύματος εφίππως. βεβαίως και άλλοι Ίπποι στο Ιππευτήριο έλαμψαν σήμερα "ανεβάζοντας" τον Χάρη μας στα εμπόδια αλλά και τον Εκπαιδευτή στο ..."έβδομο ουρανό" απολαμβάνοντας τους εκπαιδευομένους του να προοδεύουν.


     Άλλωστε, ο Εκπαιδευτής δεν μπορεί, πια να συγκρατηθεί στην έλξη που του ασκεί ο Λάμπων και ενδίδει συστηματικώς στη "φιλοξενία" της ...ράχης του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.