Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΟΒΑ ΣΧΟΛΗΣ ΙΠΠΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


     H επαναδραστηριοποίηση μετά την θερινή ...ραστώνη των "Ελλήνων Κενταύρων" δεν θα μπορούσε να αφήσει σε αδράνεια και την Σχολή Ιππικού Θεάτρου της Ομάδος μας και σήμερα βρεθήκαμε ξανά στην φιλόξενη Σχολή  Χορού "Αλέξανδρος Χατζιάρας" για την καθιερωμένη πρόβα της θεατρικής παραστάσεως που προετοιμάζουμε και είναι αφιερωμένη στην ιστορική προσωπικότητα του πολεμιστή και λογίου της Αναγεννήσεως Μιχαήλ Μαρούλλου Ταρχανιώτη.


     Η σημερινή πρόβα ήταν αφιερωμένη στον διάλογο των δύο συμπρωταγωνιστών του έργου, του Μιχαήλ Μαρούλλου Ταρχανιώτη (Errik Nour) και της συζύγου του Alessandra Scala (Δέσποινα Μπόνου) και οι δύο καλλιτέχνες μας, πραγματικά, μέσα σε μία μοναδική "χημεία" αλληλεπιδράσεως, έδωσαν "στιγμές" που σπάνια κανείς απολαμβάνει ακόμη και σε μεγάλες σκηνές!


     Επαγγελματίες και οι δύο, πρωτοχορευτής κλασικού χορού ο Errik και ηθοποιός η Δέσποινα, παρά το νεαρότατο των ηλικιών τους, κατάφεραν να προσδώσουν σήμερα μία απρόσμενη προέκταση στον σκηνικό διάλογό τους "φοδράροντάς" τον με έναν βερισμό πολύ παράξενο...


     Κι αυτόν τον πολύ παράξενο βερισμό τον "επικυρώνει" η ...ανατριχιαστική φωτογραφία που ακολουθεί και ξαναβλέπουμε ολοζώντανη, όχι απλώς με ανθρωποκεντρικές "ομοιότητες" αλλά με μεταφυσικές ταυτίσεις, Εκείνη, με την ίδια στάση όταν μελετούσε και με το ίδιο χέρι το γεμάτο δυναμισμό (Io son'...) αλλά και  αριστοκρατικήν αυτοσυγκράτηση (...ma...).


     Σαν πόσες χαρές μας προσφέρουν τούτα τα γεμάτα κοινωνική Παιδεία αλλά και αρετή, παιδιά, παρακολουθώντας τα ποιοτικά "άλματά" τους στην Τέχνη, όπως και σήμερα τα είδαμε εν δράσει αλλά και ενημερώνοντάς μας για τις ατομικές προόδους τους στο επαγγελματικό τους πεδίο, κάνοντάς μας υπερήφανους... Και ο φωτογραφικός φακός, οιωνοσκόπος αδιάψευστος ...μηνά τα ...απίστευτα!


     Κατά την διάρκεια αυτής της πρόβας διαπιστώσαμε ότι, παρά την αποχή λόγω των έντονων θερινών δραστηριοτήτων των δύο παιδιών, αυτά δεν φάνηκαν να έχουν αποκοπεί διόλου από την διδασκαλία του έργου και την ορθή μεταφορά του γραπτού κειμένου σε θεατρικό λόγο, τηρώντας ακόμη και την ...στίξη του συγγραφέως.


     Αυτή την στίξη για την οποία ο μεγάλος Δάσκαλος της αγωγής του λόγου Νίκος Δ. Παπακωνσταντίνου έγραφε στο "ευαγγέλιό" του, "ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ - ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ", τα ακόλουθα (σ.300):


     Και ακούγοντας τον Errik και την Δέσποινα να "διαλέγονται" τόσο φυσικά, τόσο ορθοφωνημένα αλλά και με στικτικό χρωματισμό χωρίς καμιά προηγούμενη ιδιαίτερη διδασκαλία, θαυμάζεις την φυσική "προίκα" κάποιων συνανθρώπων μας για τόσο όμορφα "πράματα και θάματα"! 


     Μεγάλη τέρψη και το άκουσμα της φωνής του Errik Nour να "χαστουκίζει" τον μεγαλόσχημο ειδωλολάτρη ρασοφόρο, τον ασεβή προς την ιερότητα του μεγάλου Ιουλιανού του υπερβάτη... Τέρψη να ακούς τον Errik να ξεστομίζει εκείνη την υπαινικτική επιτίμηση: " Κάμε παρέκει από τον Ήλιο Πατριάρχη..."! 


     Τούτα τα παιδιά της Σχολής του Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων", πράγματι, αναδεικνύονται σ΄ ένα μεγάλο κοχύλι απ΄ όπου κατρακυλάνε πανέμορφα μαργαριτάρια για να κοσμήσουν μια γεροντοκρατούμενη, υπελισσόμενη, κοινωνία της οποίας το πάλαι σφρίγος κυλίστηκε στην ανοησία απρόσωπων χειραγωγών κι αδιόρατων συρματοπλεγμάτων, ενώ οι πλανήτες εξακολουθούν την αέναη περιστροφή τους...


     Με ευγνώμονες ευχαριστίες στον Δάσκαλο κλασικού χορού και Χορογράφο Αλέξανδρο Χατζιάρα για την ανεκτίμητην υποστήριξη της ταπεινής προσπαθείας μας και με ένα πολλαπλό μπιζάρισμα για τον Errik και την Δέσποινα για όσα και σήμερα μας έδωσαν από το περίσσευμα του ταλέντου τους, ανανεώσαμε την επόμενη συνάντησή μας ώστε να χαρούμε και τους ακόμη δύο  απομένοντες, τον Χρυσοβαλάντη μας και τον Βασίλειό μας, οι οποίοι εξακολουθούν να εμπλέκονται σε θερινές εργασιακές ενασχολήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.