Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

ΙΠΠΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ..."ΨΥΧΗ"!


     Τα μεγαλειώδη "πράγματα", οι ιδέες και κοσμοθεωρίες, ενώ παραμένουν "κατευθυντήριοι φάροι" για τους νουνεχείς ελαχίστους, συχνά, για τους πλείστους ολιγόνοες, λειτουργούν ως μικρές πυγολαμπίδες ("κωλοφωτιές") στο σκοτάδι, προσελκύοντας πίσω τους ...κουνούπια! Κατ΄ ευθείαν αναλογία τούτου, στο παγκόσμιο plateau της Έφιππης Τοξοβολίας ως ακρογωνιαίας μαχητικής δραστηριότητος του Ανθρώπου, συναντούμε την ίδια σχέση πληθύος νουνεχών και μη, όμως, κατά κανόνα διακρίνουμε την υπερίσχυση της βασικής παραμέτρου της γενναιοψυχίας σε όσους καταγίνονται με αυτήν! Ενδεικτικό τεκμήριο αυτού του κανόνος και ο Βασίλης μας, το νέο Μέλος της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων" και της Σχολής Ιππικού Θεάτρου που σήμερα ίππευσε για πρώτη φορά μαζύ μας!


     ήινος", οξυδερκέστατος και γενναίος, θέλησε να παίξει στις τελευταίες εκλογές και χωρίς κανένα μέσο, κανέναν υποστηρικτή, καμία δημοσιότητα, με μόνο "όπλο" την σκέψη του κατέκτησε ...3% (!) μοιράζοντας τα φυλλάδιά του από ένα πεζούλι μην έχοντας χρήματα για "περίπτερα" και άλλα διαφημιστικά κόλπα, βρέθηκε κοντά μας με την απλότητα του πραγματικά σημαντικού για να υποστηρίξει τη θεατρική μας προσπάθεια και μας έδωσε βάσιμες ελπίδες για την ύπαρξη πραγματικών ποιοτικών Ανθρώπων σε μία κοινωνία ποιοτικής "γύμνιας"!


     Ο Βασίλης, επιλεγμένος από την Ιππική, κατάφερε να κατανοήσει και να αγαπήσει τον Ίππο και, αυτοδίδακτος, να τον ιππεύει. Η σχέση του με τον Ίππο αξιοπρόσεκτη: σε όλη την διάρκεια του μαθήματός του πολλές φορές είπε "Σε ευχαριστώ!"  στον Ίππο του και αυτός έδειξε ότι κατάλαβε πολύ καλά αυτό που άκουσε! Μοναδική εμπειρία για όσους ήμασταν παρόντες! Και μπορεί αυτό που μόνος του έμαθε να μην συνιστά το ακριβέστερο αποτέλεσμα, μπορεί, για την ασφάλεια του Ιππέως να χρήζει διορθώσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε σε ό,τι ο νεαρός Βασίλης κατάφερε ιππεύοντας διάφορους Ίππους.


     Το σημερινό μάθημα του Βασίλη μαζύ μας ήταν περισσότερο "διερευνητικό" ώστε να μπορέσουμε να σταθμίσουμε το ιππευτικό του επίπεδο και, πραγματικά, παρά τις όποιες ατέλειες, μας ικανοποίησε! 


     Ικανότατος στην εφίππευση δι εφάλσεως, όχι μόνον δεν αντιμετώπισε καμία δυσκολία αλλά τα κατάφερε εφαρμόζοντας και ιδιαίτερη "στρατηγική" ώστε να αποφύγει επιβαρύνσεις και οχλήσεις  του Ίππου 


     Στο εναρκτήριο εισαγωγικό μέρος και στις κλασικές ασκήσεις ενσυναισθήσεως ισορροπίας κατά την εγκατάλειψη του Ίππου, ο Βασίλης "βαθμολογήθηκε" με άριστα!


     Αξιοπρόσεκτη η επικοινωνία του με τον Ίππο ο οποίος τις περισσότερες φορές ήταν συντονισμένος με την προετοιμασία αφιππεύσεως του αναβάτη του, μειώνοντας την ταχύτητά του και βραχύνοντας τον τελευταίο διασκελισμό του μέχρι πλήρους ακινητοποιήσεως.


     Αν και στο Ιππευτήριό μας δεν επιτρέπεται η εισαγωγή ιδιωτικών οικοσίτων, ο σταθερός τετράποδος συνοδός του Βασίλη όχι μόνον υπήρξε καλοδεχούμενος αλλά και αφέθηκε ελεύθερος να παρακολουθεί από κοντά το μάθημα του Βασίλη για να διαπιστώσουμε ακόμα βαθύτερα την σχέση του Βασίλη με τον φυσικό κόσμο ο οποίος τον περιβάλλει και δεν λαθέψαμε! Ο τετράποδος...Στέλιος,από την πρώτη στιγμή ένιωσε τόσο οικείος προς το όλο ζωντανό και μη περιβάλλον ώστε αμέσως τον αποδέχθηκε ο Ίππος μας ο οποίος δεν είναι διόλου συνηθισμένος να εργάζεται και να καλπάζει περιτρεχάμενος από άλλα άγνωστα ζώα! Παρά ταύτα, Ίππος και, άγνωστος, τετράποδος ...Στέλιος λειτούργησαν σε αγαστή, ασφαλέστατη, συνύπαρξη με τον Βασίλη να τεκμηριώνει και πάλι τον σπάνιο φυσιοκεντρισμό που τον χαρακτηρίζει, διαπαιδαγωγώντας τόσον επαρκώς τον σκύλο του!  


     Αποκορύφωμα του σημερινού του πρώτου μαθήματος του Βασίλη ήταν η "δίψα" του να ...υπερπηδήσει για πρώτη φορά  εμπόδια, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ πριν! Μόλις ο Βασίλης είδε το τεράστιο Ιππευτήριο με έτοιμα τα εμπόδια στο μεγαλύτερο τμήμα του να τον προκαλούν, δειλά-δειλά μας ζήτησε να τα ιππεύσει σε αυτό το μεγάλο μέρος χωρίς εξ αρχής να θέλει να "καρφωθεί" ότι στόχος του ήταν η υπερπήδηση... κι εμείς τον αφήσαμε αναμένοντας αυτό που είχαμε ...μυριστεί. Μετ΄ ου πολύ, δειλά-δειλά και πάλι,άρχισε να ...ζαχαρώνει τα εμπόδια εκτελώντας το επίπεδο πρόγραμμά του, αλλά το εξασκημένο "μάτι" του Εκπαιδευτή είχε αντιληφθεί το "τι έπαιζε" στον ψυχισμό του μαθητή, οπότε τον ρώτησε διακριτικά, όχι εάν ήξερε να υπερπηδά εμπόδια (διότι ήταν φανερό πως δεν ήξερε!) αλλά εάν θέλει να υπερπηδήσει και ο Βασίλης ακαριαία απήντησε "ναι", οπότε ο Εκπαιδευτής του έδωσε το "πράσινο φως", αναλαμβάνοντας το μεγάλο ρίσκο και έτοιμος να προλάβει κάθε δυσάρεστο απρόοπτο. Και, όπως συμβαίνει πάντα στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων", μετά από κάποιες αρνήσεις κλπ,ο Βασίλης κατάφερε να υπερπηδήσει για πρώτη φορά, όχι μεσοβέζικα "χ", αλλά κατευθείαν κάθετο 0.50m με ασφαλέστατο κάθισμα!


     Ιππεύοντας με "ψυχή", όπως ο Βασίλης, η Ιππασία κορυφώνεται και αυτός είναι ο κανόνας στην Σχολή των "Ελλήνων Κενταύρων". "Ψυχή" για την απόφαση, "ψυχή" για τον τρόπο, "ψυχή" για την ανάληψη ευθύνης! Με μια λέξη "ΨΥΧΗ"!


     Εξαιρετικός σε αυτή την εκπαιδευτικήν ημερίδα και ο Παντελής ο οποίος, κατ΄ αρχήν, εξετέλεσε άνετες εφιππεύσεις δι΄ εφάλσεως πριν επιδοθεί σε, επίσης άνετους, καλπασμούς. 


     Βελτιωμένος κατά πολύ και έτοιμος για εξετάσεις διαπιστεύσεως σε Εφιπποτοξότη, ο Παντελής και σήμερα επιβεβαίωσε την εφιπποτοξοτική ικανότητά του όντας, βεβαίως κι αυτός ένας φυσικότατος Άνθρωπος!


     Υπέροχες εμπειρίες σ'  ετούτη την Ομάδα όπου μακράν ομφαλοσκοπήσεων και μεμψιμοιριών που ενθαρρύνει η περιβάλλουσα παρακμιακή πραγματικότητα, ο μόχθος μιας δημιουργικής, πολυσχιδούς, συνεισφοράς στον Πολιτισμό δικαιώνει την ανθρώπινη ιδιότητα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.