Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
 ΤΩΝ 
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"


     Πολύ συχνά διαπιστώνουμε ότι οι "εραστές" της Τέχνης (ερασιτέχνες) και όχι οι οι "βαρυφορτωμένοι" πτυχιούχοι συνεισφέρουν τα  μ έ γ ι σ τ α   στις Τέχνες και στον Πολιτισμό, εξ αφοσιώσεως κινούμενοι και όχι εξ ανάγκης αναζητήσεως του "χρυσίου"! Oύτε ο αποκαλύψας τΙς αρχαίες Ιθάκη, Τροία και Μυκήνες Ερρίκος Σλήμαν, ούτε ο αποκαλύψας τα ανάκτορα της Κλεοπάτρας και τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (τον οποίο, πολλές δεκαετίες μετά, οι πανύβλακες αναζητούν ακόμη...) Στυλιανός Κουμούτσος, ήσαν "αρχαιολόγοι". Έμπορος ο πρώτος, σερβιτόρος ο δεύτερος, συνεισέφεραν και οι δύο τα  μ έ γ ι σ τ α  στην επιστήμη της Αρχαιολογίας! Και, επειδή τίποτε δεν γράφεται τυχαία σε αυτό το Ιστολόγιο, όλα τα προαναφερόμενα σημειώνονται για να αποδοθούν τα οφειλόμενα και σε έναν ακόμη  ε ρ α σ ι τ έ χ ν η  της Ιππικής, ο οποίος, χωρίς βαρυγδουπα πτυχία και τίτλους και χωρίς την οικονομική ευμάρεια ενός  Ερρίκου Σλήμαν, αλλά με τον ίδιο καθημερινό μόχθο του αείμνηστου Στυλιανού Κουμούτσου, καταφέρνει σε μιαν επαρχιακή πόλη της Πατρίδος μας να συνεισφέρει, τα  μ έ γ ι σ τ α  στην υψηλότατη Τέχνη της Ιππικής και να προσφέρει  δ ω ρ ε ά ν  στους μαθητές του τακτικήν άσκηση και ευεξία!


     Από την Κοιλάδα, λοιπόν, των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" (όπως "Κοιλάδα" αποκαλούμε τους τόπους όπου ασκούνται Εφιπποτοξότες) τα "νέα" που φθάνουν στον υπεύθυνο Ιππικής Εκπαιδεύσεως των "Ελλήνων Κενταύρων" υπό την μορφή οπτικοακουστικού υλικού μετά από κάθε εκπαιδευτικήν ημερίδα, είναι ιδιαιτέρως αξιοπρόσεκτα και οφείλονται στην προσωπικήν εργασία του εκεί επικεφαλής Αθανασίου Ψωρομύτη ο οποίος, χωρίς να το γνωρίζει και χωρίς να έχει μελετήσει θεωρητικά βοηθήματα, εξ υγιούς ενστίκτου ωθούμενος, εφαρμόζει αρχές και κανόνες ωφέλιμες στην ψυχή και στο σώμα Ίππων και Ανθρώπων.


     Με εκπαιδευτικές ημερίδες ισόρροπα κατανεμημένες σε Ενστικτώδη Τοξοβολία και Έφιππη Τοξοβολία επί τη βάσει των κανόνων της Φυσικής Ιππικής η οποία ωφελεί πνεύμα και σώμα, οι Συνασκούμενοι των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" απολαμβάνουν τα σημαντικά οφέλη ενός 'μονοπατιού' που δεν διακρίνει τους 'βαδιστές' του κατά φύλο ή ηλικία, πάντοτε υπό την άοκνη καθοδήγηση του επικεφαλής του Παραρτήματος.


     Από το οπτικοακουστικό υλικό της τελευταίας εκπαιδευτικής ημερίδος των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" παρατηρούμε σταθερά την ιππική πρόοδο του επικεφαλής αλλά και των μαθητών του και, βεβαίως, του Ίππου της Σχολής τον οποίο επιτυχέστατα εκπαίδευσε ο Αθανάσιος Ψωρομύτης.


     Είναι εμφανής η, προοδευτικώς, αύξουσα δυσκολία των ασκήσεων των μαθητών την οποία ακολουθεί ο σχεδιασμός του Εκπαιδευτή τους με αίσια, πάντοτε, ανέλιξη.


     Τόσο στην Ιππική όσο και στην Τοξοβολία, οι "Έλληνες Κένταυροι Καλαμάτας" κάθε εβδομάδα ασκούνται και προοδεύουν  δ ω ρ ε ά ν  απολαμβάνοντας των ευεργετημάτων τα οποία για να απολαύσουν άλλοι όχι μόνον καταβάλλουν υψηλότατο τίμημα (διότι η Ιππασία, παγκοσμίως, δεν είναι διόλου φτηνή "υπόθεση"...) αλλά και δεν τους είναι δυνατόν λόγω ανυπαρξίας υποδομών. Κι όμως, στην ...Καλαμάτα, όλα τούτα είναι εφικτά και με την ασφάλεια σε κορυφαίο επίπεδο!


     Ήδη, ο Ίππος Σχολής κρίνεται ασφαλέστατος και άξιος της εμπιστοσύνης όλων, όπως όλοι φαίνονται να του την αποδίδουν.


     Κατ'  αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και η, προς τα πρόσω, δηλαδή, προς την Έφιππη Τοξοβολία, πορεία των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας".


     Και πάντοτε 'προηγούμενος' στην εκπαίδευση του Ίππου και στη δοκιμή της αποτελεσματικότητός της, ο ίδιος ο επικεφαλής του Παραρτήματος Αθανάσιος Ψωρομύτης ασκεί και τον επιβεβλημένον έλεγχο ώστε να αισθάνεται ο ίδιος ασφαλής όταν εμπιστεύεται τους μαθητές του επάνω στην υπέροχη, πλέον, Ρέα.


     Κι έτσι στη Κοιλάδα των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" η Έφιππη Τοξοβολία προάγεται συνεχώς και ...όχι μόνον!


     Εδώ η Ρέα προετοιμάζεται από τον Εκπαιδευτή της και για άλλα σημαντικά τα οποία θα δούμε σε επόμενη ανάρτησή μας!


     Και, βεβαίως, τα ακόμη καλύτερα έπονται: ο Αθανάσιος Ψωρομύτης ξεκίνησε την εκπαίδευση και του δευτέρου Ίππου της Σχολής του ο οποίος είναι πώλος ...επιβήτορας, προσπάθεια δυσκολότατη, στην οποία του ευχόμαστε καλήν επιτυχία! 


     Η Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" υπήρξε η "πύλη εισόδου" της Έφιππης Τοξοβολίας και της Παραδοσιακής Τοξοβολίας στην Ελλάδα, όταν ούτε οι "σχετικές" ομοσπονδίες του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. δεν εγνώριζαν, καν ...ονομαστικώς, αυτά τα δύο είδη "αθλημάτων". Στα δέκα τέσσερα (πλέον) συνεχούς λειτουργίας αυτής της Ομάδος-ορόσημο όλα τα Μέλη της από κοινού κατάφεραν ένα πολιτισμικό επίτευγμα ακολουθώντας έναν βασικό κανόνα τον οποίο μας δίδαξαν οι Δάσκαλοί μας Kassai Lajos και Θεόδωρος Γ. Αντίκας: Τον σεβασμό και την αγάπη προς τον μοναδικό συνεργάτη-Ίππο! Και αν (και) το Παράρτημα των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας" καταφέρνει άλματα στην Έφιππη Τοξοβολία τα καταφέρνει λόγω αυτού του σεβασμού και της αγάπης προς τον Ίππο που επιδεικνύει ο επικεφαλής και τα Μέλη του! Και, επειδή η Έφιππη Τοξοβολία και η Παραδοσιακή Τοξοβολία στην Ελλάδα είναι "παιδιά" μας και όλοι όσοι σοβαρά καταγίνονται με αυτά στη χώρα μας προέρχονται από τους "Έλληνες Κενταύρους" ακόμη και εάν επέλεξαν να τεθούν εκτός αυτών, τους συνιστούμε να τηρούν πάντοτε τον κανόνα του σεβασμού και της αγάπης προς τον Ίππο ώστε να χαίρονται και να προάγουν όσα έλαβαν εκ της Ομάδος μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.