Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΑΘΕΙΑΣ 


     Και ξαφνικά, εν ώρα αυτοσυγκεντρώσεως κατά την εκτέλεση μιας απαιτητικής ασκήσεως, ακούγεται το έντονο και επίμονο κουδούνισμα του τηλεφώνου... Πως αντιδρά ο Ιππέας, πως αντιδρά ο Ίππος, ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις...; Στην περίπτωσή μας, ‘απαντούν’ ο Παντελής και ο ...Ίππος Βάλιος. Τι μπορεί, όμως, να συμβεί σε κάθε άλλη περίπτωση;

     Οι καλώς εκπαιδευμένοι Ίπποι χαρακτηρίζονται, κατ΄ αρχήν, από την απουσία αρνητικών συμπεριφορικών αντιδράσεων σε ερεθίσματα που σχετίζονται με τον Άνθρωπο και το περιβάλλον του. Ένας σωστός Ίππος Σχολής δεν θα πρέπει να εμφανίζει συμπεριφορές τρόμου, αγωνίας και ανησυχίας σε προκλήσεις που προέρχονται από το ανθρώπινο περιβάλλον Επί παραδείγματι, ο ήχος από την εξάτμιση μιας μοτοσυκλέτας, η κίνηση των ρούχων μιας μπουγάδας, η πτώση του ποδηλάτου που ακουμπά στον τοίχο θα πρέπει να αφήνει αδιάφορον έναν Ίππο Σχολής στην ιδανικότερη των περιπτώσεων. Κι όμως… Η ιδανικότερη των περιπτώσεων δεν αποτελεί πάγιο κανόνα για τους Ίππους Σχολής ιδιαιτέρως στον δυτικό κόσμο ο οποίος, ζώντας με μία καθ΄ υπαγόρευση τρομολαγνεία προκειμένου να ελέγχεται από τις δημοκρατίες που διαμορφώνει, ζει με το φάσμα φοβιών και αγωνιών που το μεταδίδει και στα υπόλοιπα φυσικά πλάσματα με τα οποία συζεί και συνεργάζεται, συμπεριλαμβανομένου και του Ίππου.

    Οι Ίπποι οι οποίοι αναπτύσσονται και εκπαιδεύονται με τους κανόνες της Φυσικής Ιππικής αποδεικνύονται κατά πολύ σθεναρότεροι σε φοβικές αντιδράσεις από τους Ίππους οι οποίοι ζουν και εκπαιδεύονται με τους κανόνες της «δυτικής ιππικής». Παρά ταύτα, στα Ιππευτήρια αλλά και έξω από αυτά, όπου ζουν και εργάζονται Ίπποι ο Άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται προσεκτικά και με σεβασμό έναντι της ασφαλείας του ζώου και του Ιππέως, αποφεύγοντας προκλήσεις αρνητικών αντιδράσεων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αιφνιδιασμοί από ξαφνικά και, δη, έντονα κουδουνίσματα ή άλλους λειτουργικούς ήχους φορητών τηλεφώνων τα οποία, απαραίτητο είναι να θέτουμε σε λειτουργία χαμηλών ήχων μέσα σε ιππικά περιβάλλοντα.

     Στην περίπτωσή μας, κατά την διάρκεια μιας απαιτητικής ασκήσεως και ενώ ο άνεμος φυσούσε, επιβαρυντικώς, με ένταση επτά κόμβων, ξαφνικά στο Ιππευτήριο αντήχησε το έντονο και επίμονο κουδούνισμα ενός φορητού τηλεφώνου! Στιγμή «άτυχη» για τον Ίππο που θα μπορούσε να αιφνιδιασθεί με απρόβλεπτες αντιδράσεις, αλλά και για τον Ιππέα που θα μπορούσε να είχε παρόμοιες εκτροπές ή, τουλάχιστον, την διάσπαση της αυτοσυγκεντρώσεώς του και την ακύρωση της ασκήσεώς του. Ευτυχώς, στην περίπτωση του Παντελή και του Βαλίου τίποτε από αυτά δεν συνέβη και η άσκηση ολοκληρώθηκε απρόσκοπτα, κυρίως, χάρη στην απάθεια του Ιππέως ο οποίος δεν παρέσυρε σε αντιδράσεις τον Ίππο του. Ας σημειωθεί, δε, ότι ακόμη και εάν ο Ίππος δεν χαρακτηρίζεται από τελείως απαθή συμπεριφορά σε παρόμοια εξωτερικά ερεθίσματα, η ηρεμία του Ιππέως μπορεί να αποσοβήσει πολλά δυσάρεστα και να τον ηρεμήσει και αυτός ο αυτοέλεγχος του Ιππέως κατά την διαχείριση κρίσεων στην Ιππική βαθμολογεί και το επίπεδό του.

     Σε κάθε άλλη περίπτωση, το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να έχει τις επιπτώσεις του για αυτό, είναι απαραίτητο να απενεργοποιούνται τα φορητά τηλέφωνα σε περιβάλλοντα όπου ζουν κι εργάζονται Ίπποι, ανεξαρτήτως των προσδοκιών συμπεριφοράς τους για λόγους ασφαλείας των ιδίων αλλά και των Ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.