Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

PAS DE DEUX ...υπό βροχήν!


     Δεν πρόλαβαν οι "Έλληνες Κένταυροι" να διαβούν το κατώφλι της "Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Αλέξανδρος Χατζιάρας" και να ξεκινήσουν την συνεργασία με τον εξαίρετο Διευθυντή της και να, τα Pas de Deux ...υπό βροχήν, στο Ιππευτήριο, με Παντελή και Νατάσα να μιμούνται τον Igor Zelensky  και τη Yulia Makhalina στη ..."Λίμνη των ...Ίππων" όπως, έχει καταντήσει τον στίβο μας τις τελευταίες μέρες η συνεχής βροχόπτωση.


     Και μπορεί σ' αυτή την χορογραφία (την οποία ο Παντελής χαρεκτήρισε ως "Αφίππευση δι ...εναγκαλισμού") να μην έβαλαν το "χέρι" τους ο Marius Petipa και η Agrippina Vaganova αλλά όσοι χαρήκαμε το στιγμιότυπο, νιώσαμε σαν να ήμασταν αναπαυτικά καθισμένοι σε κάποιο θεωρείο του θεάτρου Kirov, απολαμβάνοντας μια νέα παραγωγή του Oleg Vinogradov.


     Αναφερόμενοι στον απολογισμό των μαθημάτων μας αρνούμεθα διαρρήδην να ευθυγραμμισθούμε με την ντιρεκτίβα της ..."σεμνότητος" καταπνίγοντας τον ενθουσιασμό μας που ζωπυρώνουν τα αποτελέσματα προόδου των μαθητών μας. Μακράν ημών οι καθωσπρεπικές ...μιζερο-"δηθενιές" και ΖΗΤΩ! ο οπτιμισμός που πυροδοτεί η προσεκτική αποτίμηση αυτών των αποτελεσμάτων.


     Κι όπως κάθε φορά, έτσι και σήμερα, η εξάδα των Συνασκηθέντων (συμπεριλαμβανομένου του Εκπαιδευτή αλλά και του Ίππου) έζησε στιγμές ομαδικής ανατάσεως βιώνοντας μία ομαδική πρόοδο αλλά και ποιότητα σχέσεων και αλληλεπιδράσεων μέχρι σημείου ο Ίππος να παρακολουθεί "στο στόμα" τον Εκπαιδευτή και να ξεκινά την εκτέλεση της ασκήσεως πριν λάβει την εντολή του Ιππέως (Αμαζόνας) του!


     Ω! ναι, σ΄ αυτή την Σχολή συμβαίνουν πράγματα τόσο μαγικά που ξεπερνούν ακόμη και το όριο κάθε ...μεταφυσικής ερμηνείας και τόσο απίστευτα ώστε μόνον εάν είσαι παρών τα απολαμβάνεις όπως ένα αιφνιδιαστικό και ρηξικέλευθο  Trompe-l'œil.


     Εν αρχή ην ο Παντελής μετά της τετράποδης καλλονής και ...ευφυεστάτης μέχρις ...αιφνιδιασμού φοράδος μας, σε ...αχαλίνωτους εφιπποτοξοτικούς καλπασμούς απείρου σφοδρότητος όπως ο ίδιος συνηθίζει και στις βραδυνές του μιλόγκες ανεβοκατεβάζοντας τις ντάμες του επί της πίστας με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί συνεχώς ...μονόχειρ όπως εκείνος ο αλήστου μνήμης κόμης Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg που νόμιζε ότι μπορούσε να κάνει εκείνα που δεν του 'πρεπαν...!


     Στον Παντελή, ο οποίος εξελίσσεται και ως πολύ προσεκτικός βοηθός Εκπαιδευτή οι σημερινές καλπαστικές τοξεύσεις του απέδωσαν, πράγματι, εύσημο με την καλή τεχνική αλλά και ευστοχία τους. Έτσι, του ανετέθη και ο ρόλος του βοηθού Εκπαιδευτή αναλαμβάνοντας τις τρεις μαθήτριες που ακολούθησαν με πρώτη την Νατάσα.


     Η καλή μας Νατάσα ξεκίνησε το σημερινό της μάθημα όπως συνηθίζουμε, δηλαδή, με διατατικές ασκήσεις. Όμως, εάν προσέξει κανείς την άνεση και την ένταση των κινήσεών της με άψογο και ισορροπιστικό "κάθισμα"  θα αντιληφθεί το επίπεδό της μέσα σε ελάχιστα μαθήματα.


     Η Νατάσα σήμερα, με την βοήθεια του Παντελή, "κάθισε" ακόμη πιο βαθιά και, παρά το ότι και η ίδια δεν το κατάλαβε, βελτίωσε την διευθυντική της ικανότητα.



     Και δεν θα ήταν κουραστικό να επαναληφθεί η ...επικινδυνότητα του Ιδρυτή της Ομάδος ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει σε παράνοια ακόμη και την φωτογραφική κάμερα η οποία άρχισε να βλέπει ανερμήνευτα ...οράματα στο πουθενά!



     Κάποτε ο Ιδρυτής αυτής της Ομάδος, σε ένα μανιφέστο Τέχνης που είχε εκδώσει (1983) μιλούσε για ..."κάθυγρα μετεικάσματα στην οθόνη του νου"... Ε, να που αυτά έγιναν σήμερα πραγματικότητα και ήρθε δεύτερος εκείνος ο προγενέστερος που τάχα μου θαυματούργησε στη Κανά γεμίζοντας τα άδεια σταμνιά με γάργαρο κρασάκι... Σωπάτε τώρα, τι να ήταν εκείνος μπροστά σε έναν Κένταυρο ο οποίος δεν καταδέχεται να γεμίσει σταμνάκια με κρασάκι αλλά ένα Ιππευτήριο με ακέφαλες αλογατάρες σαν από σουρρεαλιστικό πίνακα του μεταφυσικού Giorgio de Chirico! Ορίστε μας!



     Κι αυτά καταφέρνουμε στην Ομάδα και όχι να το παινευτούμε αλλά όσα κανάτια με κρασάκι της Κανά να είχαμε καταπιεί τέτοιο όραμα δεν θα βλέπαμε! Και μη βλέπετε που εμείς δεν έχουμε ...φωτοστέφανο! Το σβήσαμε για εξοικονόμηση ενεργείας!...



     Αλλά να που εκεί που άρχιζε να πίπτει ...straight through η ...βρόχα, η Ζηνοβία μας απεφάσισε χωρίς καμία σχετικήν εντολή να ...καλπάσει για  π ρ ώ τ η  φορά, στα ...καλά καθούμενα! Έτσι της ήρθε, εν μέσω ...pas de deux, οραμάτων, ανιέρων μετεικασμάτων και άλλων τινών που δε λέγονται (έτσι για να μένετε σε αγωνία...) να ...καλπάσει και κάλπασε! 



     Απτόητη η αρχάρια Αμαζόνα μας, όχι μόνον στάθηκε ασφαλέστατα επάνω στον Ίππο της αλλά και όταν κάποιοι άρχισαν να πλησιάζουν για να την ...περιμαζέψουν και ο ευφυέστατος Ίππος αντελήφθη το "εκτός προγράμματος" τραβώντας, αυτεπαγγέλτως, ...χειρόφρενο, απορημένη η Ζηνοβία μας στράφηκε προς το μέρος μας και μας ρώτησε, επιθετικά ολίγον, "τι συμβαίνει;"  οπότε της εξηγήσαμε ότι ...κάλπασε ...ακουσίως και ...αδοκήτως. Δεν έδειξε να πολυκατάλαβε, τουναντίον, της άρεσε απ΄ ό,τι έδειξε και συνέχισε απτόητη το μάθημά της! Θαύμα-θαύμα, το δεύτερο μετά το εν Κανά της Γαλιλαίας αλλά, στη περίπτωσή μας, αληθές!



     Η Κατερίνα μας, αν και η νεώτερη της ημερίδος, ως παιδί κατάφερε να περισώσει τόσο την σοβαρότητα όσο και την ισορροπία της ομηγύρεως των πρεσβυτέρων, δίνοντας ωραιότατην εικόνα καλπασμών με τοξοφορία!



     Τι να πούμε, τώρα, εμείς οι μεγαλύτεροι...; Ευτυχώς που υπάρχουν και παιδιά διότι οι, λοιποί, ...παλίμπαιδες, ευτυχέστατα και ...παιδιόθεν εκφύγαμε πάσης "πεπατημένης"...



     Α! Και κάτι τελευταίο... Οι Γάλλοι χορευτές αντί "καλής επιτυχίας" εύχονται ..."σκατά!"! Φαίνεται ότι πράγματι αυτή η ευχή έχει τη βάση της διότι σήμερα η επιτυχία όλων των μαθητών ήταν λαμπρή, όπως η χρυσίζουσα κοπριά της αγαπημένης μας φοράδας που διευκολύνθηκε στην υπακτική της διαδικασία από την γλυκύτατη Κατερίνα μας η οποία, εν στιγμαίς αφόδου, έπραξε τα ...δέοντα ...κύπτουσα προς διευκόλυνση της φοράδος αποτιούσης φόρον Τιμής προς το Κοινοβούλιον !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.