Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

ΓΝΩΣΤΑ ..."ΠΡΑΓΜΑΤΑ"


     Δεν το μάθαμε σήμερα αλλά και σήμερα το επαληθεύσαμε, δηλαδή, το πόσο πρέπει ο εκπαιδευόμενος να "ακούει" τις παρατηρήσεις του Εκπαιδευτή του και να μην προσπαθεί να τον πείσει περί του ...αντιθέτου, διότι "όπως βλέπει ο από κάτω, δεν το νιώθει ο από πάνω"!


     Και όσο και αν, κατά κανόνα, ο εκπαιδευόμενος, δεν δέχεται ότι κάνει κάτι λάθος νομίζοντας ότι λειτουργεί σωστά, έτσι και σε σπανιότερες περιπτώσεις νομίζει ότι κάτι δεν κάνει σωστά ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, αδυνατώντας να προχωρήσει.


     Και σήμερα συνέβη το ...σπανιότερο, όπου ο εκπαιδευόμενος δεν είχε πλήρη συνείδηση για το καλό του κάθισμα το οποίο του επέτρεπε να προχωρήσει, ενώ ο ίδιος νομίζοντας ότι δεν είχε καλό "κάθισμα" και να προχωρήσει δεν κατάφερε και το μάθημά του κατέληξε σε απογοήτευση.


     Δεν πειράζει, όμως, διότι και αυτό είναι ένα ωφέλιμο μάθημα, όπως μάθημα είναι κάθε παρουσία μας στο Ιππευτήριο ακόμη και όταν είμαστε απλοί θεατές.


     Απεναντίας, η μεθοδικότητα και η επιμονή μιας άλλης ..."ψυχολογίας", έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα σε ένα άλλο μάθημα, μέσα στο κλειστό Ιππευτήριο όπου μας "μάντρωσαν" οι καταρρακτώδεις καιρικές συνθήκες.


     Η Νατάσα "παρέλαβε" τον επιβήτορα και τον πήγε έναν μικρό ..."στρατιωτικό περίπατο", εκτελώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμά της αυτοσυγκεντρωμένη, σιωπηλή και, κυρίως, ..."μάχιμη"! 


     Διόλου εύκολο πρόγραμμα για μία αρχάρια, όπως η Νατάσα, αλλά, να! που υλοποιείται άψογα όταν ο εκπαιδευόμενος εφιππεύει με αυτοπεποίθηση και αυτοσυγκεντρωμένος, με μαχητική ψυχολογία.


     Πάντα στο Ιππευτήριό μας δεν ακούγονται, ομιλίες, δυνατά παραγγέλματα ή φωνασκίες. Επικρατεί ησυχία αναγνωστηρίου και γαλήνη προσευχητηρίου. Ε, όλα τούτα στο μάθημα της Νατάσας μπορεί να τα φανταστεί κανείς σε υπερθετικό βαθμό, λόγω της ιδιοσυστασίας της ίδιας.


     Κάπως, δε, έτσι, ένα μάθημα ολοκληρώνεται με ωφέλεια για τον μαθητή αλλά και με έναν Ίππο, επίσης, γαλήνιο, ο οποίος επικυρώνει την επιτυχία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που διεκπεραιώθηκε στη ράχη του. Κι αυτά είναι τα "ζητούμενα" στο τέλος μιας εκπαιδευτικής ημερίδος, με τη βροχή να κροταλίζει στην καλύπτρα του κλειστού Ιππευτηρίου κι εμείς να αναπολούμε τον ουράνιο θόλο της Κοιλάδος μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.