Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018


ΜΙΚΡΑ ΛΑΘΗ...ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ!


     Στη Σχολή του Ιππικού Θεάτρου των "Ελλήνων Κενταύρων, μαθαίνοντας να ιππεύουμε με αμφιέσεις και εξαρτύσεις προηγουμένων αιώνων και, ιδίως, με βαριά κράνη και αλυσιδωτά παρελκόμενα βιώνουμε ολοένα και βαθύτερα την σημασία της μεταβολής του κέντρου βάρους του Ιππέωςκαι τις ιππευτικές δυσκολίες που αυτή η μεταβολή συνεπάγεται, βελτιώνοντας σημαντικά την ισορροπία μας! Μπορεί ο απλός θεατής μιας τέτοιας σκηνής να μην αντιλαμβάνεται τις δραματικές μεταβολές της ισορροπίας ενός Ιππέως με ανάλογη αμφίεση και, πολύ περισσότερο να μην αντιλαμβάνεται ότι στις κινηματογραφικές σκηνές οι εξαρτύσεις δεν είναι πραγματικές αλλά σκηνογραφικές, όμως στη δική μας Σχολή που οι εξαρτύσεις πληρούν τις προδιαγραφές των αυθεντικών, οι μαθητές μας βιώνουν πραγματικά διδάγματα ανεκτίμητα για την ανάδειξη αρίστων Ιππέων!


     Στη σημερινή μας εκπαιδευτική ημερίδα τα μαθηματα ξεκίνησαν με τις ιππεύσεις της έμπειρης Αμαζόνας μας Αγνής η οποία τόξευσε για πρώτη φορά έφιππη διατηρώντας τέλειο "κάθισμα" και στάση! Μια Αμαζόνα με εντυπωσιακή έφιππη "εικόνα" κι ακόμη εντυπωσιακότερο χαρακτήρα που μεταφέρει την ευγένεια και τον ηρωισμό της προσφιλούς μας Πολωνίας όπου κι αν βρεθεί. Ενώ και σήμερα η Αγνή θα έπρεπε να φορά το ορθοπεδικό της κολάρο που της το διέταξε ο γιατρός της μετά το πρόσφατο τροχαίο ατύχημά της, εν τούτοις, εκείνη προτίμησε να το αφαιρέσει για να χαρεί την αγαπημένη της Ιππασία και, μάλιστα, να τοξεύσει έφιππη. Καθένας, με τις θεραπευτικές μεθόδους που επιλέγει και ίσως, η Έφιππη Τοξοβολία να βοηθά και στην αποκατάσταση τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα καλύτερα από το ορθοπεδικό κολάρο, ποιος ξέρει, η Αγνή μας κάτι θα γνωρίζει!


     Αν και απολύτως αρχάριος, ο Γεώργιος, συνέχισε τα μαθήματα με μία εξίσου ωραία "εικόνα" και, κυρίως, με την ...αναβράζουσα λατίνικη mentalité του η οποία εγγυάται και τον καλύτερο "Μιχαήλ Μάρουλλο Ταρχανιώτη" για τον οποίο προορίζεται! 


     Εφιππεύοντας με το κράνος και την αλυσιδωτή κουκούλα και περιλαίμιο κατάλαβε και πάλι πόσο είχε υπερυψωθεί  το κέντρο βάρους του αλλά δεν έδωσε καμία σημασία αν και κόντεψε κι αυτή τη φορά να βρεθεί από την αντίθετη πλευρά της εφιππεύσεως! Αιματώδης και ασυγκράτητος χαρακτήρας, ο Γεώργιος δεν δίνει καμιά σημασία σε ...τέτοιες "ασήμαντες" λεπτομέρειες αλλά, σήμερα, φάνηκε ότι ήρθε η στιγμή που κάτι τέτοια "ασήμαντα" θα υποχρεώνονταν να τα ...καταλάβει! Έτσι, ξεκίνησε να προθερμαίνει καλπαστικά τον Ίππο για να ξεκινήσει τοξεύσεις, για πρώτη φορά, με κράνος και ...συμπαρομαρτούντα.


     Πραγματικά συναρπαστική η πρώτη καλπαστική του τόξευση μας άφησε άφωνους με την ακρίβεια των χειρισμών του και τον ρυθμό του Ίππου του. Δυστυχώς, όμως, δεν άφησε ...άφωνο και τον ίδιο  ο οποίος υπέκυψε σε μια ενθουσιώδη ιαχή η οποία θα ακούστηκε ίσως και μέχρι τα ...Σκόπια αποδομώντας την συμφωνία των ...Πρεσπών! Και το χειρότερο, αυτή η εκκωφαντική ιαχή του συνοδευόμενη και από την σύμπραξη των ταλαντώσεων της σταφυλής του έδωσε έναν τόσο δραματικό τόνο που ...πυραυλοποίησε τον Ίππο και τον μετέτρεψε σε ένα σαρωτικό V1 που άρχισε να κατευθύνεται κατά της απέναντι ...Αγγλίας!


     Η ενθουσιώδης ιαχή του Γεωργίου με τα συνεπαγόμενά της πυροδότησε τον μέχρι τώρα ήρεμο Ίππο σε μια ασυγκράτητη  ...πολεμική μηχανή με συνεχώς επιταχυνόμενο καλπασμό ο οποίος, πια, ήταν ανεξέλεγκτος από έναν Ιππέα που υπέκυπτε σε μία φυγόκεντρο επιδεινούμενη από το εκτός ορίου ισορροπίας, μετατοπιζίομενο κέντρο βάρους του ...


     Και όπως ήταν φυσικό, ο αγαπημένος μας παρορμητικός  ...λατίνος, με μια θεαματική τούμπα, βρέθηκε στο χώμα του φυσικού χώρου στον οποίο ιππεύουμε το οποίο, ευτυχώς, με την αργιλώδη του σύσταση δεν επιφυλάσσει άλλα δυσάρεστα πλην ελαφρών μωλώπων! 


     Ενώ ο ένας Γεώργιος έκανε τον απολογισμό του μεσογειακού του ταμπεραμέντου παραμένοντας καταγής, ο άλλος Γεώργιος ανέλαβε τον Ίππο για να ξεκινήσει τις δικές του καλπαστικές τοξεύσεις φορώντας κι αυτός περικεφαλαία και αλυσιδωτή κουκούλα και περιλαίμιο υποκείμενος στις ίδιες μεταβολές κέντρου βάρους.


     Αν και "εγκεφαλικός" χαρακτήρας αυτός ο Γεώργιος, α και πολύ προσεκτικός στους χειρισμούς και στη συμπεριφορά του, αμέσως κατάλαβε ότι ο Ίππος μετά την αιματώδη συμπεριφορά του ...προκατόχου του, είχε "αρπάξει" και δεν ...κρατιόνταν!


     Παρά ταύτα ο Γεώργιος επεχείρησε την πρώτη τόξευσή του αλλά ο Ίππος απέδειξε ...οδυνηρότατα ότι η συνδυαστική του μνήμη δεν "διαγράφεται" από τη μία στιγμή στην άλλη κι επανέλαβε στο ίδιο σημείο τα της προηγουμένης "φάσεως" με έναν νέο αφηνιασμό και την επανάληψη της θεαματικής τούμπας και του δευτέρου Γεωργίου ο οποίος βράθηκε και αυτός στο αργιλώδες έδαφος!


     Ήταν πλέον εμφανές ότι ένα μικρό λάθος συμπεριφοράς του πρώτου Γεωργίου ήταν αρκετό για να "κάψει" ένα αλογάκι πάνω στο οποίο επενδύθηκε εργασία τριών μηνών για να καταστεί κατάλληλο για την συγκεκριμένη εργασία, όπως ένας απρόσεκτο πέλμα πάνω σε μια μυρμηγκοφωλιά που χρειάστηκε σκληρή δουλειά, για να την καταστρέψει! Όμως, αυτά τα μικρά λάθη που οδηγούν σε μεγάλα διδάγματα, ασχέτως συνεπειών, είναι και τα μεγάλα οφέλη των εμπειριών της ζωής και σήμερα, ένα από αυτά, μας δίδαξε ότι με τον Ίππο θα πρέπει να παραμένουμε πάντοτε προσεκτικοί και εγκρατείς αν θέλουμε να τον απολαμβάνουμε με ασφάλεια. Και κάπως έτσι ξαναρχίσαμε να αποκαθιστούμε την ...μυρμηγκοφωλιά μέχρι που την ξαναφτιάξαμε όπως και πριν...


     Με την βοήθεια του ...εγκρατούς και προσεκτικότατου Γεωργίου ξαναρχίσαμε να επαναφέρουμε την "μνήμη" του Ίππου μας στην θετική της "συχνότητα" διαγράφοντας "ενθουσιασμούς" και ..."ξανάμματα". Με την "γομολάστιχα" συνεχών αλλαγών διευθύνσεων και  ταχυτήτων βηματισμών αλλά και διαρκείς αναθεωρήσεις σημείων εντολών, ο καλότατος Ίππος μας κατάλαβε ότι δεν πρέπει να "γκαζώνει" αδιακρίτως, επανερχόμενος στην ιδανικότητα νιας ήρεμης και ελεγχόμενης συμπεριφοράς πριν ολοκληρωθεί η σημερινή ...ζωηρή εκπαιδευτική ημερίδα.


     Κι έτσι, στο τέλος απολαύσαμε τον Γεώργιο να καλπάζει και να τοξεύει ιδανικά και πάλι, όπως πριν, με τον Ίππο μας ξανά σε ιδανική κατάσταση, όπως τον είχαμε συνηθίσει!


     Κι εκεί που ο Ίππος βελτιώθηκε, η καλή μας Αγνή μάλλον έδειξε μιαν ...επιδείνωση, όχι μόνον αρνούμενη να επιστρέψει στο ορθοπεδικό της κολάρο αλλά φορώντας, τελικώς κι αυτή αλυσιδωτό περιλαίμιο και περικεφαλαία! Θα θέλαμε να ξέρουμε τι θα έλεγε ο γιατρός της βλέποντάς την σε αυτή την κατάσταση...


     Τελικώς δεν μπορεί να μην αγαπάς την απρόβλεπτη γλυκειά ...συμμορία των "Ελλήνων Κενταύρων" που δεν σε αφήνει δευτερόλεπτο να ...πλήξεις με τις ιδιαιτερότητές της. Ειδικώς όταν το βράδυ της ίδιας μέρας, μόλις επιστρέφεις σπίτι  για να συνεχίσεις τη δουλειά στο πληκτρολόγιο, δέχεσαι τηλεφώνημα από τον ...παθόντα Γεώργιο τον ...υπερενθουσιώδη να σε καλεί για ...δείπνο ...εορταστικό της πτώσεώς του στο σπίτι του! "Πάω σούπερ μάρκετ να αγοράσω κρεατικά για να γιορτάσουμε την τούμπα" τον ακούω να μου λέει από το ακουστικό ο απόφοιτος Νομικής του Πανεπιστημίου της Macerata που τον έχασε ο Σόλων για να τον κερδίσει ο ...Ξενοφών! Και πως να του κρατήσεις κακία για την μετατροπή του Ίππου σε ...ρουκέτα, αφήνοντας τα συναισθήματά του να διαταράξουν την ραστώνη ακόμη και του κυρίου ...Κοτζιά;


     Συνεχής μόχθος, μεθοδικότητα, και πρόοδος εν μέσω ξεχωριστών χαρακτήρων, αυτή είναι η καθημερινότητα των "Ελλήνων Κενταύρων", μιας μικρής κοινωνίας ιδιαίτερων Ανθρώπων που καταφέρνoυν ακόμη και τα δυσάρεστα να τα μετατρέπουν σε ένα διασκεδαστικό εορταστικό ...δείπνο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.