Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018


"ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΩΝΤΑΣ"
ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 
ΤΟΥ ΙΠΠΟΥ



     Πολύ συχνά, οι "Έλληνες Κένταυροι" αναφερόμαστε στην απόσπαση της συναινέσεως του Ίππου για συνεργασία μαζύ μας. Πολύ συχνά, επαναλαμβάνουμε το καθήκον μας να "συνομιλούμε" με τον Ίππο πριν του ζητήσουμε κάτι αλλά και καθ΄ όλη την διάρκεια της επαφής μας μαζύ του, είτε μέσα, είτε έξω από το σταυλικό του περιβάλλον. Και όλα τούτα δεν παραμένουν "κενά λόγια" αλλά, στη Σχολή μας τα υλοποιούμε ως καθημερινή πράξη.


     Και ο συγκεκριμένος Ίππος ο οποίος θα πρωταγωνιστούσε στις εξετάσεις της αγαπημένης μας Χρυσούλας κλήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του να παίξει αυτόν τον πολύ υπεύθυνο "ρόλο" ως Ίππου εξετάσεων Έφιππης Τοξοβολίας, ανεξαρτήτως εάν ήδη έχει εκπαιδευθεί για την ασφαλή διεκπεραίωση των μαθημάτων και Προπονήσεων της πολεμικής μας τέχνης στο, γνώριμό του, Ιππευτήριο! Και, ένας υπεύθυνος διοργανωτής, πολύ πριν τον εμπιστευθεί στον εξεταζόμενο θα έπρεπε να είχε ο ίδιος γνώση του "καλώς έχειν" για την καταλληλότητα του Ίππου για την ασφαλή και επιτυχή διεκπεραίωση μιας τόσο λεπτής αποστολής.



     Έτσι, χθες, προετοιμάζοντας τον Ίππο μας για να ανταποκριθεί στις υψηλές του απαιτήσεις ως Ίππου εξετάσεων της εξεταζομένης μας Χρυσούλας και να μην εμποδίσει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να αναδείξει τις ικανότητές της καλπάζοντας και τοξεύοντας, θελήσαμε εξ αρχής να επαληθεύσουμε την καλή του ψυχολογία και ανταποκρισιμότητα στον ρόλο του (τον οποίο, άλλωστε, ανελάμβανε για πρώτη φορά στη ζωή του...) εξάγοντάς τον από τον Σταύλο κατευθυνόμενοι προς τον χώρο των εξετάσεων, τον υποβάλαμε σε μία μικρή εργασιακή δοκιμασία αποφεύγοντας να τον κουράσουμε (πάντα μέχρι ορίου τροχασμού) αλλά ελέγχοντας προσεκτικά τον βαθμό της διαθέσεώς του να συνεργασθεί με την μέλλουσα εξεταζόμενη.


     Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ελέγξαμε διακριτικά την διάθεσή του προς εργασία,την αποδοχή ενός πλήθους ατόμων που θα τον περιέβαλε καθ΄ όλη την διάρκεια της εργασίας του μαζύ με ό,τι καθένας από το πλήθος μετέφερε, την αμεσότητα της ανταποκρισιμότητός του στις εντολές του Ιππέως του, την αφοβία του σε εργασία εντός φυσικού περιβάλλοντος με ό,τι "φοβικό" αυτό περιέχει (πλάσματα με επιθετική κίνηση, σκιερά άγνωστα και "απειλητικά" σημεία, φυσικές ανωμαλίες κλπ) καθώς και την καλώς ελεγχόμενη κίνησή του με ασφαλή βηματισμό σε επιφάνεια εδάφους διαφορετική από εκείνη του οικείου του "Manège".


     Διευθύνοντάς τον μέσα σε σύδεντρα με κλειστές στροφές και φέρνοντάς τον απρόοπτα κι αιφνιδιαστικά μπροστά σε απειλητικά κλαριά ελέγξαμε για την παραμικρή ανάσχεση του βηματισμού του που θα μπορούσε να σημάνει ασυμβατότητα πεδίου.


     Το ίδιο επιβεβαιώσαμε και σε εναλλαγές επιφανείας εδάφους επί ανισοϋψών επιπέδων, όλα πάντοτε χωρίς να του προκαλέσουμε κόπωση, κάτι που θα μείωνε την απόδοσή του κατά την κυρίως εξέταση.


     Και μόνον, όταν το υπέροχο αυτό πλάσμα απέδειξε ότι δεν το σταματά τίποτε. τότε και μόνον, εισήχθη στον εξεταστικό χώρο για να υπηρετήσει, όπως επιτυχέστατα υπηρέτησε, την εξεταστική διαδικασία όπως ακριβώς θα την προσδοκούσε ένας απαιτητικός εξεταστής.


     Να γιατί όλοι σε αυτό το πλάσμα που λέγεται Ίππος χρωστάμε την απέραντην ευγνωμοσύνη μας, διότι αντιλαμβάνεται το τι θέλουμε αφού, όμως, πρώτοι εμείς μάθαμε να "συνομιλούμε" μαζύ του! 



Ευγνώμονες ευχαριστίες 
στην Συνασκουμένη Μαριλένα Δερβιτσιώτη 
για τιςφωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.