Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΠΡΟΟΔΟΣ ΙΠΠΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


     Με δρομολογημένο και τον "Μάρουλλο" και τον "Σκεντέρμπεη", ξεκινάμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στις κρίσιμες παραμέτρους ρόλων, όπως είναι το ιππεύειν με τα "καθιερωμένα" ενδύματα και πανοπλίες του ύστερου Μεσαίωνος και της Αναγεννήσεως. Κι όσο κι αν φαίνεται παράξενο οι αμφιέσεις της εποχής, είτε απλές είτε μάχης, ανατρέπουν τα ιππικά δεδομένα ως προς την ισορροπία και την άνεση χειρισμών του Ιππέως.


     Σήμερα ξεκινήσαμε να μελετούμε τις επιπτώσεις από την χρήση του αλυσιδωτού περικαλύμματος κεφαλής (coif)  εισάγοντάς το στην ύλη των εκπαιδευτικών ημερίδων και εξοικειώνοντας με την αίσθησή του τους μαθητές του Ιππικού Θεάτρου μας.. Και πρώτα απ΄ όλα εξοικειώσαμε με την "παρουσία" του τον Ίππο μας ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφιερώνοντας αρκετήν ώρα και παρατήρηση ώστε να το αποδεχθεί ως "φίλιο" αντικείμενο.



     Το ίδιο κάναμε και με τον εσωτερικό υποστηρικτικό υφασμάτινο σκούφο  για τον οποίο και πάλι ο Ίππος χρειάστηκε αρκετήν ώρα και προσοχή πριν τον αποδεχθεί. Οι αντιδράσεις του Ίππου αξιοπρόσεκτες και ενδεικτικές της ευφυίας του δείχνοντάς μας ότι αντελήφθη αμέσως ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο θα ήταν το επίκεντρο του σημερινού μαθήματος και ήθελε εγκαίρως να ξέρει τι ακριβώς ήταν και τι επιπτώσεις θα είχε στην ημέρα του.


     Αυτό το, φαινομενικώς αμελητέο, παρελκόμενο, η coif, από την πρώτη στιγμή έδειξε να ανατρέπει την ισορροπία του Ιππέως απαιτώντας ισχυρότερη αυχενική στήριξη της κεφαλής του Ιππέως ώστε να κρατηθεί η σωστή στάση.


     Το υπολογίσιμο βάρος των 3,5 κιλών της coif δυσκόλεψε αρκετά τον Ιππέα στο να εκτελέσει ακόμη και απλούς βηματισμούς (βάδην ή τροχασμό) με την άνεση που τους εκτελούσε στο παρελθόν χωρίς να φορά αυτό το παρελκόμενο διότι με τον αυχένα  να πρέπει να φέρει το φορτίο συνεχώς, η κόπωσή του ήταν δεδομένη και αυτό είχε ως συνέπεια την μεταβολή της στάσεως του κορμού και εξ αυτής την επιδείνωση της ισορροπίας αλλά και την αδυναμία ορθών διευθυντικών χειρισμών.


     Βεβαίως, ο Ιππέας δεν απέτυχε να εκτελέσει ακόμη και ένα ικανοποιητικό άλμα αφιππεύσεως εν κινήσει αλλά και πάλι το βάρος της coif είχε τις ορατές επιπτώσεις του.


     Όλα είναι υπόθεση επαναλήψεως και είναι βέβαιο ότι στα μαθήματα που θα ακολουθήσουν πολλά θα εξομαλυνθούν και σιγά-σιγά ένας ιδανικός σιδερόφρακτος έφιππος μαχητής θα μπορέσει να χειρισθεί και τα όπλα της εποχής επάνω από τον ηρωικό μας Sepp ο οποίος είναι ο Ίππος που τα υπόσχεται...όλα! Ακόμη και υπό την πολύ υψηλή αυγουστιάτικη θερμοκρασία μιας τέτοιας ημέρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.