Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΚΙΝΗΣΗ ΚΙ ΕΝΑΛΛΑΓΗ


     Η κίνηση είναι φαινόμενο... Δύο σώματα  αλληλεπιδρούν όταν ασκούν δυνάμεις το ένα στο άλλο. Όπως η κίνηση έτσι και η αλληλεπίδραση αποτελεί ένα γενικό χαρακτηριστικό της ύλης...


     Σε μια τόξευση ασκούνται δυνάμεις και από τον Τοξότη προς το Τόξο (από την στιγμή που το άνοιγμα του Τόξου οφείλεται στον Τοξότη)... όπως και από το Τόξο προς τον Τοξότη... Έτσι από την αλληλεπίδραση αυτή γεννιέται η δύναμη για να κινήσει το βέλος να βρει τον στόχο του...Τι γίνεται όμως όταν ο Τοξότης θα βρεθεί στην θέση όχι μόνο να αλληλεπιδράσει με το "σώμα" που κρατάει στα χέρια του αλλά και να κινηθεί στο χώρο γύρω του? Πόσο μάλλον πολλοί Τοξότες μαζί να συντονίσουν την κίνηση τους... Ένα μέρος του μυαλού φεύγει από την βολή για να κινήσει το σώμα, κι ένα άλλο μέρος βρίσκεται στο να συντονίσει τα βήματα με τους υπόλοιπους Τοξότες... Φανταστείτε ένα χορό μεταξύ Τοξοτών από τον οποίο όμως όλη η δύναμη που δημιουργείται και μέσω των βελών να καταλήγει σε ένα μόνο σημείο, "και αυτό το σημείο είναι ο στόχος". Σήμερα το πρόγραμμα των ασκήσεων είχε και πολλές κινητικές ασκήσεις, με αποτέλεσμα να μάθουν οι Τοξότες της ίδιας Γραμμής Βολής να κινούνται και να συντονίζονται μεταξύ τους...


     Στην προθέρμανση σήμερα υπήρξαν δύο μέρη. Στο πρώτο είχαμε το κινητικό κομμάτι όπου ο Τοξότης έκανε προσομοίωση αφήνοντας την χορδή και αλλάζοντας την θέση φέρνοντας το αντίθετο πόδι προς την αρχική κατεύθυνση όμως, βρισκόταν σε προσομοίωση με το αντίθετο χέρι αλλά προς την ίδια κατεύθυνση, έπειτα η ίδια άσκηση με λυγισμένα τα γόνατα και τέλος η ίδια άσκηση με κάθισμα και έπειτα την άφεση της χορδής.


     Στο δεύτερο κομμάτι είχαμε την καθιερωμένη προθέρμανση της ομάδος Ακολούθησαν οι πρώτες βολές σε δικούς μου χρόνους: 3 σε προσθία, όπου η τρίτη βολή έγινε με κάθισμα, 3 σε πλάγια, όπου και εδώ η τρίτη βολή έγινε με κάθισμα, 3 βολές σε παρθία.


     Η άσκηση που ακολούθησε ήταν κινητική. Η γραμμή βολής χωρίστηκε σε δύο γραμμές όπου έτειναν να τέμνονται σε γωνία 45°. Δύο άτομα ( ένας από κάθε γραμμή), ερχόταν στην κορυφή της γωνίας και σε δικούς μου χρόνους έκαναν την βολή τους σε προσθία, έπειτα επέστρεφαν εσωτερικά της γραμμής ο καθένας στην γραμμή του...


     Ακολούθησε μια ακόμη κινητική άσκηση. Αυτή την φορά ερχόταν ένας στην κορυφή της γωνίας και αφού τελείωνε την βολή του επέστρεφε εσωτερικά πηγαίνοντας όμως στην αντίθετη γραμμή, ενώ ταυτόχρονα ερχόταν στην κορυφή ο επόμενος από την επόμενη γραμμή. Οι βολές έγιναν σε πλαγία. Η επόμενη άσκηση που ακολούθησε ήθελε τους τοξότες να συντονίσουν την βολή τους με βάση όμως όχι κάποιο σφύριγμα αλλά με το τέλος (πρόσκρουσης βέλους στον στόχο) μιας βολής ενός μόνο Τοξότη. Έτσι αφού μπήκαν όλοι στην αρχική τους Γραμμή Βολής, έλεγα ένα όνομα ενός Τοξότη, όπου έκανε σε δικούς του χρόνους την βολή του, η πρόσκρουση του βέλους ήταν ο πρώτος χρόνος των υπολοίπων που ταυτόχρονα σήκωναν το Τόξο και με δικούς τους χρόνους (αλλά ταυτόχρονους) τελείωναν την βολή τους. Η άσκηση έγινε αρκετές φορές και σε πλαγία.



     Μια ακόμη κινητική άσκηση. Χωρισμένη η Γραμμή Βολής σε δύο γραμμές αυτήν την φορά παράλληλες και οριζόντια προς τον στόχο... Οι Τοξότες στην πίσω γραμμή βρίσκονταν στα κενά των Τοξοτών της μπροστινής γραμμής. Με δικό μου σφύριγμα οι μπροστά γραμμή έκανε ένα βήμα πίσω, και η πίσω γραμμή ένα βήμα μπροστά, όλοι ταυτόχρονα. Με αποτέλεσμα του σχηματισμού της μίας ευθείας και με βολή σε δικούς μου χρόνους σε πλαγία, αμέσως μετά την βολή τους οι τοξότες επέστρεφαν στην αρχική τους θέση για να οπλίσουν.


     Η άσκηση που ακολούθησε ήταν ντόμινο, με την διαφορά πως, αυτή την φορά δεν υπήρχε μια γραμμή αλλά δύο... Οι Τοξότες στην μπροστινή γραμμή ήταν καθιστοί, και οι πίσω όρθιοι στα κενά των μπροστινών. Με το ένα και μοναδικό σφύριγμα μου ξεκινούσαν οι πρώτοι Τοξότες και των δύο γραμμών και ακολουθούσαν σε ντόμινο και οι υπόλοιποι. Ως τελευταία άσκηση είχαμε την Γραμμή Βολής σε μια ευθεία οριζόντια προς τον στόχο για να κλείσουμε με 3 βολές, μια προσθία, μια πλαγία και μία παρθία σε δικούς μου χρόνους.


Εφιπποτοξοτικά!

Χρυσούλα Ηλιάδη
Boηθός Αρχηγού Ομάδος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.