Κυριακή 6 Μαΐου 2018

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΠΑΣΗ ΔΥΝΑΜΕΙ


     Στην Ομάδα των 'Ελλήνων Κενταύρων" η διδασκαλία της Τοξοβολίας έχει ως "πύλη εισόδου" την "Τοξοβολία εξ Επαφής"  η οποία συνεισφέρει στην βαθύτερη κατανόηση του Τοξότη της σχέσεώς του με την έλξη της χορδής του Τόξου του. Στην "Τοξοβολία εξ Επαφής" επιχειρούμε την πολύ προσεκτική και εκλεπτυσμένη έλξη της χορδής, όχι προκειμένου να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή πρόωση του βέλους μας, αλλά, αντιθέτως, προκειμένου να κατανοήσουμε εν σμικρώ τα προωστικά χαρακτηριστικά του κατανοώντας το -κατά περίπτωση- μέγεθος έλξεως της χορδής.


     Στο πλαίσιο των πειραματικών βλητικών ερευνών μας, ενώ συνεχίζουμε την πρακτική μελέτη της "Τοξοβολίας εξ Επαφής" κρατάμε τα μέχρι σήμερα συναχθέντα πορίσματα προκειμένου να τα ανελίξουμε με όσα θα εξαχθούν αντιστρέφοντας την "Τοξοβολία εξ Επαφής" σε μία προέκταση πειραματικής έρευνας που θα μπορούσε να ονομασθεί "Τοξοβολία πάση Δυνάμει".


     Η ισορροπία μεταξύ της πλέον λεπτεπίλεπτης και λελογισμένης έλξεως της χορδής με την επιδίωξη της μη διατρήσεως του στόχου και της μη, καν, εκτοξεύσεώς του πέραν ενός μήκους ίσου με το τετραπλάσιο του φάρδους της έδρας του, τώρα αντιστρέφεται κι ενώ, πριν, η χορδή άνοιγε ελάχιστα και επεδιώκετο η επίτευξη ελάχιστης προωστικής δυνάμεως για το βέλος, τώρα θα ανοίξει πλήρως και θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή προωστική δύναμη για το βέλος, μέχρι σημείου, ει δυνατόν, να διατρήσει τον στόχο χωρίς να τον ...μετακινήσει.


     Βεβαίως, αντιλαμβάνεται κανείς την ...παραδοξολογία της φράσεως "ει δυνατόν, να διατρήσει τον στόχο χωρίς να τον ...μετακινήσει" μιλώντας για τόξευση βέλους, όμως αυτή η παραδοξολογία αποτελεί την ιδανική καταληκτική τελειότητα στην "Τοξοβολία πάση Δυνάμει".


     Η προπονητική τακτική της εναλλαγής από την "Τοξοβολία εξ Επαφής" σε "Τοξοβολία πάση Δυνάμει" αποδεικνύεται σε μία διαδικασία ιδιαιτέρως αυτοσυγκεντρωτική για τον Τοξότη, πολύ δε περισσότερο "λυτρωτική" συνεισφέρουσα στην εδραίωση εσωτερικής γαλήνης αλλά και αναπτύξεως μιας μαχητικής εγρηγόρσεως η οποία δεν διακυβεύει, ούτε για μια στιγμή, την νηφαλιότητα του ασκουμένου. 



     Για την προπονητική διαδικασία της "Τοξοβολίας πάση Δυνάμει" επιλέξετε έναν στόχο από διαπερατό υλικό όσο γίνεται λεπτότερο και ελάφρύτερο, αλλά αυξήσετε το συνολικό του βάρος με ένα επινόημα ώστε να διασφαλίζεται μια απειροελάχιστη, πρόσκαιρη, "πάκτωση" του στόχου κατά την στιγμή της προσκρούσεως του βέλους αποτρέποντας την "δραματική" εκτίναξή του. Στηρίξετε τον στόχο σε μία επιφάνεια αισθητά μικρότερη από την έδρα του και μην ενοχληθείτε όταν, κάθε φορά μετά την πρόσκρουση του βέλους και την εκτίναξή του, τρέχετε να τον επαναφέρετε στη θέση του. Και, το σημαντικότερο, στοχεύσετε προς το χαμηλότερο μέρος του στόχου. Τέλος, η αρχαριότητα καθορίζει και την απόσταση τοποθετήσεως του στόχου και όσο πιο αρχάριος είναι ο ασκούμενος τόσο πιο κοντά προς αυτόν τοποθετείται και ο στόχος. Ίσως, μετά από πολλά-πολλά χρόνια και αμέτρητες Προπονήσεις τον δείτε, επιτέλους να παραμένει στη θέση του με τα βέλη καρφωμένα επάνω του... Ίσως...



     Το συνιστώμενο προς χρήση Τόξο για την "Τοξοβολία πάση Δυνάμει", ασφαλώς και είναι εκείνο της υψηλότερης ισχύος που μπορεί να ανοίξει ο ασκούμενος. Και, είναι προφανές ότι δι' αυτής της "Τοξοβολίας πάση Δυνάμει" ο ασκούμενος άγεται τάχιστα στην ενδυνάμωσή του ώστε, συν τω χρόνω, να οδηγηθεί σε επιλογή χρήσεως ισχυρότερου Τόξου.



     Τα βέλη που επιλέγονται για την "Τοξοβολία πάση Δυνάμει" θα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικότατα εκ των πλέον διατρητικών με όσο το δυνατόν λεπτό και ισχυρό κορμό και πτέρωμα κατάλληλο για την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.



     Εν κατακλείδι, εάν η "Τοξοβολία εξ Επαφής" είναι η άριστη εισαγωγή στην Τοξοβολία για έναν αρχάριο Τοξότη, η "Τοξοβολία πάση Δυνάμει" αποτελεί το "φινίρισμα" της προηγουμένης για ένα Τοξότη που θέλει να προχωρήσει, η δε εναλλαγή και των δύο κατά την διάρκεια μιας και της αυτής Προπονήσεως αποτελεί την καλύτερη ατραπό για τον προχωρημένο Τοξότη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.