Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Η ΙΑΠΩΝΙΑ 'ΣΥΝΑΝΤΑ' 
ΤΟΥΣ 
"ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ"


     Ακόμη ένας λόγος να θαυμάζουμε τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες του επικεφαλής των "Ελλήνων Κενταύρων Κερκύρας" Χριστόφορου Κασφίκη, ήταν η ιδέα του να φέρει σε επαφή τους Συνασκουμένους της Σχολής του με την διδασκαλία της Σχολής Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών της Κερκύρας "TAKEMUSU AIKIDO".  Τυπικότατος, ο Κερκυραίος επικεφαλής μας περιγράφει το σκεπτικό του και τις λεπτομέρειες αυτής της ωφελιμότατης εμπειρίας για τους Συνασκουμένους του. Ας τον μελετήσουμε προσεκτικά:     Σήμερα η Ιαπωνία "συνάντησε" τους "ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΥΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" ή το ανάποδο. 


     Έχοντας σαν γνώμονα ότι μια μαχητική ομάδα η όποια εξασκεί την μαχητική τέχνη της Τοξοβολίας και με βάση το ότι οι Samurai ήταν γνώστες όχι μιας μόνο πολεμικής τέχνης αλλά στο σύνολο τους, kendo, iaido, kyudo, daito-ryu, κτλ έδωσα την ευκαιρία σε 8 Συνασκούμενους δύο εκ των οποίων κάνουν ήδη πολεμική τέχνη και είναι αρκετά προχωρημένοι να γευτούν κάτι από Ιαπωνία. Έτσι λοιπόν σε έναν ειδυλλιακό χώρο στο πάλαι ποτέ αγγλικό Αρμοστείο στο "ΜΟΝ ΡΕΠΟ" έχοντας κοντά μας τους Δασκάλους της Σχολής "TAKEMUSU AIKIDO" πήραν οι Συνασκούμενοί μας μια "γεύση" από την χρήση δυο όπλων: του Σπαθιού ken και της Ραβδίου jo. Και για να σας δώσω να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, θα σας κάνω μια μικρή ανάλυση κατά όπλο.Aiki ken

     Το όνομα Aiki-ken είναι το όνομα που δίνεται ειδικά στο σύνολο Ιαπωνικων τεχνικών ξίφους που ασκούνται σύμφωνα με τις αρχές του Αikido.


     Μεγάλο μέρος της διδακτέας ύλης Aiki-Ken αναπτύχθηκε από τον Ueshiba Morihei  στο dojo του στην Iwama της Ιαπωνίας. 


    Είναι τεκμηριωμένο ότι ο Ueshiba σπούδασε πολλά διαφορετικά στυλ του kenjutsu (ιαπωνική ξιφασκία), αλλά οι τεχνικές aiki-ken βασίζονται κυρίως στις διδασκαλίες του . kashima shinto ryu.     Η πρακτική του aiki-ken δεν είναι διαδεδομένη.  Πολλά από τα aiki-ken έχουν μικρή ομοιότητα με άλλες σύγχρονες τέχνες σπαθιών. Αντί να μαθαίνει να «αγωνίζεται» με σπαθιά, ο πρωταρχικός σκοπός του aiki-ken είναι να μεγεθύνει τα λάθη στην τεχνική του Αikido και να δώσει στον μαθητή την ευκαιρία να εφαρμόσει τις αρχές του Αikido σε διαφορετικές καταστάσεις. Η Aiki-ken ασκείται χρησιμοποιώντας το ΚΕΝ (μια ξύλινη katana) και διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών.     Αναφέρω την πρώτη φόρμα :

     Ichi-no
     Ni-no
     San-no
     Yon-no
     Go-no
     Roku-no
     Shichi-no


Aiki jo

     Οι τεχνικές aiki-jō που διδάχθηκαν από την Ueshiba ήταν απόσταξη και τροποποίηση αυτής της Προπόνησης, με έμφαση στη χρήση του jō ως μέθοδο βελτίωσης των τεχνικών Αikido με άδειο χέρι.


     Εδώ οι τεχνικές είναι τόσες πολλές που μάλλον θα σας μπερδέψω. Αρκεί να σας πω ότι σε μάχη jo με katana φυσικός νικητής είναι το jo!     Εν κατακλείδι, τα όπλα του Αikido χρησιμεύουν στους Αikidoka για βελτίωση των τεχνικών με τα χέρια taitzutsu.


     Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον sensei και τους shodan (μαύρη ζώνη 1ή 2 dan) για την εμπειρία που χάρισαν στα παιδιά μας και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Συνασκουμένους που ακολούθησαν αυτήν την εκπαίδευση.     Στο τέλος και λίγο πριν την ομαδική φωτογράφιση προσφέραμε στον sensei το βιβλίο "ZEN και η Τέχνη της Τοξοβολίας" το οποίο κοσμεί ήδη την Βιβλιοθήκη του dojo.     Κάπως έτσι πέρασε και η σημερινή μας Προπόνηση βουτώντας βαθιά μέσα σε μια κουλτούρα από την οποία μόνο θετικά μπορούμε να αποκομίσουμε .

Με εκτίμηση,

ΚΑΣΦΙΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.