Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΒΛΗΤΙΚΗ 
ΤΗΣ 
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ


     Σε διεθνές επίπεδο, οι Τοξότες, δίνουν έμφαση στην ευστοχία και στην ταχυβολία, παραβλέποντας, δυστυχώς, την συστηματική τους εξάσκηση και στην βαθύτερη κατανόηση της πειραματικής βλητικής της Τοξοβολίας, η οποία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωσή τους, ως χειριστών του Τόξου.


     Εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει σε ευρεία κλίμακα, στην Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" αφιερώνουμε πολλές ώρες αλλά και ολόκληρες, κατ΄ ιδίαν, προπονητικές ημερίδες στην εμβάθυνση της πειραματικής βλητικής της Τοξοβολίας ώστε να μελετήσουμε ιδιότητες Τόξων, βελών, επιφανειών στόχων και άλλων παραμέτρων [διατρητικότητος, διεισδυτικότητος, καιρικών συνθηκών κλπ] ώστε, σταθμιζόμενες συνδυαστικώς να συντελέσουν στην πολυπόθητην ευστοχία.


     Το μειονέκτημα της μελέτης της πειραματικής βλητικής της Τοξοβολίας είναι ότι δεν καθίσταται εφικτή για ομαδική διδασκαλία σε μία κοινή Γραμμή Βολής και για ευνόητους λόγους. Σε μία τέτοια, μαζική, κατάσταση δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ούτε η απόλυτη αυτοσυγκέντρωση ενός εκάστου των συμμετεχόντων σε μια τόσο λεπτή διαδικασία, κάτι πρωτίστως απαραίτητο, ούτε να διασφαλισθεί η ευελιξία γρήγορης εναλλαγής σεναρίων και επιτεύξεως ατομικών εφαρμογών που προϋποθέτουν απόλυτο συντονισμό και άμεση ανταπόκριση.


     Όμως, η δική μας Σχολή συνιστά σε όλα τα Μέλη μας να επιδίδονται ακατάπαυστα στην σπουδή της πειραματικής βλητικής με συστηματικότητα και να δοκιμάζουν τοξεύσεις με διαφορετικά Τόξα, βέλη, καιρικές συνθήκες και επί διαφόρων επιφανειών στόχου ώστε εκ των προτέρων να μπορούν να έχουν ακριβή εικόνα της αποτελεσματικότητος μιας τοξεύσεώς τους πολύ πριν το πυθμένιο του βέλους τους εγκαταλείψει την χορδή.


     Προσφάτως σε μία μυητική εισαγωγή νέων Μελών, συμπεριλάβαμε, επί τούτου, στη φαρέτρα μας και ένα βέλος με μία αλλοίωση της άκρης της αιχμής του. Αυτή η αλλοίωση έκανε την διαφορά κι ενώ όλα τα άλλα, όμοια, βέλη καρφώνονταν στον ψάθινο στόχο, το συγκεκριμένο, ενώ έφτανε και χτυπούσε επάνω του, έπεφτε χωρίς να καρφωθεί. Κι αυτό ήταν μια ευκαιρία επεξηγήσεως στους μυουμένους μας της μεγάλης σημασίας της καταστάσεως της αιχμής, όπως επί μακρόν την είχαμε μελετήσει κατά την διάρκεια παρατηρήσεων πειραματικής βλητικής που είχαμε διεξαγάγει.


     Συνοψίζοντας, ας μην αρκούμεθα στα ...τετριμμένα μιας αγχώδους αναζητήσεως της ευστοχίας και μιας επιτεύξεως ταχυβολίας χωρίς, προηγουμένως, να μελετούμε -κατ΄ ιδίαν και μόνον...-  την πειραματική βλητική της Τοξοβολίας αλλά και να ασκούμεθα στην βασική "Τοξοβολία εξ Επαφής",  ως θεμέλιο των προσπαθειών μας για την εξέλιξή μας ως ικανών Τοξοτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.