Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ...Zelimir Obradovic


     Ασφαλώς και θα είναι αντιληπτό ότι όλες οι αναρτήσεις στο παρόν Ιστολόγιο οι οποίες αναφέρονται σε διάφορες δράσεις της Ομάδος μας, δεν είναι παρά, πολύ γενικόλογες αναφορές προοριζόμενες να κρατούν ενήμερα όσα Μέλη μας δεν κατάφεραν να είναι παρόντα σε αυτές. Έτσι, κάθε ανάρτηση χαρακτηρίζεται από μία "τηλεγραφικότητα" κειμένου και κάποιες παραστατικές φωτογραφίες ή βίντεο, ώστε και οι απόντες αλλά και όσοι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες μας [και είναι πολυπληθείς, τους οποίους ευχαριστούμε] να ενημερώνονται συνεχώς για την εργωδέστατη καθημερινότητα των "Ελλήνων Κενταύρων" . Και εάν επιμένουμε στην λακωνικότητα των αναρτήσεων είναι διότι θέλουμε να αποφύγουμε την συγγραφή μιας ... Britannica που θα χρειάζονταν για την πλήρη κάλυψη κάθε δράσεώς μας. Και εάν δεν τηρούσαμε αυτή την αρχή της περιληπτικότητος, σίγουρα για την πλήρη περιγραφή της τελευταίας έκτακτης Προπονήσεως Παραδοσιακής Τοξοβολίας η Britannica που θα ...προέκυπτε θα ήταν πολύ-πολύτομη.


     Αυτή η έκτακτη Προπόνηση υπαγορεύθηκε από τον Αρχηγό της Ομάδος Εφιπποτοξότη Κωνσταντίνο Δαμιανάκη με γνώμονα την πρόβλεψή του για την συμμετοχή προχωρημένων Τοξοτών των "Ελλήνων Κενταύρων" σε διεθνείς αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας.


     Διεξήχθη στο κέντρο των Αθηνών και με ένα πρόγραμμα προσθίων, πλαγίων και παρθίων τοξεύσεων με συνδυασμό ταχείας κινήσεως επί λίαν αντίξοου εδάφους [επικλινέστατο και ολισθηρότατο] και ταχυβολίας, επί μεσαίων αποστάσεων, δηλαδή, μία σύνθεση βασικών συνιστωσών που απαρτίζουν ένα προηγμένο προπονητικό ασκησιολόγιο.


     Και, εδώ, το έδαφος έκρυβε τόσες παγίδες που, ευτυχώς, οι Συνασκούμενοι δεν μπορούσαν να φαντασθούν αφήνοντας τον Αρχηγλό Βολής να τις εντοπίζει και να τις σταθμίζει ώστε να αποφεύγονται κατά την εκτέλεση της Προπονήσεως.


     Οι τέσσερις συμμετασχόντες "Έλληνες Κένταυροι" ήσαν του ιδίου υψηλού επιπέδου κι έτσι το πρόγραμμα όχι μόνον μπόρεσε να κυλήσει ομαλώς αλλά και να επιτευχθούν άριστες τοξεύσεις, στις δύο  και πλέον ώρες που διήρκεσε.



     Αντικειμενικώς, ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί εφ΄ όσον -και μόνον- η Γραμμή Βολής συντίθεται από ισάξιους Τοξότες υψηλών ικανοτήτων, όπως οι σημερινοί.


      Έτσι οι μεγάλες αποστάσεις έντονης κινητικότητος που διανύθηκαν σε τροχάδην συνέτειναν και στην βελτίωση της φυσικής αντοχής των συμμετασχόντων πέραν της τοξευτικής βελτιώσεώς τους.


     Βεβαίως, σε κάποια στιγμή, όπως κι οι ίδιοι επεσήμαναν, το ασκησιολόγιο συνέτεινε και στην εννόηση της βασικής σημασίας της αναπνοής κατά την τοξευτική διαδικασία, αλλά αυτό είναι ένα κομβικό σημείο από το οποίο η συγκεκριμένη ομάδα θα ξεκινήσει την επομένη Προπόνησή της, όποτε ο Αρχηγός την προγραμματίσει.


     Αναπόφευκτες οι έντονες κοπώσεις σε μια τέτοια Προπόνηση και χρειαστήκαμε δύο ειδικά διαλείμματα ώστε να ανανήψουν οι Συνασκούμενοι.


     Ευτυχώς η θεία πρόνοια η οποία λειτουργεί, συχνά και ως ..."επιμελητεία" της Ομάδος μας είχε προνοήσει για τις "πρώτες ύλες"  τις οποίες και "τιμήσαμε δεόντως" αν και ο νεώτερος της Γραμμής Βολής γκρίνιαζε ότι του είχε ανοίξει η όρεξη και ήθελε ...σουβλάκια.


     Δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα τόσο καθαρό φυσικό περιβάλλον και ασκούμενος τόσο μεθοδικά να μη σου ανοίξει η όρεξη όμως η "επιμελητεία¨της Ομάδος δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο  οργανωτικής τελειότητος ώστε να διαθέτουμε και ...σουβλάκια εν ώρα Προπονήσεως.


     Τέλος δεν παραλείψαμε να εξατομικεύσουμε το πρόγραμμα προκειμένου να ωφεληθεί Συνασκούμενος με ..."τρακ" ενώπιον θεατών.


     Αυτοσχεδιάσμε ένα σύστημα για το οποίο ο υπεύθυνος Τοξευτικής Εκπαιδεύσεως της Ομάδος μας, Ακάδημος, μας είπε ότι το είχε εφαρμόσει ο προπονητής καλαθοσφαιρίσεως Zelimir Obradovic με επιτυχία, προετοιμάζοντας την αναμέτρηση της τουρκικής ομάδος που προπονεί με τον Παναθηναϊκό τον οποίο, τελικώς, κέρδισε.


     Την ίδια επιτυχία διαπιστώσαμε κι εμείς επί του Συνασκουμένου μας εφαρμόζοντας τον αυτοσχεδιασμό μας μέχρι που μάθαμε ότι πολύ πριν από μας τον είχε "τεστάρει" ο ξένος προπονητής. 


     Στο τέλος της Προπονήσεως εξοντωμένοι και οι τέσσερις συμμετασχόντες χρειάστηκαν να πάρουν βαθειές ανάσες για να κατηφορίσουν προς τα οχήματα αλλά η ικανοποίηση στα πρόσωπα όλων και, κυρίως, στο πρόσωπο του Αρχηγού Βολής έδειχνε την ωφελιμότητα του εγχειρήματος.


     Αυτές οι έκτακτες Προπονήσεις προχωρημένων θα συνεχισθούν και σύντομα ο Αρχηγός Ομάδος θα εξαγγείλει τον προγραμματισμό του για την συμμετοχή των "Ελλήνων Κενταύρων" σε διεθνείς αγώνες Έφιππης και στατικής Παραδοσιακής Τοξοβολίας.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.