Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ


     
O Ιππακοντισμός, δηλαδή η έφιππη χρήση του ακοντίου υπήρξε, παλαιόθεν, μία τακτική έφιππης μάχης και, βεβαίως, ένας από τα "κεφάλαια" που συνθέτουν την εκπαίδευση των "Ελλήνων Κενταύρων". Αυτή η συγκεκριμένη τακτική στη, μεν μάχη προσδίδει ακόμη ένα πλεονέκτημα στον έφιππο πολεμιστή ενώ στην καθημερινή Ιππασία βελτιώνει το "κάθισμα" του Ιππέως. Στην τελευταία Προπόνηση του Παραρτήματος των "Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος" βλέπουμε την πρώτη εκπαιδευτική προσέγγιση σε έναν νεόλεκτο Ίππο της διδασκαλίας του Ιππακοντισμού, όπως μας την περιγρλάφει, μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων, ο επικεφαλής του Παραρτήματος Εφιπποτοξότης-Εκπαιδευτής Γεώργιος Σταυριανόπουλος-Ιφικράτης.


     Αν και επίκεντρο της δραστηριότητας της Ομάδος αποτελεί η Έφιππη και Ενστικτώδης Τοξοβολία, ανάλογη σημασία και μελέτη πραγματοποιούμε σε όσο τον δυνατόν ευρύτερο φάσμα των εφίππων μαχητικών και άλλων, αγωνισμάτων. Ομόδοξα όλα τα μέλη της Ομάδος προς αυτήν την κατεύθυνση, τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούμε με αργά και σταθερά βήματα την αναβίωση του Ιππακοντισμού, ήτοι της έφιππης χρήσης δόρατος.


     Σεβόμενοι δε το πνεύμα της Oμάδος, τον δάσκαλό μας Ξενοφώντα αλλά πρωτίστως τον Ίππο, ξεκινήσαμε με την πρώτη σημαντική παράμετρο εξοικείωσης του τελευταίου με το δόρυ που κατασκευάσαμε για αυτόν τον σκοπό.


     Αν και οι Ίπποι με τους οποίους προπονούμεθα δεν παρουσιάζουν κάποια δυσανασχέτηση με τα Τόξα και τα δόρατα με τα οποία έρχονται σε επαφή, οφείλουμε να ακολουθούμε πιστά την παράμετρο αυτή, εξασφαλίζοντας έτσι τον μηδενικό δείκτη ατυχημάτων που κατέχει η Ομάδα μας από την ίδρυσή της.


     Έτσι, ο Ίππος με τον οποίο προπονούμεθα έδειξε αρχική απάθεια προς το δόρυ και έλλειψη φόβου από πλευράς του, οπότε, το αμέσως επόμενο βήμα μας ήταν να επιχειρήσουμε έφιππους δορατισμούς με τον Ίππο προσδεδεμένο επί πασσάλου και ικανού να εκτελεί ελεγχόμενη κυκλική τροχιά..


     Ιππέας και Ίππος μαθητευόμενοι σε έναν νέο ιππικό τομέα, «ψηφίδα προς ψηφίδα» επανανακαλύπτουμε το «ψηφιδωτό» μίας ακόμη έφιππης πολεμικής τέχνης, του Ιππακοντισμού.


     Ωστόσο η ώρα της τακτικής μας Προπόνησης κατέφθασε και έτσι δέσαμε τα τόξα μας και παρέα με την οικοδέσποινά μας τοξεύσαμε σε μεγάλες αποστάσεις.


     Ο αέρας ήταν ιδιαίτερα ισχυρός κάτι βέβαια που ενώ θα αποτελούσε εμπόδιο -και όντως υπήρξε- παράλληλα εθεωρήθη ως δοκιμασία που επιτάσσει την μεγαλύτερη συγκέντρωση αλλά και συνυπολογισμό όλων των εξωτερικών παραμέτρων για την μέγιστη ευστοχία. 


     Και πράγματι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα, μεταξύ ηλιοφάνειας, νεφώσεων και ισχυρών ανέμων η επίτευξη πλήξης του στόχου αποτελεί την πλέον πολυπόθητη δοκιμασία.


     Με το πέρας της Προπόνησης και στον χρόνο που μας είχε απομείνει πριν την δύση του ηλίου, ο Πάνος, έχοντας ιππεύσει κατά το απώτατο παρελθόν, αφού η οικογένειά του διέθετε δύο Ίππους, αφέθηκε να ασκηθεί στην Γυμνιππευτική, μόνος, χωρίς οδηγίες, προκειμένου ο επικεφαλής του Παραρτήματος να κατανοήσει τις γνώσεις του. Και για κάποιον (μυστήριο;) λόγο η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση που είχε επέτρεψαν στον επικεφαλής του Παραρτήματος να τον αφήσει τελείως ελεύθερο. Η έκπληξη που προκάλεσε ήταν μεγάλη καθώς ο Παναγιώτης άφησε να «ξεχειλίσει» από μέσα του ένας άξιος Ιππέας που, αν, αποφασίσει να επεκτείνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του θα αναδείξει πραγματικά έναν αξιόλογο Εφιπποτοξότη!


     Η κατακλείδα της Προπόνησης ήρθε με την επανάληψη απλών ασκήσεων Ιππακοντισμού -ασκήσεις που θα επεκταθούν σύντομα- αλλά και Έφιππης Τοξοβολίας προκειμένου να διατηρούμε και να επεκτείνουμε το επίπεδο δράσης μας!

  Γεώργιος Σταυριανόπουλος
Εφιπποτοξότης-Εκπαιδευτής, επικεφαλής των  "Ελλήνων Κενταύρων Χαλκίδος"



  To ...χιλιανό κράτος φροντίζει να κρατά ψηλά την Πολεμική Αρετή των πολιτών του  με έναν στρατό λαμπρό που τηρεί τις εθνικές και φυλετικές Παραδόσεις της χώρας. Αντιθέτως, το ξεβράκωτο δημοκρατικό κράτος των γραικύλων μαζύ με το άλλοτε ένδοξο Ιππικό του, ξεπούλησε σε ξένους τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα τρένα της χώρας, κυρίως δε και την "εθνική" κυριαρχία ενός άλλοτε κραταιού τόπου προ του οποίου η Χιλή δείχνει ανύπαρκτη. Το γραικύλικο δημοκρατικό κράτος έχει αποδεχθεί την κυριαρχία ξένων ελεγκτών στα οικονομικά του, Γερμανό Ναύαρχο Διοικητή του Αιγαίου και Τούρκο Σμήναρχο ελεγκτή του εναερίου χώρου μας στη Λάρισα.  Όμως, όλα τούτα μας αφήνουν αδιάφορους διότι ο Πάνος, ο Ιφικράτης, η Μάρθα και όλοι οι "Έλληνες Κένταυροι" κρατάμε ζωντανή την Πολεμική Αρετή της φυλής μας, με όσα μέσα διαθέτει το περίσσευμα της ψυχής μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.